fbpx

Ετοιμάζονται οι ψαροκροκέτες …εργαστηρίου! Μάθε τι παίζει!

Ετοιμάζονται οι ψαροκροκέτες …εργαστηρίου! Μάθε τι παίζει!

Η μεγαλύτερη εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων στην Ευρώπη ποντάρει σε ψαροκροκέτες από κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Η Nomad Foods, η οποία βρίσκεται πίσω από γνωστές μάρκες όπως Birds Eye, Iglo, La Cocinera και Green Cuisine, συνεργάζεται με την αμερικανική BlueNalo για την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας, με την προοπτική να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για θαλασσινά χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα φτιάξεις μπισκότα πρωτείνης για ενέργεια και αποκατάσταση

 

Όπως δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Nomad Foods, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν στην έρευνα αγοράς, θα εκτιμήσουν τι απαιτείται για την αδειοδότηση του προϊόντος και θα εξετάσουν τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ευρώπη είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας θαλασσινών στον κόσμο, καθώς καταναλώνει τρεις φορές μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι παράγει, σύμφωνα με στοιχεία του Blue Economy Report της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η σημασία της βιωσιμότητας ποτέ δεν ήταν πιο ορατή, και ο ρόλος της τεχνολογίας στην κάλυψη αυτής της ανάγκης επιταχύνεται» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Nomad Στέφαν Ντέσεμεκερ.

Η διαδικασία που ανέπτυξε η BlueNalu, με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, αφορά την απομόνωση κυττάρων από τους μυες, το λιπώδη και τον συνδετικό ιστό ψαριών. Τα κύτταρα καλλιεργούνται στο εργαστήριο με θρεπτικά συστατικά και, όταν αποκτήσουν αρκετό όγκο, παίρνουν το σχήμα ψαροκροκέτας. Γενετική τροποποίηση δεν απαιτείται.

Η αμερικανική εταιρεία εστιάζεται σε είδη ψαριών που δεν μπορούν να εκτραφούν, συνήθως είναι εισαγόμενα, ψαρεύονται με μη βιώσιμο τρόπο ή περιέχουν υψηλά επίπεδα ρύπων.

Η BlueNalu είχε ήδη ανακοινώσει αντίστοιχες συνεργασίες με τη νοτιοκορεατική Pulmuone, την ταϊλανδέζικη Thai Union, την ιαπωνική Sumimoto και την επίσης ιαπωνική Mitsubishi, η οποία πειραματίζεται επίσης με προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος.