fbpx

Κι όμως η κολοκύθα είναι ότι πρέπει για την υγεία σου

Κι όμως η κολοκύθα είναι ότι πρέπει για την υγεία σου

Η κολοκύθα είναι ένα φρούτο (και όχι λαχανικό, όπως πολλοί νομίζουν) πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που το καθιστούν απαραίτητο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αναφέρει μία αμερικανίδα ειδικός.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα καλύτερα ψάρια για τη διατροφή σου

 

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Dr. Julia Zumpano, από το Ινστιτούτο Καρδιάς, Αγγείων & Θώρακος της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, η κολοκύθα είναι μία αληθινή υπερτροφή, καθώς έχει υψηλή πυκνότητα σε θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες.

«Μολονότι την βρίσκουμε συχνά σε γλυκά και επιδόρπια με ζάχαρη, η φυσική περιεκτικότητά της σε σάκχαρα δεν είναι πολύ υψηλή», λέει. «Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία».

Ανά 100 γραμμάρια καρπού η κολοκύθα παρέχει μόλις 26 θερμίδες. Ανά φλιτζάνι (περίπου 250 γραμμάρια) καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες του οργανισμού σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Η Dr. Zumpano εξηγεί ποια είναι αυτά τα συστατικά και τι αποκομίζουμε όταν τα καταναλώνουμε.

 

Μάτια

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για γερή όραση. Ένα φλιτζάνι καρπού παρέχει την διπλάσια ποσότητα (200%) από αυτή που καθημερινά χρειαζόμαστε.

Περιέχει επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τα μάτια από:

Την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Τον καταρράκτη

 

Καρδιά

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για την εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και υγιή καρδιά. Ένα φλιτζάνι καρπού παρέχει το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης καλίου.

Παρέχει επίσης άφθονη βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, που μας προστατεύουν από την καρδιοπάθεια.

 

Ανοσοποιητικό σύστημα

Η κολοκύθα περιέχει επίσης συστατικά απαραίτητα για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ανά φλιτζάνι παρέχει το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C. Η βιταμίνη Α που προαναφέρθηκε επίσης είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό, το ίδιο και η βιταμίνη Ε και ο σίδηρός της.

 

Κορεσμός της πείνας

Αν προσέχετε το βάρος σας ή θέλετε να αδυνατίσετε, η κολοκύθα είναι μια καλή επιλογή. Ανά φλιτζάνι παρέχει περίπου 50 θερμίδες, αρκεί να μην της προσθέσετε παχυντικά λιπαρά και συνοδευτικά. Η ίδια ποσότητα παρέχει επίσης περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών που συμβάλλουν στον κορεσμό της πείνας.

 

Αντικαρκινική δράση

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό της κολοκύθας είναι τα καροτενοειδή, μία ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών χρωστικών που προσδίδουν στα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Τα καροτενοειδή ασκούν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

 

Και ο πασατέμπος

Όταν καθαρίσετε την κολοκύθα, μην πετάξετε τους σπόρους της. Να τους καθαρίσετε, να τους περιχύσετε με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι, και να τους ψήσετε στον φούρνο. Θα τους καταναλώσετε χωρίς τη φλούδα. Οι κολοκυθόσποροι (γνωστοί και ως «πασατέμπος») περιέχουν συστατικά τα οποία:

 

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και του προστάτη

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Είναι επίσης το τέλειο πρωτεϊνούχο σνακ, κατά την Dr. Zumpano says. Μπορείτε επίσης να τους προσθέσετε σε σαλάτες, μίγμα δημητριακών ή απλώς στο γιαούρτι σας για τραγανή γεύση!