fbpx

Ερώτημα και απάντηση: Μπορώ να τρώω αυγά κάθε μέρα;

Ερώτημα και απάντηση: Μπορώ να τρώω αυγά κάθε μέρα;

Τα αυγά είναι ένα αγαπημένο πρωινό και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Είναι θρεπτικά, χορταστικά και γευστικά. Επιπλέον, μπορείτε να τα απολαύσετε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, από μια απλή ομελέτα μέχρι πολύπλοκες συνταγές με κρέας και λαχανικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό το μπαχαρικό θα σε βοηθήσει να χτίσεις γραμμωμένους κοιλιακούς

 

Με όλα αυτά όμως που ακούγονται για τα αυγά και τη χοληστερόλη, ίσως να αναρωτιέστε εάν αυτή η καθημερινή σας συνήθεια είναι υγιεινή.

 

Η διατροφική αξία του αυγού

Όσον αφορά τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης, τα αυγά σκοράρουν 93,7 στα 100. Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και περιλαμβάνει και τα εννέα αμινοξέα, τα συστατικά μας πρωτεΐνης, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η χολίνη, η λουτεΐνη και η βιταμίνη D. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οι υγιείς διατροφικές συνήθειες και η ποιότητα του λίπους στη διατροφή κάποιου, επηρεάζει την υγεία της καρδιάς περισσότερο από τον περιορισμό της χοληστερόλης που παίρνετε από τα αυγά.

Πέρα από την πρωτεΐνη, το σίδηρο και τη βιταμίνη Β-12, που περιέχονται στον κρόκο, καθώς και μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το αυγό -υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι-  είναι συνολικά μια θρεπτική μονάδα παραγωγής ενέργειας με μόλις περίπου 70 θερμίδες. Και φυσικά χάρη στην περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λίπος σας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα.

 

 

Ο μύθος της χοληστερόλης

Για χρόνια βέβαια υπήρξε ένα αρνητικό κλίμα γύρω από το αυγό, εξαιτίας του υψηλού κορεσμένου λίπους και της περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Ωστόσο, όλη η χοληστερόλη και το λίπος του αυγού βρίσκεται στον κρόκο. Το ασπράδι, από την άλλη, είναι κατά κύριο λόγο καθαρή πρωτεΐνη και δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινό να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι και όχι όλο το αυγό.

Όμως οι έρευνες έχουν δείξει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η χοληστερόλη στο αυγό δεν αποτελεί πρόβλημα. Γενικά επίσημες νέες οδηγίες για τη χοληστερόλη δείχνουν ότι η διαιτητική χοληστερόλη επιδρά ελάχιστα έως και καθόλου στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Υπάρχει βέβαια η εξαίρεση κάποιων λίγων ανθρώπων, που ονομάζονται «οι πιο ευάλωτοι» . Αυτή η μικρή πληθυσμιακή ομάδα έχουν γονίδια που τους προδιαθέτουν σε υψηλή χοληστερόλη και μόνο για αυτά τα άτομα ή για όσους καταναλώνουν ένα κοτέτσι αυγά (λόγω της πρωτεΐνης)  το ασπράδι αποτελεί καλύτερη επιλογή.

Αντί να ανησυχείτε λοιπόν για όλα αυτά τα αυγά που τρώτε, δοκιμάστε απλά να τα ενσωματώσετε σε μια ισορροπημένη διατροφή, που θα περιλαμβάνει και φρούτα και λαχανικά, και κυρίως όταν τα μαγειρεύετε, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λίπη (όπως το βούτυρο ή το λίπος μπέικον) με μονο / πολυακόρεστα λίπη (όπως το ελαιόλαδο). Το αποτέλεσμα θα είναι πιο υγιεινό και πιο γευστικό.