fbpx

Μάθε πόση σχέση έχει ο ύπνος του σαββατοκύριακου με το σώμα σου!

Μάθε πόση σχέση έχει ο ύπνος του σαββατοκύριακου με το σώμα σου!

Μπορεί η παρέα να σε φωνάζει για εξορμήσεις, όμως εσύ αν νιώθεις κουρασμένος καλό είναι να τους αφήσεις να πάνε!

Λίγη υπνοθεραπεία θα είναι το καλύτερο σου αφού ο επιπλέον ύπνος που απολαμβάνουμε τα Σαββατοκύριακα βοηθά να κρατήσουμε το βάρος μας σε χαμηλά επίπεδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν έχεις νεύρα αυτές είναι οι προπονήσεις για να ηρεμίσεις

 

Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει το ορμονικό σύστημα και τον μεταβολισμό και είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την παχυσαρκία, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Sleep, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Η σύντομη διάρκεια ύπνου, που δημιουργεί συνήθως το λεγόμενο “χρέος ύπνου”, είναι αρκετά συχνή και πολλές φορές αναπόφευκτη και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την παχυσαρκία, την υπέρταση, τη στεφανιαία νόσο και τον πρόωρο θάνατο» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Τσανγκ-Χο Γιουν από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.

Το χρέος ύπνου μπορεί να «εξοφληθεί» με λίγη έξτρα ξεκούραση όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος ή να «προληφθεί» δημιουργώντας «πίστωση» ύπνου εκ των προτέρων. Βέβαια, στην πρώτη περίπτωση οι ερευνητές συνιστούν τον έξτρα ύπνο τα Σαββατοκύριακα έναντι του μεσημεριανού ύπνου, καθώς ο ύπνος είναι πιο βαθύς και επίσης ακολουθεί τον φυσικό ρυθμό ύπνου-αφύπνισης του οργανισμού (βιολογικό ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός).

Προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση ύπνου και βάρους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 2.000 άτομα ηλικίας 19 έως 82 ετών. Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσες ώρες κοιμούνται τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα και ποιο είναι το ύψος και το βάρος τους και επίσης αξιολόγησαν τη διάθεση και τη γενική κατάσταση της υγείας τους.

Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ώστε οι ερευνητές να υπολογίσουν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων αλλά και για να δουν πόσοι από τους συμμετέχοντες κοιμούνται παραπάνω ώρες τα Σαββατοκύριακα σε σύγκριση με τις καθημερινές.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες φάνηκε να κοιμούνται 7,3 ώρες κάθε βράδυ και είχαν ΔΜΣ 23 (δηλαδή μέσα στα φυσιολογικά όρια). Σχεδόν ένας τους δύο συμμετέχοντες (ποσοστό 43%) δήλωσε ότι κοιμάται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, συγκεκριμένα δύο ώρες παραπάνω απ’ ό,τι τις καθημερινές.

Οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν παραπάνω τα Σαββατοκύριακα είχαν κατά μέσο όρο ΔΜΣ 22,8 έναντι 23,1 των υπολοίπων, διαφορά που μοιάζει μικρή όμως είναι σημαντική. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο παραπάνω κοιμάται κανείς τα Σαββατοκύριακα τόσο μικρότερος τείνει να είναι ο ΔΜΣ του.

Υπολογίστηκε ότι για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου το Σαββατοκύριακο ο ΔΜΣ είναι κατά 0,12 μονάδες χαμηλότερος.

Μη νιώθετε λοιπόν άσχημα αν κοιμάστε λίγο –ή και πολύ– παραπάνω τα Σαββατοκύριακα, αφού και πιο ξεκούραστοι θα είστε και πιο αδύνατοι!