fbpx

Η ανικανότητα της ΜΟΤΟΕ κάνει επικίνδυνη την Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσικλετιστών

Η ανικανότητα της ΜΟΤΟΕ κάνει επικίνδυνη την Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσικλετιστών

Του Κώστα Μπούρη

 

Ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε στιγμή των Πανελληνίων Συγκεντρώσεων Μοτοσικλετιστών. Δυστυχώς οι νεκροί και οι τραυματίες των τελευταίων χρόνων το επιβεβαιώνουν. Η ανικανότητα της ΜΟΤΟΕ να οργανώσει ασφαλείς εκδηλώσεις είναι εμφανής και τα στοιχεία είναι συντριπτικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μήπως είναι καιρός να καταργηθεί η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσικλετιστών;

 

Οι συντάκτες του Activeman.gr που δέχθηκαν σφοδρές επιθέσεις από ορισμένους κύκλους για το άρθρο με τίτλο «Μήπως είναι καιρός να καταργηθεί η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσικλετιστών;» προχώρησαν σε έρευνα και παρουσιάζουν αποδείξεις της ανοργανωσιάς και της επικινδυνότητας των εκδηλώσεων των Πανελληνίων Συγκεντρώσεων Μοτοσικλετιστών.

 

2018 Δράμα

 

2017 Ν. Απολλωνία

 

Αφορμή ο ένας ακόμα νέος νεκρός που προστέθηκε στη λίστα αυτή τη φορά στην 38η Πανελλήνια Συγκέντρωση στο Δρέπανο της Θεσπρωτίας. Από την έρευνα γίνεται κατανοητό ότι οι υπεύθυνοι της ΜΟΤΟΕ τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρονται περισσότερο για τα εισιτήρια και την κατανάλωση παρά για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

 

 

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά:

 

Όπως γίνεται εμφανές η οργανωτές αδιαφορούν για κόντρες και δεξιοτεχνίες χωρίς κράνος με το πρόσχημα ότι οι μετέχοντες βρίσκονται εκτός του κάμπ.

 

2018 Δράμα

 

Από την πλευρά των οργανωτών δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τα επικίνδυνα σημεία, ώστε οι μοτοσικλετιστές που φτάνουν για πρώτη φορά στο σημείο να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν. (Δείτε την ανακοίνωση της εκδήλωσης στο επίσημο site της ΜΟΤΟΕ).

 

 

Οι οργανωτές δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τους μοτοσικλετιστές για τους κανόνες ασφαλείας της Πανελλήνιας.  (Δείτε την ανακοίνωση της εκδήλωσης στο επίσημο site της ΜΟΤΟΕ).

 

Η συνεννόηση της ΜΟΤΟΕ με τις τοπικές αρχές (δήμους και αστυνομία) είναι ελλιπέστατη με αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπής αστυνόμευση εκτός καμπ και να μην έχουν σημανθεί τα επικίνδυνα σημεία των δρόμων.

 

 

Με απλά λόγια η οργάνωση των Πανελληνίων είναι πρόχειρη και εγκυμονεί κινδύνους για όποιον μετέχει.

Όσοι έχουν ταξιδέψει και μετάσχει σε παρόμοιες εκδηλώσεις στην Ευρώπη κατανοούν πλήρως τα γραφόμενα. Εκεί υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, τηρείται η αστυνόμευση εκτός καμπ αλλά οι τοπικές δημοτικές αρχές φροντίζουν ώστε να σημανθούν τα επικίνδυνα σημεία.

 

 

Στις αντίστοιχες εκδηλώσεις της Ευρώπης είναι αδιανόητο να γίνονται κόντρες και δεξιοτεχνίες χωρίς κράνος. Αντίθετα στις Πανελλήνιες της ΜΟΤΟΕ έχουν γίνει και δεξιοτεχνίες χωρίς κράνος και με σαγιονάρα!

 

 

Η πιο τραγική χρονιά ήταν εκείνη της Θάσου, όμως ακόμα και μετά τη τραγωδία οι ιθύνοντες της ΜΟΤΟΕ δεν έβαλαν μυαλό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ στις 16/06/2008: «Σε τραγωδία εξελίχθηκε η 27η ετήσια μοτοσυγκέντρωση που διοργάνωσε στη Θάσο η Μοτοσικλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας. Από τις 11 έως τις 16 Ιουνίου σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν πέντε, οι τρεις εκ των οποίων σοβαρά, σε τροχαία δυστυχήματα που έγιναν στο πλαίσιο εκδηλώσεων της διοργάνωσης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο νησί συγκεντρώθηκαν συνολικά 4.500 μοτοσικλετιστές από ολόκληρη την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, αλλά και για να συμμετέχουν σε αγώνες και επιδείξεις».

 

 

Στην Νέα Απολλωνία στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 4/6/2017 όπως γράφει η Voria.gr: «Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε με την εμπλοκή τριών μηχανών λίγο πριν τις 21:00 στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης. Στο σημείο διοργανώνεται η Πανελλήνια Συνάντηση Μοτοσικλετιστών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύγκρουση οφειλόταν σε αγώνες επίδειξης. Δύο μοτοσικλετιστές έχουν τραυματιστεί ελαφρά από τη σύγκρουση, ενώ τραύματα φέρουν και τρεις θεατές. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και οι τραυματίες διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου».

 

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να υπάρξει επέμβαση της δικαιοσύνης και ανασχεδιασμός σε άλλη βάση των Πανελληνιών Συγκεντρώσεων Μοτοσικλετιστών ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς και να μη χαθεί ένας θεσμός που υπάρχει επί 38 χρόνια. Ήδη πολλοί είναι οι μοτοσικλετιστές που απέχουν λόγω θεμάτων ασφαλείας.