fbpx

Βάλε σπριντ στο πρόγραμμα σου και κάψε λίπος αποτελεσματικά (Video)

Βάλε σπριντ στο πρόγραμμα σου και κάψε λίπος αποτελεσματικά (Video)

Οι δρόμοι ταχύτητας τα σπρίντ δηλαδή είναι από πολλούς παρεξηγημένα. Ωστόσο αν παρατηρήσετε τα σώματα των σπρίντερ θα δείτε ότι είναι τόσο καλοφτιαγμένα όσο και των μπονιμπίλντερ και συγκεκριμένα τα καλύτερα πόδια τα έχουν οι δρομείς και μάλιστα αυτοί που τρέχουν μικρές-μεσαίες αποστάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 outdoor προγράμματα που θα σε κάνουν «φέτες» για το καλοκαίρι

 

Ο συνδυασμός της προπόνησης με βάρη με τα σπρίντ είναι ίσως ο καλύτερος συνδυασμός αφού και οι σπρίντερ αφιερώνουν πολύ μεγάλο μέρος της προπόνησης τους με βάρη. Από την άλλη οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η διαλλειματική προπόνηση καίει περισσότερο λίπος.

 

 

Εκτός από πολύτιμο χρόνο η αερόβια άσκηση μας στερεί και σημαντικά οφέλη που έχει να μας προσφέρει η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση. Αυτά είναι η μετάκαυση – βελτίωση μεταβολισμού και η φυσική παραγωγή αυξητικής ορμόνης από τον οργανισμό.

 

 

Με τη διαλλειματική άσκηση το σώμα εξακολουθεί να καίει θερμίδες και μετά το τέλος της άσκησης. Έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε διαλειμματική προπόνηση έχασαν μεγαλύτερα ποσοστά σωματικού λίπους από τα άτομα που συμμετείχαν σε προπόνηση συνεχούς έντασης. Η αυξημένη αυτή μείωση του σωματικού λίπους αποδίδεται από όλους τους ερευνητές σε αύξηση του βασικού μεταβολισμού μετά τη διαλειμματική προπόνηση λόγω αυξημένων διεργασιών του μεταβολισμού.

Φυσικά sprint μπορείς να κάνεις και στον διάδρομο του γυμναστηρίου σου. Δες το βίντεο:

 

 

Χάνεις βάρος και όχι μυϊκή μάζα. Είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον ο όποιος θέλει να χάσει βάρος και ακολουθεί δίαιτα χαμηλών θερμίδων να μη χάσει μυϊκή μάζα μαζί με την απώλεια λίπους. Η προπόνηση συνεχούς έντασης (π.χ. τρέξιμο με μια συγκεκριμένη ταχύτητα χωρίς αυξομειώσεις και για μεγάλη διάρκεια) φαίνεται να ευνοεί την απώλεια μυϊκής μάζας. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη διαλλειματική προπόνηση καθώς φαίνεται πως ο συνδυασμός προπόνησης αντιστάσεων και διαλειμματικής άσκησης υψηλής έντασης βοηθάει την απώλεια κιλών κυρίως λίπους και πολύ λιγότερης μυϊκής μάζας.

 

 

Πριν δοκιμάσετε να κάνετε σπριντ να κάνετε ένα πάρα πολύ καλό ζέσταμα!!! Το σπριντ προσθέτει απίστευτο φόρτο στους τένοντες οπότε βεβαιωθείτε ότι κάνατε σωστή προετοιμασία για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς… Αυτό περιλαμβάνει τρέξιμο για κάποια λεπτά (σίγουρα πάνω από 5) και πολλές στατικές διατατικές ασκήσεις (τις γνωστές διατάσεις). Σε κάποιους σαν εμένα περιλαμβάνει κάποια “ανοίγματα” που στην ουσία είναι τρέξιμο με το μέγιστο δυνατό διασκελισμό για ν΄ανοίξουν οι προσαγωγοί και να ζεσταθούν οι αχίλλειοι που δέχονται τον φόρτο της προσγείωσης του ποδιού!

Ένα κλασικό πρόγραμμα διαλλειματικής άσκησης αρχίζει πάντα με καλό ζέσταμα 5-10 λεπτών. Αν ο καιρός είναι ψυχρός μπορείτε κάλλιστα να αυξήσετε το χρόνο της προθέρμανσης στα 15-20 λεπτά προς αποφυγή τραυματισμών. Ακολουθούν καλές διατάσεις για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια πρέπει να βρείτε μια ευθεία 80-120 μέτρων και να κάνετε σπριντ σε αυτήν. Στο τέλος κάθε σπριντ επιστρέφουμε στο αρχικό σημείο με γρήγορο περπάτημα ώστε να γίνει επανάληψη. Για πρώτη φορά 4-6 σπριντ είναι καλά. Στη συνέχεια μπορούν να γίνουν 6 ή 8. Ενδεικτικά το κάθε σπριντ πρέπει να διαρκεί περίπου 15-25 δευτερόλεπτα άρα φροντίστε να βρείτε την κατάλληλη ταχύτητα.

Ο χρόνος επιστροφής στο αρχικό σημείο κυμαίνεται στα 80-90 δευτερόλεπτα.