fbpx

Η λαχτάρα ενός burger είναι …εγκεφαλική υπόθεση!

Η λαχτάρα ενός burger είναι …εγκεφαλική υπόθεση!

Προπόνηση… διατροφή… αλλά τα κιλά δεν χάνονται αφού οι παρασπονδίες είναι συχνές και έχουν να κάνουν με τα γνωστά… fastfood και η μόνιμη δικαιολογία έρχεται αμέσως… «αφού δεν μπορώ», «αφού το λαχταράω». Έτσι η λαχτάρα αυτή στέλνει στις καλένδες το πρόγραμμα διατροφής και φυσικά το ποθητό αποτέλεσμα και δεν μιλάμε για την «μέρα εκτόνωσης» αλλά για μια καθημερινή!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 4 μοναδικά tips για να πίνεις αλκοόλ αλλά και να είσαι “φέτες”

 

Είναι όμως τόσο ποθητό το για κάποιους να χάσουν κιλά ή απλά κοροϊδεύουν τον εαυτό τους; Οι επιστήμονες μελέτησαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να τα βάλουμε με τον εαυτό μας και όχι με κανέναν άλλον αφού για να απορρίψουμε τη λαχτάρα των ανθυγιεινών τροφίμων από τα fastfood θα πρέπει να συνεργαστούν δύο περιοχές του εγκεφάλου.

 

 

Αμερικανοί επιστήμονες από το Ίδρυμα Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα υποβάλλοντας σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ομάδα εθελοντών οι οποίοι κοιτούσαν δεκάδες φωτογραφίες τροφίμων και έλεγαν στους επιστήμονες ποια τους άρεσαν περισσότερο. Έτσι οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών με μεγάλο αυτοέλεγχο στις διατροφικές επιλογές τους και εκείνων που δεν είχαν κανέναν αυτοέλεγχο.

 

 

Μια περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη γι αυτό και ονομάζεται μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός. Η περιοχή αυτή παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις αποφάσεις μας οι οποίες βασίζονται σε αξίες. Όταν μειώνεται η δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή απορρίπτουμε κάτι ενώ όταν αυξάνεται η δραστηριότητα στην ίδια περιοχή το επιλέγουμε.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ωστόσο ότι οι μετρήσεις στους εθελοντές δίχως αυτοέλεγχο έδειξαν ότι εν λόγω περιοχή παρουσίαζε αυξημένη δραστηριότητα αλλά με μοναδικό γνώμονα τη γεύση των τροφίμων και όχι τη θρεπτική αξία τους.

Στους εθελοντές με αυτοέλεγχο  όμως  η καθοριστική περιοχή ήταν ο πλαγιοπίσθιος προμετωπιαίος φλοιός _ μία άλλη περιοχή του εγκεφάλου που επίσης επηρεάζει τις αποφάσεις μας με βάση τις αξίες μας. Και οι δύο περιοχές πάντως ενεργοποιούνταν σε όλους τους εθελοντές κατά τη διαδικασία της απόφασης για το ποια τρόφιμα προτιμούν και ποια όχι _ η διαφορά ήταν πως σε όσους είχαν αυτοέλεγχο επικρατούσε ο πλαγιοπίσθιος προμετωπιαίος φλοιός και όχι ο μεσοκοιλιακός.