fbpx

Βαρέθηκες τη διατροφή σου; Μάθε πως δεν θα την παρατήσεις

Βαρέθηκες τη διατροφή σου; Μάθε πως δεν θα την παρατήσεις

Το φαγητό είναι απόλαυση. Είναι καταφύγιο αλλά και αυτοτιμωρία! Έτσι ακόμη και η πιο καλοσχεδιασμένη διατροφή αποτυχαίνει στο πρώτο πιτόγυρο ή σοροπιαστό ή ακόμα στο πρώτο κομμάτι πίτσας που θα πέσει μπροστά σου. Δηλαδή στον… αδύναμο εαυτό σου!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τρία πράματα που πρέπει να αποφύγεις και θα ενισχύσουν το διατροφικό σου πρόγραμμα

 

Πώς όμως θα τον πείσεις το μυαλό σου πως πρέπει να μείνει πιστός στη διατροφή αν θέλεις να πετύχεις τον στόχο σου; Υπάρχουν τρικ για να είσαι ψυχολογικά έτοιμος και να μην τα παρατήσεις στη μέση της διαδρομής;

Υπάρχουν μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

 

Ψάξε το “γιατί” που σε σπρώχνει στο φαγητό!

Είναι μια καλή εκλογίκευση που θα σε βοηθήσει να συγκρατείσαι στις περιπτώσεις εκείνες. Γιατί ξέρεις γιατί το κάνεις. Θα πρέπει να βάλεις το μυαλό σου σε διαδικασία να ψάξει γιατί και πότε τρως. Ποιες είναι οι περίοδοι που πηγαίνεις και τρως υπερβολικά; Όταν ξέρω ποια είναι η στιγμή εκείνη, αυτόματα εκλογικεύω και λέω εντάξει, δεν θα φάω τώρα γιατί έτσι νομίζω ότι θα βραβεύσω τον εαυτό μου ή θα τον θωρακίσω ή θα τον κάνω επαναστάτη! Άλλωστε δεν κάνω αντίσταση με το να κατεβάζω αλόγιστες ποσότητες!

 

Φτιάξε στο μυαλό σου τον… ιδανικό εαυτό σου!

Βάλε στο μυαλό σου την εικόνα ενός ιδανικού εαυτού, πώς θα ήθελες να είναι! Τον στόχο σου δηλαδή που έχεις βάλει και ιδρώνεις στο γυμναστήριο. Μπορείς να τον ζωγραφίσεις ή με την βοήθεια του photoshop να φέρεις τον εαυτό σου εκεί που τον θέλεις. Ή ακόμη να πάρεις μια φωτογραφία σου σε μια περίοδο που ήσουν μια χαρά στα κιλά. Να τη βλέπεις λοιπόν και να λες: “Εγώ έτσι είμαι, αυτός είναι ο εαυτός μου. Δεν είναι αυτός που έχω τώρα!”

 

Δεν χάνεις κιλά! Τα πετάς μια για πάντα από πάνω σου…

“Θέλω να χάσω 10 κιλά” σκέφτεσαι. Λάθος! Μη λες ποτέ “να χάσω”, γιατί αυτό που χάνω, το ξαναβρίσκω. Άρα λοιπόν δεν χάνω, αλλά πετάω, διώχνω, απαλλάσσομαι. Έτσι θα ξέρεις ότι αυτή η απώλεια είναι για πάντα.

 

“Στένεψε” την γκαρνταρόμπα σου…

Το κόλπο με την… ντουλάπα έχει σχεδόν πάντα αποτέλεσμα. Βγάλε τα ρούχα που φορούσες πριν πάρεις τα κιλά με σκοπό να ξαναμπείς σε αυτά.

 

Μάθε να κάνεις τις… σωστές ανταλλαγές!

Αφού θέλω να φάω γλυκό, αντί να φάω μια ολόκληρη σοκολάτα, να φάω μια μπάρα δημητριακών που είναι επίσης γλυκιά. Ή αντί να φάω ένα προφιτερόλ, να φτιάξω και να φάω μια κρέμα άνθος αραβοσίτου σοκολάτα που έχει λιγότερες θερμίδες. Δεν θα πω δεν θα φάω γλυκό, γιατί αυτά είναι σκληρά πράγματα και για αυτό δεν πετυχαίνουν οι πιο πολλές δίαιτες. Γιατί δίαιτα ίσον στέρηση, ενώ το σωστό είναι σωστή διατροφή και όχι δίαιτα.

 

Η τσέπη γεμάτη από υγιεινά σνακ…

Να έχεις πάντα κάτι στην τσέπη που την ώρα που σου έρχεται να φας, να φας κάτι υγιεινό και να μην τρέξεις να πεις “ας φάω την τυρόπιτα γιατί πεινάω”. Έχε ένα σνακ να το φας να σε κρατήσει

 

Είσαι άνθρωπος όχι ρομποτ

Δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές αν μια φορά στις 15 μέρες κάνεις μια παρασπονδία. Δεν μπορεί όμως να είναι κάθε μέρα η παρασπονδία και να είμαστε χαλαροί με τον εαυτό μας, γιατί τότε δεν κάνουμε τίποτα.

Πάνω από όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις για ποιο λόγο θέλεις να αδυνατίσεις. “Αν νομίζω ότι πρέπει να πετάξω τα κιλά μόνο και μόνο για να αρέσω στους άλλους ή για να βρω σύντροφο ή για οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει. Μόνο αν πειστώ πως αυτό που κάνω τελικά δεν μου κάνει καλό, αλλά κακό μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Το να καταφεύγω σε “βλακώδεις” τρόπους για να ανταμείψω ή να περιποιηθώ τον εαυτό μου δεν με οδηγεί πουθενά.

Ο σωστός τρόπος είναι να θέλω τον εαυτό σου σε καλή υγεία και σε καλή φυσική κατάσταση. Μόνο τότε θα “πιάσει” η δίαιτα!

 

Άρθρο της Χρυσούλας Μαυράκη, ψυχολόγος