fbpx

Μάθε πόσα οφέλη έχεις αν καταφέρεις να είσαι ευλύγιστος!

Μάθε πόσα οφέλη έχεις αν καταφέρεις να είσαι ευλύγιστος!

Αν κάνεις την άσκηση της φωτογραφίας τότε είσαι ευλύγιστος! Αν όχι τότε είναι καλό να βελτιώσεις την ευλυγισία σου!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν δεν σου αρέσει το τρέξιμο δεν πως μπορείς να κάψεις και με το περπάτημα

 

Διαβάζοντας άρθρα σχετικά με το τί σημαίνει να είναι κανείς fit, διαπιστώνουμε πως είναι η ικανότητα του σώματος να λειτουργεί αποτελεσματικά και λειτουργικά. Αποτελεί μια κατάσταση που περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε συνιστώσες που σχετίζονται με την υγεία αλλά και με την εμφάνισή μας, που στο σύνολό τους συνεισφέρουν στην ποιότητα της ζωής μας!

 

Οι πέντε αυτές συνιστώσες είναι:

η σωματική σύσταση

η καρδιαγγειακή ευρωστία

η ευλυγισία, ευκαμψία

η μυική αντοχή και

η δύναμη

 

Η ευλυγισία

Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα μιλήσουμε για την ευλυγισία. Τι σημαίνει, γιατί είναι σημαντική και πώς θα τη βελτιώσουμε. Ευλυγισία είναι η ικανότητα προσαρμογής σε νέες ή μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του εύρους κίνησης, μίας ή πολλών αρθρώσεων μαζί.

 

Οφέλη από την αύξηση της ευλυγισίας:

Μείωση της μυικής τάσης και αύξηση της μυικής χαλάρωσης

Βελτίωση στάσης σώματος

Πρόληψη τραυματισμών

Αύξηση του εύρους της κίνησης

Αύξηση της ρευστότητας της κίνησης, διευκόλυνση των κινήσεων, καθημερινών και αθλητικών

Βελτίωση του συντονισμού, λόγω της διευκόλυνσης της κίνησης

Βελτίωση της κυκλοφορίας

Πιο εύκολες και σταθερές συσπάσεις των μυών

Μείωση της αίσθησης του πόνου που προκαλείται από ασκήσεις ή ακόμη και καθημερινές κινήσεις που μας δυσκόλευαν

Οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ευλυγισίας. Ποιοι πρέπει και μπορούν να κάνουν διατάσεις;

Όλοι! Ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου. Φυσικά, με κατάλληλες προπονητικές μεθόδους και καθοδήγηση, ως προς τη σωστή εκτέλεση και τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός.

Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα έχουν από τη φύση τους χαλαρούς συνδέσμους. Αυτά τα υπερκινητικά άτομα δεν πρέπει να φτάνουν τη διάταση στο μέγιστο εύρος κίνησης και πρέπει να διατηρούν όσο το δυνατό περισσότερο τη σταθερότητα της άρθρωσης. Μία δεύτερη κατηγορία ατόμων που χρειάζεται προσοχή στην εκτέλεση των διατάσεων είναι οι εγκυμονούσες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγεται μια ορμόνη που ονομάζεται ρηλαξίνη, η οποία χαλαρώνει τους συνδέσμους και το συνδετικό ιστό, ιδιαίτερα στην περιοχή της λεκάνης. Κατά συνέπεια, συνιστάται προσοχή, διότι οι έντονες διατάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκινητικότητα της λεκάνης και της μέσης που μπορεί να γίνει μια μόνιμη κατάσταση και μετά την εγκυμοσύνη.

 

Πότε εκτελούμε διατατικές ασκήσεις;

Όποτε θέλουμε και νιώθουμε ότι το έχουμε ανάγκη. Για παράδειγμα, όταν έχω καθήσει αρκετή ώρα στον υπολογιστή και χρειάζομαι να «ξεπιαστώ». Αυθόρμητες και απρογραμμάτιστες διατάσεις λοιπόν, μπορούν να γίνουν οπουδήποτε και είναι τόσο επιθυμητές όσο και αποτελεσματικές.

Πριν και μετά από φυσικές δραστηριότητες. Οι διατάσεις πρέπει να αποτελούν μέρος της προθέρμανσης και της αποθεραπείας. Συνιστάται η προθέρμανση να περιλαμβάνει ήπια φυσική δραστηριότητα δυναμικού τύπου, όπως το περπάτημα, πριν την εκτέλεση των διατάσεων. Οι μύες μετά την προθέρμανση είναι πιο δεκτικοί στην εξωτερική φόρτιση σε σχέση με τους «κρύους» μύες.

 

Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσουμε;

Υπάρχει μια γενική αποδοχή πως αρχικά εκτελούμε μια διάταση για 10-15 δευτερόλεπτα και σταδιακά αυξάνουμε σε 45-60 δευτερόλεπτα, με συχνότητα 4-5 φορές τη βδομάδα.

Κάποιοι ερευνητές συνιστούν ενασχόληση 3-4 φορές την εβδομάδα για μισή ώρα. Οι δάσκαλοι του yoga συνιστούν καθημερινή εκτέλεση ασκήσεων ευλυγισίας.

 

Σημεία προσοχής!

Επιλέξτε σωστά ποιές διατάσεις θα σας ωφελούσαν, ώστε να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας.

Εκτελέστε ήρεμα και με σωστή τεχνική.

Μην αναπηδάτε ή εκτελείτε απότομες κινήσεις κατά τη διάρκεια της διάτασης.

Δεν κρατάμε την αναπνοή μας! Αναπνέουμε ήρεμα και φτάνουμε το εύρος σε σημείο που να νιώθουμε μια τάση στην περιοχή που δουλεύουμε, αλλά όχι βασανιστικό πόνο. Αυξάνω το εύρος της κίνησης κατά την εκπνοή.

 

Άρθρο της Αγγελικής Βαλσαμή καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής και σύμβουλος διατροφής