fbpx

Μάθε πως θα προπονηθείς σωστά και με ασφάλεια με μάσκα στο γυμναστήριο

Μάθε πως θα προπονηθείς σωστά και με ασφάλεια με μάσκα στο γυμναστήριο

Το να φοράτε μάσκες είναι ένας τρόπος για να επιβραδύνετε την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι η χρήση μάσκας αποτελεί εμπόδιο κατά την σωματική άσκηση, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι, όπως στο γυμναστήριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πως αποφεύγεις τα δερματικά προβλήματα φορώντας τη μάσκα

 

Είναι ασφαλές να φοράτε μάσκα κατά την άσκηση;

ΝΑΙ ΜΕΝ, είναι ασφαλές να φοράτε μάσκα κατά την άσκηση, ΑΛΛΑ πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα πράγματα.

Για παράδειγμα, συνιστάται να κάνετε άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης και όχι έντονη άσκηση ενώ φοράτε μάσκα. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη ροή αέρα που επιτρέπεται μέσω της μάσκας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και την ικανότητά σας να ρυθμίσετε σωστά τη θερμοκρασία του σώματος.

 

Κάντε το “τεστ ομιλίας”

Θυμηθείτε να κάνετε το τεστ ομιλίας. Ως γενικός κανόνας, ένα άτομο που εκτελεί αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης, μπορεί να μιλήσει, αλλά όχι να τραγουδήσει, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Ένα άτομο που ασκεί έντονη δραστηριότητα δεν μπορεί να πει περισσότερα από λίγα λόγια χωρίς να σταματήσει για να πάρει ανάσα.

 

Ανάλογα με το επίπεδο άσκησης, υπάρχει κάποιος προτιμώμενος τύπος μάσκας που πρέπει να φοράω;

Οι υφασμάτινες μάσκες, ή μάσκες κατασκευασμένες από πολυεστέρα συνήθως λειτουργούν καλά.

Μάσκες από χαρτί ή χειρουργικές μάσκες τείνουν να διαλύονται επειδή βρέχονται από τον ιδρώτα και την αυξημένη εκπνοή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το υλικό της μάσκας δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από δύο στρώσεις.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μάσκες N95 κατά την άσκηση, καθώς αυτές οι μάσκες έχουν βρεθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας, θερμότητας, αντίστασης στην αναπνοή και συνολικής δυσφορίας.

Μπορεί επίσης να θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας μια εφεδρική μάσκα για να αντικαταστήσετε την υγρή μάσκα. Ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την καλή υγιεινή των χεριών όταν αλλάζετε μάσκες είναι να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με απολυμαντικό χεριών.

 

Ποιος πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιεί μάσκα κατά την άσκηση;

Συνιστάται σε άτομα με χρόνιες ασθένειες να ασκούνται μόνα τους στο σπίτι, υπό επίβλεψη όταν απαιτείται, χωρίς να χρησιμοποιούν μάσκα. Μερικές από τις πιο συχνές ασθένειες περιλαμβάνουν:

 

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ασθμα

Ασθένειες των πνευμόνων (μεσοθηλίωμα, πνευμονική υπέρταση κ.α.)

 

Τι να περιμένω ότι θα συμβεί κατά την άσκηση με μάσκα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να περιμένετε ότι θα αυξηθεί ο καρδιακός σας ρυθμός, ενώ ασκείστε με μάσκα. Εξαιτίας αυτού, πολλοί νιώθουν ότι κουράζονται ευκολότερα και έχουν μειωμένη απόδοση κατά τη διάρκεια προπόνησης αντίστασης, ή αερόβιας άσκησης. Αυτό το συναίσθημα είναι παρόμοιο με τα σωματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα που βιώνουν κατά την προπόνηση σε τοποθεσίες σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

 

Προτού ασκηθείτε με μάσκα είναι σώφρον να μειώσετε το επίπεδο άσκησής σας από αν δεν φορούσατε μάσκα.

 

Εάν φοράτε μάσκα, ενώ ασκείστε, έχετε τον νου σας στα εξής:

Ζάλη

Υπνηλία

Κούραση

Πονοκέφαλος

Μυϊκή αδυναμία

Συνολική δυσφορία

Δυσκολία στην αναπνοή

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε και κάντε ένα διάλειμμα μέχρι να υποχωρήσουν. Εάν είναι δυνατό, αφαιρέστε τη μάσκα σας και δοκιμάστε να κάνετε μερικές χαλαρωτικές αναπνοές. Αυτό μπορεί να αποκαταστήσει τα επίπεδα αναπνοής σας και να μειώσει την πίεση στην καρδιά και τους πνεύμονές σας. Εάν αυτά τα συμπτώματα συνεχίσουν ή επιδεινωθούν, σταματήστε τη δραστηριότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Από τον Ιούνιο ο Π.Ο.Υ. έχει εκδώσει την ακόλουθη οδηγία:

Πρέπει να ΜΗΝ φοράτε μάσκες κατά την άσκηση, καθώς οι μάσκες μπορεί να μειώσουν την ικανότητα να αναπνέετε άνετα.

Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει τη μάσκα να υγρανθεί πιο γρήγορα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή και προάγει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι να διατηρηθεί η φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους.

 

ΠΗΓΕΣ: mayoclinichealthsystem.org, who.int