fbpx

Κι όμως συμβαίνει! Προσοχή κυκλοφορούν «μαϊμού» περιπολικά!

Κι όμως συμβαίνει! Προσοχή κυκλοφορούν «μαϊμού» περιπολικά!

Το φαινόμενο της τοποθέτησης «φάρων» που παραπέμπουν σε οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας πυκνώνει στους δρόμους της Αθήνας, απαιτώντας την παρέμβαση των αρχών.

Όλο και περισσότερα είναι τα πολιτικά οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας χρησιμοποιώντας φωτεινή σήμανση η οποία παραπέμπει σε οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Είσαι έξυπνος ή νομίζεις ότι είσαι έξυπνος; Μάθε τι είσαι!

 

Κι ενώ θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι πρόκειται για οχήματα της ασφάλειας τα οποία είτε λειτουργούν ως συνοδευτικά είτε περιπολούν στους δρόμους της Αθήνας χωρίς διακριτικά, με μια δεύτερη ματιά μπορεί να αντιληφθεί κανείς -είτε από τον τύπο του αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας- είτε από τους επιβάτες- ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για οχήματα ιδιωτικής ασφάλειας υψηλά ιστάμενων προσώπων, τα οποία ωστόσο δεν νομιμοποιούνται να φέρουν οποιοδήποτε εξοπλισμό που να παραπέμπει σε περιπολικό όχημα, ενώ συχνά πρόκειται για απλούς ιδιώτες οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να καταστήσουν αισθητή την παρουσία τους στην άσφαλτο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που αρχίσει να διαμορφώνεται στους δρόμους της Αθήνας, είναι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα συστήματα φωτισμού πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο σε τιμές που ξεκινούν ακόμα και από τα 11 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στον υποψήφιο αγοραστή να επιλέξει το χρώμα των παλλόμενων φωτιστικών σωμάτων, το σημείο τοποθέτησής τους ή και τη μονιμότητα της εγκατάστασής τους.

Ας δούμε τώρα τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με τη χρήση πρόσθετων φωτιστικών σωμάτων τα οποία παραπέμπουν σε περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, ο ΚΟΚ περιγράφει ως οχήματα άμεσης ανάγκης φέρουν ειδικά πρόσθετα μπλε ή ερυθρά φώτα. Με ένα ή περισσότερα μπλε φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα νοσοκομειακά οχήματα, τα οχήματα πρώτων βοηθειών και κλινικών, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως και τα οχήματα των στρατιωτικών και λιμενικών αρχών.

Με ένα ή περισσότερα ερυθρά φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δασαρχείου και αποκατάστασης βλαβών ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και τα οχήματα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Παράλληλα, ο ΚΟΚ δίνει το δικαίωμα στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών να επιτρέψει την τοποθέτηση αντίστοιχων φωτιστικών σωμάτων και σε άλλες κατηγορίες οχημάτων, προβλέποντας παρ’ όλα αυτά πρόστιμο ύψους 150 ευρώ στους οδηγούς που προσποιούνται ότι το όχημα τους ανήκει στην κατηγορία των οχημάτων άμεσης ανάγκης ώστε να επιτύχει την κατά προτεραιότητα κίνησή του στο οδόστρωμα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν ένα όχημα φέρει νομίμως τα συγκεκριμένα συστήματα φωτισμού, η χρήση τους επιτρέπεται μόνον όταν δικαιολογείται από τον κατεπείγον της αποστολής που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας.

ΠΗΓΗ: carandmotor.gr