fbpx

Η τέχνη της συζήτησης είναι η μεγάλη κληρονομιά του Λάρι Κιγνκ – Η πολυτάραχη ζωή του!

Η τέχνη της συζήτησης είναι η μεγάλη κληρονομιά του Λάρι Κιγνκ – Η πολυτάραχη ζωή του!

O Λάρι Κινγκ κληροδότησε στη δημοσιογραφία το αυτονόητο: Την απλότητα και τις σύντομες ερωτήσεις, στη τέχνη των συνεντεύξεων που διδάσκονται οι δημοσιογράφοι στις σχολές, αλλά σχεδόν κανένας δεν τηρεί!

Ο Λάρι Κίνγκ, επί δεκαετίες έκανε με ευλάβεια,  πλήρη αφοσίωση και επιτυχία εκείνο που πρέπει να κάνει ο κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του και το κοινό που τον ή τον διαβάζει, ή τον ακούει ή τον βλέπει!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Λάζος Μαντικός: Ο fit ρεπόρτερ του Καλημέρα Ελλάδα, αποκαλύπτεται!

 

Η ζωή του δεν ήταν στρωμένη με …ροδοπέταλα και ότι πέτυχε το κατάφερε μόνος του με δύναμη ψυχής!

 

 

Για το ντεμπούτο του στα   ερτζιανά διάλεξε το ψευδώνυμο  «Κινγκ », από μια διαφήμιση μια κάβας ποτών σε τοπική εφημερίδα . Εκείνη την εποχή το εβραϊκό  επίθετό του αντηχούσε πολύ βαρύ για τα «ευαίσθητα» ρατσιστικά αυτιά. Τη πρωτομαγιά του 1957  ως αρχάριος άνοιξε δειλά το μικρόφωνο και είπε: «Γεια, το όνομά μου είναι Λάρι Κινγκ. Όλη μου τη ζωή ήθελα να είμαι στο ραδιόφωνο. Λοιπόν, είμαι εδώ και φοβάμαι», ήταν τότε που μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Μαίάμι, ψάχνοντας δουλειά!

Ο ίδιος θεωρούσε τη δημοσιογραφία ως τον  αμερόληπτο αγωγό μεταξύ του συνεντευξιαζόμενου  και του κοινού. Με την οικειότητα , όμως, που καλλιεργούσε , έκανε τις κάμερες σχεδόν αόρατες σαν να επρόκειτο για μια φιλική κουβεντούλα στο σπίτι.  Εκεί που όλοι ανοίγονται.

 

 

Στην μακρόχρονη επαγγελματική του διαδρομή , κοντά 65 χρόνια, με τις τιράντες σε στυλ παλιού χρηματιστή της Wall Street,  τις ανασηκωμένες μανσέτες, τις φανταιζί γραβάτες και τα γυαλιά μυωπίας , που δε μείωναν στο ελάχιστο τη διορατικότητα του, έκανε την φιγούρα του διεθνώς δημοφιλή.

Υπήρξε ο πρώτος σούπερ σταρ των Αμερικανών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων  που εμφανίστηκε έξω από τα παραδοσιακά κανάλια  CBC, NBC, ABC .  Ήταν  ο  άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με τη μετατροπή της τηλεόρασης  σε δημόσιο φόρουμ επικεντρωμένο στην ιδιωτική ζωή των διασημοτήτων που έκαναν παρέλαση στην εκπομπή του.

Γεννημένος στο Μπρούκλιν το 1933 από γονείς  μετανάστες από τη Λευκορωσία, μεγάλωσες στο αυστηρο περιβαλλον , μιας Ορθόδοξη Εβραϊκής οικογένειας βιοπαλαιστών .  Ο  μικρός  Λόρενς Ζάιγκερ , όπως ήταν  το πραγματικό του όνομα , επηρεάστηκε βαθιά στην ηλικία των έντεκα ετών από τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του Άαρον  που πέθανε μόλις 43 ετών από καρδιακή προσβολή στο εστιατόριο που δούλευε.

 

 

Επί μια 25ετία  έπαιρνε τε-α-τετ συνεντεύξεις υψηλού  κύρους στη μικρή οθόνη και άλλα 40 τόσα  χρόνια πίσω από τα ραδιοφωνικά μικρόφωνα ,  από πλήθος προσκεκλημένων . Περισσότερα από 40.000 πρόσωπα,  πολιτικοί, πρόεδροι, παγκόσμιοι ηγέτες, διεθνείς προσωπικότητες , καλλιτέχνες, αθλητές και πάσης φύσεως σταρ, διασημότητες και «ψώνια» της ποπ κουλτούρας φιλοξενηθήκαν στις εκπομπές του .

Είχε βρει αυτό που λέμε «κοινό σημείο συζήτησης». Είναι το σημείο μηδέν που χρειάζεται κάθε δημοσιογράφος για να του κρατάει τα γκέμια όταν ακόμη και ο ίδιος θεωρεί πως ξεφεύγει. Αυτό το σημείο δεν το έχασε ποτέ. Δεν το έχασε στα πρώτα του βήματα, δεν το έχασε όταν έγινε διάσημος, δεν το έχασε όταν μεγάλωσε. Σε μία συζήτηση είναι πολύ δύσκολο να μένεις πάντα συγκεντρωμένος και ψύχραιμος με ότι και αν ακούσεις. Είμαστε άνθρωποι, το νευρικό μας σύστημα αντιδρά και μαρτυρά το πως νιώθουμε από κινήσεις και ενδεχομένως λέξεις που θα βγάλουμε ασυναίσθητα. Ο Λάρι Κίνγκ θύμισε σε όλους ότι το ζήτημα είναι η συζήτηση αυτή καθαυτή.