fbpx

Η απίστευτη ιστορία του άνδρα που κατάφερε να εξαπατήσει τα McDonald’s

Η απίστευτη ιστορία του άνδρα που κατάφερε να εξαπατήσει τα McDonald’s

Μια απάτη αξίας 24 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια «μπίζνα» που στήθηκε τόσο έξυπνα ώστε χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να αποκαλυφθεί. Μία από τις δημοφιλέστερες αλυσίδες εστιατορίων στις ΗΠΑ κι ένα παιχνίδι που έπαιζαν συνεχώς επί χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανοί.

Ένα παιχνίδι που είχε μπει στην καθημερινότητά τους εν πολλοίς και το οποίο τελικά αποδείχθηκε μια καλοστημένη απάτη. Αυτό είναι με λίγες λέξεις το «σκάνδαλο McMillions», που συντάραξε τα θεμέλια της McDonald’s και του αμερικανικού συστήματος και το οποίο απέφερε στον εγκέφαλο μυθικά κέρδη… Η HBO με τη μίνι σειρά ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο McMillions αναλύει και εξηγεί όχι μόνο πώς αποκαλύφθηκε η απάτη αλλά και πώς στήθηκε. Εξηγεί ποιος ήταν ο Uncle Jerry, που φέρεται ως ο εγκέφαλος της ιστορίας και πώς το FBI έφτασε στην εξακρίβωση της απάτης αυτής, οδηγώντας σε ένα οριστικό τέλος σε αυτή την… κινηματογραφική για πολλούς, ιστορία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί οι δικαιολογίες είναι τα μικρά παιδιά και όχι για έναν άντρα

 

Όλα εκτυλίχθηκαν γύρω από το παιχνίδι «Monopoly» που εισήγαγε η McDonald’s το 1989 ως μια προωθητική ενέργεια για τα προϊόντα της. Οι παίκτες, οι πελάτες της δηλαδή, αγόραζαν μπέργκερ –πατάτες- αναψυκτικό ή ό,τι άλλο ήθελαν και αναζητούσαν με αγωνία το τυχερό «λαχείο» που θα τους έκανε κατά πολύ πλουσιότερους. Ήταν μια τρέλα για τους Αμερικανούς και πολύ γρήγορα έπαιζαν όλοι μετά μανίας. Ούτως ή άλλως το γρήγορο φαγητό της αλυσίδας ήταν στη ζωή τους, γιατί να μην τους… έκανε και πλούσιους; Η απάτη ξεκίνησε πολύ γρήγορα, όταν ένας υπάλληλος της εταιρείας που είχε αναλάβει την προωθητική αυτή ενέργεια, συνειδητοποίησε πως μπορούσε να «πειράξει» τα τυχερά λαχεία και να τα συγκεντρώσει στα χέρια του. Πολύ σύντομα άρχισε να τα διαθέτει σε συγγενείς και φίλους, αποκομίζοντας ένα όφελος για τον εαυτό του και σε δεύτερο χρόνο άρχισε να βρίσκει «αγοραστές» σε όλη τη χώρα, με τα παράνομα κέρδη του να πολλαπλασιάζονται άμεσα.

 

 

Η σειρά ντοκιμαντέρ της HBO, που στην Ελλάδα βλέπουμε αποκλειστικά από το Vodafone TV, παρουσιάζει την υπόθεση από την πλευρά των πρακτόρων του FBI που ακολούθησαν τον μίτο της Αριάδνης κι έφτασαν στη λύση του μυστηρίου -ξεκινώντας από μια ανώνυμη πληροφορία, που θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να «παραπέσει» ή να ξεχαστεί. Η όλη επιχείρηση απαίτησε μεγάλη υπομονή, μεθοδικές κινήσεις και επικίνδυνες μυστικές αποστολές που άγγιξαν ακόμα και την ιταλική μαφία και τα πλοκάμια της στις ΗΠΑ. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ακόμα τόσο οι ιθύνοντες της McDonald που εξαπατήθηκαν, οι δικηγόροι που κατόρθωσαν να δέσουν την υπόθεση αλλά και οι πολίτες που αγόρασαν από τον δράστη τα «λαχεία» και κέρδισαν χιλιάδες δολάρια.

Το «McMillion$» όπως είναι η γραφή που προτίμησαν οι δημιουργοί του, ολοκληρώνεται σε έξι συνολικά επεισόδια στα οποία οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης περιγράφουν με τη μορφή συνεντεύξεων όλα όσα γνωρίζουν για το θέμα. Οι ντετέκτιβ του FBI παραδέχονται ότι πολλές φορές οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν ήταν «ανορθόδοξες» όπως επίσης και ότι οι «εκπλήξεις» που συναντούσαν στο δρόμο της αποκάλυψης της απάτης ήταν αναρίθμητες. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι και οι συνεντεύξεις των ανθρώπων που πλησίασε ο δράστης και τους έπεισε να αγοράσουν τα κλεμμένα λαχεία, αποδίδοντας σε εκείνον ένα μέρος των κερδών. Όλοι τους «άνθρωποι της διπλανής πόρτας», εξηγούν πώς και γιατί αποδέχτηκαν μια τέτοια πρόταση και πώς η όλη ιστορία επηρέασε τελικά τη ζωή τους. Όπως πολύ χαρακτηριστικά ακούγεται στο ντοκιμαντέρ: «Δεν λες εύκολα “όχι” σε ένα εκατομμύριο δολάρια. Εκτός κι αν σου πουν να σκοτώσεις κάποιον. Εκεί ίσως το ξανασκεφτείς»!

Το McMillion$ είναι μια παραγωγή της Unrealistic Ideas σε συνεργασία με τη Fun Meter, σε σενάριο και σκηνοθεσία του James Lee Hernandez και του Brian Lazarte και με εκτελεστικούς παραγωγούς τους Mark Wahlberg, Stephen Levinson, Archie Gips, James Lee Hernandez και Brian Lazarte. Προβάλλεται από την HBO και από το Vodafone TV , το «ΣΠΙΤΙ της HBO» στην Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ: CNN