fbpx

Μάθε πως μπορείς να μειώσεις τον ιδρώτα στη δουλειά τις καυτές μέρες του καλοκαιριού

Μάθε πως μπορείς να μειώσεις τον ιδρώτα στη δουλειά τις καυτές μέρες του καλοκαιριού

Όταν στη δουλειά σου υπάρχει κώδικας ντυσίματος και είσαι αναγκασμένος να φοράς πουκάμισο και γραβάτα η ζέστη είναι πρόβλημα. Αν είσαι από εκείνους τους που ιδρώνουν πολύ αυτό είναι ένα πρόβλημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πως θα καταφέρεις να ελέγξεις τον ιδρώτα σου το καλοκαίρι

 

Η εφίδρωση είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, στη ζέστη, την κούραση, τη νευρικότητα, το άγχος ή το στρες που βοηθά το σώμα να επανέλθει στη σωστή θερμοκρασία και να παραμείνει δροσερό. Η ποσότητα του ιδρώτα που παράγεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο καιρός και η ποσότητα των ιδρωτοποιών αδένων που έχεις. Εάν είσαι συνηθισμένος σε ζεστά κλίματα, το σώμα σου προσαρμόζεται σε αυτό κάνοντας μόνον ό, τι είναι καλύτερο για σένα. Δοκίμασε αυτά τα 3 κόλπα για να μη γίνεσαι μούσκεμα στον ιδρώτα και να παραμείνεις στεγνός.

 

Άλλαξε ρούχα

Τα απλά συνθετικά υλικά παγιδεύουν τη θερμότητα, παρεμποδίσουν την εξάτμιση του ιδρώτα και παράγουν μια δική τους μυρωδιά. Τα νέα υλικά λειτουργούν σαν στεγνωτήρες, βοηθούν στο να μεταφερθεί και να εξατμιστεί ο ιδρώτας γρήγορα ενώ έχουν την ιδιότητα να στεγνώνουν πολύ εύκολα αλλά και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Το βαμβάκι επίσης είναι πάντα μια καλή ιδέα.

 

Μείωσε το άγχος σου

Εάν ανησυχείς μήπως μυρίζει ο ιδρώτας σου πρέπει να ξέρεις ότι δεν μυρίζει (το τι τρως ή το τι φοράς μπορεί να δημιουργεί κακοσμία). Ωστόσο εάν αγχώνεσαι τότε ενδέχεται να μυρίζει γι΄αυτό κάνε κάτι που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Όταν είσαι αγχωμένος τα επινεφρίδια απελευθερώνουν αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη και κορτιζόλη, ορμόνες οι οποίες προετοιμάζουν το σώμα για «μάχη ή φυγή» και προκαλούν αυξημένη εφίδρωση. Ο ιδρώτας που αποβάλλεται σε αυτή την περίπτωση από τους αποκρινείς αδένες αποτελείται κατά 80% από νερό και κατά 20% από πρωτεΐνες και λιπίδια. Η διάσπαση αυτών των θρεπτικών συστατικών από τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα σου δημιουργεί δύσοσμα λιπαρά οξέα, στα οποία οφείλεται η άσχημη και διαπεραστική οσμή που αναδίδει ο ιδρώτας.

 

Μην πίνεις πολλούς καφέδες

Η καφεΐνη είναι διεγερτική, οπότε όταν πίνεις πάρα πολύ, βάζει το σώμα σου σε κατάσταση εγρήγορσης, αναγκάζοντας τους αποκρινείς αδένες να παράγουν περισσότερο ιδρώτα. Εάν ιδρώνεις υπερβολικά, ακόμα και όταν δεν έχεις παραζεσταθεί ή δεν ιδρώνεις καθόλου, επικοινώνησε με το γιατρό σου. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιας πάθησης. Ενδέχεται να σου ζητήσει εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει άλλες παθήσεις όπως θυρεοειδής και διαβήτης.