fbpx

Γ.Κουρκουρίκης: Ο 50αρης με μοναδικό ρεκορ! 35 χρόνια νίκες στη κωπηλασία και όχι μόνο

Γ.Κουρκουρίκης: Ο 50αρης με μοναδικό ρεκορ! 35 χρόνια νίκες στη κωπηλασία και όχι μόνο

Ο Γιάννης Κουρκουρίκης πλησιάζει τα 50 και όχι μόνο δεν του φαίνεται αλλά συνεχίζει να κερδίζει διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα και άλλους αγώνες. Ο Γιάννης είναι ένας υπεραθλητής που δηλώνει ότι είναι εν ενεργεία αθλητής και θα είναι όσο βαστάνε τα πόδια του.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μαρία Μουρατίδου: Η πρωταθλήτρια στίβου εξηγεί γιατί τη συναρπάζει ο διαχρονικός αθλητισμός

 

«Δεν έχω σταματήσει ούτε στιγμή από 12 χρονών που άρχισα τον αθλητισμό και δεν έχω σκοπό να σταματήσω επειδή απλά μου αρέσει».

 

 

Ο Γιάννης είναι σήμερα κωπηλάτης του ΝΟΘ, άρχισε όμως από τον Ν.Ο. Γιαννιτσών, αφού κατάγεται από την Πέλλα.  Από τότε την καριέρα του έχουν σημαδέψει μια σειρά από  αμέτρητες νίκες με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα.

«Μετέχω σε κάθε πανελλήνιο πρωτάθλημα από το 1984 μέχρι σήμερα 35 χρόνια» τονίζει ο ίδιος. Είναι μάλιστα ο μοναδικός αθλητής που έχει κάνει αυτό το ρεκόρ συμμετοχής σε τόσα πολλά συνεχόμενα πανελλήνια. Φέτος τερμάτισε στη τρίτη θεση: «συνεχίζω και είμαι ανταγωνιστικός» λέει χαμογελώντας.

 

 

Ο Κουρκουρίκης αποτέλεσε βασικό μέλος της εθνικής ομάδας κωπηλασίας σχεδόν για 20 χρόνια, από το 1987 έως το 2006, τιμώντας και με το παραπάνω τα γαλανόλευκα χρώματα. Το 2001 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Λουκέρνης, ενώ το 1996 κατέλαβε τη 10η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Επίσης το βιογραφικό του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πέμπτη θέση σε παγκόσμια πρωταθλήματα (1991, 1997) δύο χρυσά σε παγκόσμιες πανεπιστημιάδες (1992, 1994) δύο βαλκανικές νίκες και αμέτρητους πανελλήνιους τίτλους.

 

Οι δύο Γιάννηδες φίλοι και πλήρωμα, ο «Κούρ-κουρ» όπως τον φώναζαν τότε χαιδευτικά και ο Γιάννης Κόντος στο Βέλγιο το 1991

 

Η κωπηλασία είναι η μεγάλη του αγάπη και το αποδεικνύει συνεχώς, όμως τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στο τρέξιμο με αποκορύφωμα τη μεγάλη νίκη στον Υπερμαραθώνιο των 160 χλμ στο Παρανέστι. Το εκπληκτικό είναι ότι κάνει τα δύο αθλήματα παράλληλα!

«Το τρέξιμο είναι ας το πω επέκταση της κωπηλασίας. Εμείς οι κωπηλάτες τρέχουμε πολλά χιλιόμετρα για αντοχή. Πάντα έτρεχα σε αγώνες αντοχής από μικρός, απλά τα τελευταία χρόνια είπα να το κάνω πιο συστηματικά» εξηγεί  ο Γιάννης.

 

 

«Τρέχω μέχρι και σήμερα πρώτα από όλα γιατί είναι ένας ευχάριστος τρόπος να γυμνάζομαι και να κρατώ ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και δεύτερον γιατί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να γυμνάζομαι όσο σκληρά επιθυμώ, όποτε το επιθυμώ, με ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό. Άλλωστε τρέχω στο βουνό που μου αρέσει και το απολαμβάνω» τονίζει.

Σε κέρδισε το τρέξιμο ήταν η αυτονόητη ερώτηση στον Γιάννη: «Όχι, όπως είπα πάντα τρέχαμε, είναι βασική προπόνηση της κωπηλασίας, αλλά είμαι μεγάλος, είμαι σε μια φάση που δεν θέλω να φορτώνω και δεν πρέπει, τον προγραμματισμό της ομάδας. Προπονούμαι μόνος μου και είμαι δίπλα στον όμιλο, στην ομάδα συνεχώς. Το τρέξιμο στο βουνό είναι άλλο θέμα. Με χαλαρώνει αλλά το άθλημα που αγαπάω και συνεχίζω είναι η κωπηλασία».

 

 

Ο Γιάννης είναι απόφοιτος των ΤΕΦΦΑ και τους Τμήματος Φυσικοθεραπείας των ΑΤΕΙ.

Πριν από μερικά χρόνια δημιούργησε το KourkourikisTrainingGroup: «Η ομάδα έγινε για να περνάμε καλά μέσα από την προπόνηση και το τρέξιμο σε βουνίσιες διαδρομές και αγώνες και πάμε καλά, δηλαδή περνάμε καλά» εξηγεί.

 

 

Όμως ποια είναι η ψυχολογία ενός αθλητή μεγάλων αποστάσεων; «Χρειάζεται αυτοσεβασμός και να γνωρίζεις τα όρια σου. Πρέπει ν σέβεσαι το σώμα σου και γενικά να μην ξεχνάμε ότι εμείς οι αθλητές δεν είμαστε άτρωτοι» εξηγεί ο Γιάννης Κουρκουρίκης.

Πάντως όπως λέει ο ίδιος μπορεί να είναι 50 αλλά αισθάνεται 25 χρονών και δηλώνει ότι έχει ακόμα πολλά χρόνια για αγώνες.