fbpx

Διαλλειματική νηστεία! Γιατί να βασίσεις τη διατροφή σου σε μια μέθοδο της …μόδας;

Διαλλειματική νηστεία! Γιατί να βασίσεις τη διατροφή σου σε μια μέθοδο της …μόδας;

Μια διαδικασία που ακολουθούν οι περισσότεροι αυτόν τον καιρό, καθώς με τα αποτελέσματά της έχει αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει εύκολα και γρήγορα τον κάποιον να χάσει κιλά. Είναι η λεγόμενη διαλειμματική νηστεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να καταλάβεις αν «φυτεύτηκε» μέσα σου η «βαθιά κούραση»

 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια κατάσταση όπου δεν σε ενδιαφέρει τι θα καταναλώσεις όλη τη μέρα, αλλά το πότε θα το κάνεις. Με λίγα λόγια ρυθμίζεις την ημέρα έτσι ώστε να τρως φαγητό μόνο τις ώρες 12:00-20:00 ενώ όλες τις υπόλοιπες ώρες δεν βάζετε τίποτα στον οργανισμό σας. Με λίγα λόγια επικρατεί νηστεία.

Είναι όμως καλό για τον ανθρώπινο οργανισμό να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία;

Σίγουρα έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη τακτική έχει σημαντικά και γρήγορα αποτελέσματα για τον στόχο, που είναι η απώλεια βάρους ωστόσο μετά από πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η διαλειμματική εκτός από την απώλεια βάρους ουσιαστικά σου προκαλεί και παρενέργειες εξαιτίας των πολλών ωρών που αδράνειας της κατανάλωσης:

-Υψηλό κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και εκδήλωσης νευρογενούς βουλιμίας

– Ζάλη, ναυτία, ημικρανίες κ.λ.π

-Αφυδάτωση του οργανισμού (το άτομο μπορεί να παραμελήσει την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού).

-Έντονο αίσθημα κόπωσης, καθώς και διαταράσσει αρνητικά τον ύπνο του ατόμου.

Ουσιαστικά η περιορισμένη πρόσληψη τροφίμων στον οργανισμό, ουσιαστικά επιταχύνει (έστω και προσωρινά) τον μεταβολικσμό, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης (HGH). Αυτό είναι ουσιαστικά που προκαλεί την απώλεια σωματικού λίπους και βάρους.

Ταυτόχρονα, η σωστή προσέγγισή της μπορεί να ενισχύσει την αντιγήρανση αλλά και τις χρόνιες ασθένειες (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης) μέχρι και διάφορα είδη καρκίνου.

Η διαλειμματική νηστεία είναι ουσιαστικά μια αρκετά καλή διαδικασία προκειμένου να χάσεις κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο πριν τη δοκιμάσεις καλό είναι να ρωτήσεις κάποιο διαιτολόγο ή διατροφολόγο για τη σωστή προσέγγισή της, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Η τροφή μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο ή το πιο αργό δηλητήριο για τον οργανισμό σου.

 

Άρθρο του Στέλιου Κολυβίρα –Τζιβανιώτη, διαιτολόγος, διατροφολόγος MmedSci