fbpx

Δες πως μπορεί το πολύ νερό να σου προκαλέσει πρόβλημα υγείας

Δες πως μπορεί το πολύ νερό να σου προκαλέσει πρόβλημα υγείας

Ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής και διάβασες κάπου ότι πρέπει να πίνεις τόσα λίτρα νερό την ημέρα και εσύ αγωνίζεσαι αν και δεν διψάς να πιείς αυτή τη ποσότητα νερού. Εν αγνοία σου κάνεις ζημιά στον οργανισμό σου κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή επιπλοκή της υγείας σου.

Από την άλλη το να πίνουμε λίγο νερό είναι εξίσου βλαβερό με το να πίνουμε πάρα πολύ νερό, προειδοποιούν οι ειδικοί.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν προπονείσαι πρωί αυτές οι τροφές θα σου δώσουν ενεργεια

 

Για το λόγο αυτό ομάδα 17 ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο κατάρτισε νέα οδηγία σχετικά με τα ασφαλή όρια κατανάλωσης νερού. Η οδηγία συνοδεύεται από προειδοποιητικές κατευθυντήριες και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Journal of Sport Medicine.

«Ο βασικός μας στόχος είναι να επανεκπαιδεύσουμε το ευρύ κοινό σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η υπερκατανάλωση νερού, όταν υπερβαίνει την ανάγκη να σβήσουμε τη δίψα μας, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής», δηλώνει η βασική συντάκτης της οδηγίας Δρ Tamara Hew-Butler, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όουκλαντ.

 

 

Η υπερκατανάλωση νερού και γενικά υγρών προκαλεί μια «πάθηση» γνωστή ως υπονατριαιμία και είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ όσο πιθανόν νομίζεις. “Πρόκειται για την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών μετά από υπερβολική πρόσληψη νερού”, εξηγεί ο Ryan Seltzer, αναπληρωτής ερευνητής στο Exercise Physiology Research Laboratory at UCLA School of Medicine στην Ιατρική Σχολή UCLA. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα “επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου”, λέει η διατροφολόγος Marie Spano. «Η χρόνια υπονατριαιμία σχετίζεται με επιπλοκές, όπως η ναυτία, ο εμετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η ευερεθιστότητα και η αδυναμία, ενώ η οξεία υπονατριαιμία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και επιληπτικές κρίσεις και έντονους πονοκεφάλους”, λέει ο Seltzer. “Εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις”.

Οι αθλητές είναι αυτοί που κινδυνεύουν κυρίως από την υπερκατανάλωση νερού, γι’ αυτό και η υπονατριαιμία της άσκησης ή αθλητική υπονατριαιμία (Exercise Associated Hyponatremia – ΕΑΗ) αποτελεί αναγνωρισμένο φαινόμενο στο χώρο της Ιατρικής.

Η βασική οδηγία της ομάδας των ειδικών για να αποφευχθεί η υπονατριαιμία είναι εξαιρετικά απλή: Ακούμε το σώμα μας και πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε: «Η αξιοποίηση του έμφυτου μηχανισμού που καθοδηγεί την κατανάλωση υγρών είναι μια στρατηγική που θα βοηθήσει να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση υγρών και η επακόλουθη υπονατριαιμία και παράλληλα να εξασφαλιστεί η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση», αναφέρει η οδηγία.

Για επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά στους άνδρες να καταναλώνουν 3,7 λίτρα υγρών ημερησίως και στις γυναίκες να καταναλώνουν 2,7 λίτρα υγρών ημερησίως. Στα υγρά περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά και άλλες πηγές πέραν του νερού. Για τους αθλητές που χάνουν επιπλέον υγρά μέσω της σωματικής άσκησης, συνιστάται να καταναλώνονται επιπλέον 1,5 με 2,5 ποτήρια υγρών (1 ποτήρι = 240 ml).