fbpx

Γίνε εύκολα ο «πρώτος μάστορας» του σουβλίσματος ή του ψησίματος!

Γίνε εύκολα ο «πρώτος μάστορας» του σουβλίσματος ή του ψησίματος!

Δεν θέλει πολλά να γίνεις έστω και την τελευταία στιγμή ο …πρώτος μάστορας του ψησίματος. Μπορείς να το κάνεις αρκεί να ακολουθείς μερικές απλές οδηγίες!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων που μέχρι σήμερα σώζει ζωές

 

Αρχικά πλένουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το αρνί μέσα έξω. Έπειτα αλείφουμε το αρνί ή το κατσίκι μέσα-έξω με μπόλικο στημένο λεμόνι το οποίο εκτός από τις αντισηπτικές ιδιότητες που έχει βοηθάει ώστε να κολλήσουν καλύτερα το αλάτι και τα διάφορα καρυκεύματα που θα βάλουμε.

Τέλος φτιάχνουμε ένα μείγμα με αλάτι πιπέρι  μυρωδάτη ρίγανη και αν επιθυμούμε θυμάρι. Καρυκεύουμε μέσα έξω το ζώο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία ανάμεσα στα μπούτια και κάτω από τα μπροστινά πόδια

Έχοντας τελειώσει με την προετοιμασία περνάμε στην φάση του σουβλίσματος. Για να σουβλίσουμε το αρνί ευκολότερα καλό είναι να το ακουμπήσουμε οριζόντια σε τραπέζι. Περνάμε την σούβλα κατά μήκος του αρνιού από το άνοιγμα των πίσω ποδιών συνεχίζουμε παράλληλα με την σπονδυλική στήλη περνάμε τη σούβλα μέσα από το λαιμό και το κέντρο του κεφαλιού.

Στη συνέχεια δένουμε καλά το αρνί πάνω στη σούβλα χρησιμοποιώντας σπάγκο ή μαλακό σύρμα για τον λαιμό και τα πόδια σφικτήρες και μαλακό σύρμα για την ράχη και στερεώνοντας το πίσω μέρος στην πιρούνα που βιδώνουμε στη σούβλα.

Προετοιμάζουμε την φωτιά μας χρησιμοποιώντας 8-10 κιλά κάρβουνα για το άναμμα. Μόλις τα κάρβουνα κοκκινίσουν καλά  περιμένουμε να «κάτσει» η δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τοποθετούμε την σούβλα πάνω από την θράκα. Στην αρχή τοποθετούμε στην υψηλότερη σκάλα το αρνί και βάζουμε τη θράκα κυρίως κάτω από τα πόδια και κάτω από τις σπάλες.

Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε δυνατή φωτιά κάτω από τη μέση και την κοιλιά του οβελία. Ψήνοντας το αρνί για περίπου 1 ώρα τα ζουμιά του αρχίζουν να κατεβαίνουν είναι η στιγμή που τοποθετούμε τη σούβλα στην μεσαία σκάλα. Είναι προτιμότερο να διατηρήσουμε τη σούβλα σε αυτή την σκάλα για το υπόλοιπο ψήσιμο.. Αν χρειαστεί προς το τέλος του ψησίματος συμπληρώνουμε κάρβουνα και κάτω από τη μέση του αρνιού. Για να καταλάβουμε ότι το αρνί μας είναι έτοιμο πιέζουμε τις κλειδώσεις στα χέρια και τα πόδια του αρνιού. Το αρνί μας είναι έτοιμο όταν το κρέας ανοίγει δηλαδή δεν προβάλει αντίσταση.