fbpx

Η πραγματική επιβράβευση της προπόνησης σίγουρα δεν είναι μόνο το ωραίο σώμα

Η πραγματική επιβράβευση της προπόνησης σίγουρα δεν είναι μόνο το ωραίο σώμα

Ακούς πολλούς που σε πειράζουν και σου λένε ότι σπαταλάς ώρα από τον ύπνο σου ή άλλες δραστηριότητες για να αθληθείς. Και πράγματι, κάποιες φορές σε πιάνει η βαρεμάρα, όπως όλον τον κόσμο, όμως εσύ συνεχίζεις να αθλείσαι γιατί μόνο εσύ ξέρεις τον λόγο και νιώθεις ότι έχεις επιβραβευτεί γι αυτό, βλέποντας κάποιους άλλους γνωστούς ή φίλους σου που δεν γυμνάζονται.

Όχι η επιβράβευση δεν είναι υλική, ούτε παίρνεις κανένα χρυσό μετάλλιο. Είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε βραβείο και λέγεται «καλή υγεία».

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι μπορεί να σημαίνει για σένα αν θαυμάζεις συχνά τον εαυτό σου στον καθρέφτη!

 

Δες λοιπόν ένα τρίγωνο που οδηγεί στον θάνατο πολλούς από τους ανθρώπους που δεν αθλούνται. Ένα τρίγωνο λανθασμένων επιλογών που σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Στατιστικών Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιατλ, καταλήγει στον θάνατο.

Είναι, αυτά τα τρία πράγματα που το ένα φέρνει το άλλο και όταν ενώνονται γίνονται θανάσιμα: Υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα και παχυσαρκία, που είναι συνέπεια της ανθυγιεινής διατροφής και της ανυπαρξίας άσκησης συνιστούν το «τρίγωνο του κακού τρόπου ζωής», καθώς αποτελούν τις τρεις κυριότερες αιτίες θανάτων παγκοσμίως, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την αλλαγή των συνηθειών και συμπεριφορών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Στατιστικών Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιατλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αξιολόγησαν 79 διαφορετικούς κινδύνους θανάτου σε 188 χώρες.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι αποφεύξιμοι παράγοντες κινδύνου -από τη ρύπανση του αέρα έως το ανασφαλές νερό- ευθύνονται για ολοένα περισσότερους θανάτους και ασθένειες στον πλανήτη.

Η υπέρταση κατατάσσεται ως ο Νο1 «δολοφόνος», θεωρούμενη υπεύθυνη για 10,4 εκατ. θανάτους διεθνώς το 2013. Το ειδικό βάρος της στη θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 49% από το 1990 έως σήμερα. Η υπέρταση είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Συνολικά οι θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν οι άνθρωποι ζούσαν πιο προσεκτικά και υγιεινά, εκτιμώνται σε σχεδόν 31 εκατομμύρια το 2013 έναντι 25 εκατ. το 1990. Περίπου ένας στους πέντε θανάτους παγκοσμίως (21%) αποδίδεται σε κινδύνους που σχετίζονται με την κακή διατροφή (πολλά κρέατα και λίπη, λίγα φρούτα και λαχανικά κ.λπ.).

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων, αποφεύγοντας ορισμένους κινδύνους, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή ή η ρύπανση του αέρα» δήλωσε ο Μάρεϊ.

Το μείγμα των αποφεύξιμων κινδύνων αλλάζει διαχρονικά. Έτσι, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, στη λίστα των 10 κυριότερων κινδύνων υπήρχαν ο υποσιτισμός των παιδιών και το μη πόσιμο νερό, σήμερα αυτά έχουν βγει από το «Top 10», έχοντας πια αντικατασταθεί από την υψηλή χοληστερόλη και την κατάχρηση του αλκοόλ.

Οι αποφεύξιμοι θανάσιμοι κίνδυνοι διαφέρουν σήμερα αρκετά μεταξύ των δύο φύλων. Το κάπνισμα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους άνδρες (Νο2 κίνδυνος, σχετιζόμενος με 4,4 εκατ. θανάτους) από ό,τι για τις γυναίκες (Νο6 κίνδυνος, με 1,4 εκατ. θανάτους). Το αλκοόλ βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα κινδύνων για τους άνδρες (Νο6), αλλά όχι για τις γυναίκες.

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους έναντι των ενηλίκων. Για όσα είναι κάτω των πέντε ετών ο υποσιτισμός παραμένει η Νο1 αιτία θανάτου (1,3 εκατ. θάνατοι το 2013).

Όσον αφορά στους κυριότερους παράγοντες απώλειας της υγείας στους ενηλίκους, είναι ανάλογοι με τους κινδύνους πρόωρου θανάτου. Η πρώτη τριάδα είναι η υπέρταση, το κάπνισμα και ο μεγάλος δείκτης σωματικής μάζας (παχυσαρκία).

Οι κίνδυνοι εμφανίζουν γεωγραφική διαφοροποίηση: για παράδειγμα, στη Μ. Ανατολή και τη Ν. Αμερική η παχυσαρκία βρίσκεται στην κορυφή των κινδύνων, στην Ασία η ρύπανση του αέρα είναι Νο1, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το κάπνισμα.