fbpx

Μάθε πως να ξεχωρίζεις τα εργογόνα βοηθήματα και να τα χρησιμοποιήσεις σωστά

Μάθε πως να ξεχωρίζεις τα εργογόνα βοηθήματα και να τα χρησιμοποιήσεις σωστά

Αν θέλεις να έχεις σωστή διατροφική βοήθεια στη προπόνηση σου, τότε πρέπει να ενημερωθείς επειδή η διατροφή είναι το πρώτιστο στην προσπάθεια για ένα δυνατό σώμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι δίαιτες-απάτη που πρέπει να γνωρίζεις για να μη τη πατήσεις

 

Τα εργογόνα βοηθήματα είναι ουσίες που βελτιώνουν την ικανότητα παραγωγής σωματικού έργου και κατ επέκταση την αθλητική απόδοση.

Τα εργογόνα βοηθήματα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες :

  • Τα χημικά φαρμακολογικά
  • Τα διατροφικά

Πολλά απ αυτά κυρίως τα χημικά φαρμακολογικά είναι επικίνδυνα και απαγορευμένα, η υπερκατανάλωση όμως διατροφικών συμπληρωμάτων μπορεί να τα κάνει επικίνδυνα. Άρα αν καταναλώνεται συμπληρώματα διατροφής πρέπει να γίνεται με μέτρο σύμφωνα με την συνιστώμενη δόση.

 

Για τα χημικά εργογόνα βοηθήματα:

– Αναβολικά στεροειδή

– Διεγερτικά (εφεδρίνη, αμφεταμίνες, κοκαΐνη)

– Ερυρθροποιητίνη

– Αυξητική ορμόνη

Παρ’ ότι η υγιεινή και η ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για την διασφάλιση της καλής υγείας και αθλητικής απόδοσης, πολλά συμπληρώματα διατροφής πωλούνταν στην αγορά, στοχεύοντας την βελτίωση τους.

Ένας αθλητής που χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής συχνά και τα καταναλώνει σε πολύ υψηλότερες ποσότητες από αυτές που συνήθως ενδείκνυνται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αυξήσει και την απόδοση του. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό (νεφροπάθειες κτλ).

Πολλά εργογόνα σκευάσματα κυκλοφορούν σήμερα, συνοδευόμενα από ισχυρισμούς ότι αυξάνουν την αθλητική απόδοση. Τα προϊόντα αυτά έχουν εμπορική επιτυχία και καταναλώνονται από αθλητές και αθλούμενους.

 

Τα διατροφικά εργογόνα βοηθήματα:

– Βιταμίνες και ανόργανα συστατικά

– Αμινοξέα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη

– Κρεατίνη, L-καρνιτίνη

– Καφεΐνη

– HMB (B-υδρόξυ-β-μεθυλβουτυρικό)

– Αντιοξειδωτικά

– Λιποδιαλύτες κλπ

 

Πολλά προϊόντα πρεσβεύουν ότι αυξάνουν την αθλητική απόδοση. Η προώθηση αυτών των προϊόντων συχνά δεν στηρίζεται σε επιστημονικές έρευνες ή αξιόπιστα στοιχεία. Τα συμπληρώματα βιταμινών, ανόργανων στοιχείων, αμινοξέων, πρωτεϊνών, κρεατίνης, L – καρνιτίνης κλπ, δεν βελτιώνουν την αθλητική απόδοση αλλά μπορούν να βοηθήσουν στις ανάγκες του οργανισμού. Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα που δεν κάνουν σωστή διατροφή για οποιονδήποτε λόγο η έχουν κάποια έλλειψη από βασικά στοιχεία. Να μην ξεχνούμε όμως ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές τις διατροφικές ανάγκες.

 

Συνοψίζοντας εξηγώ ότι:

άλλο τα αναβολικά και τα φάρμακα και άλλο τα συμπληρώματα διατροφής! Αυτό πρέπει να το καταλάβετε όλοι καλά!

Η χρήση συμπληρωμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη αλλά κυρίως σε κλινικές καταστάσεις η σε περιπτώσεις που η διατροφή κάποιου δεν είναι σωστή για οποιονδήποτε λόγο, επίσης και σε αθλητές και αθλούμενους που ενδεχομένως οι απαιτήσεις του οργανισμού τους να είναι αυξημένες λόγο της πολλής προπόνησης και της αδυναμίας , λόγο έλλειψης χρόνου, σωστής διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αυξάνουν την αθλητική απόδοση, δεν έχουν δηλαδή εργογόνο δράση και η υπερκατανάλωση τους μπορεί να είναι επιβαρυντική για τον οργανισμό.

 

Άρθρο του Νίκου Μακρονάσιου, γυμναστή ΤΕΦΑΑ