fbpx

Μάθε πότε χρειάζεσαι πραγματικά να παίρνεις ηλεκτρολύτες!

Μάθε πότε χρειάζεσαι πραγματικά να παίρνεις ηλεκτρολύτες!

Η ενυδάτωση και η άσκηση πάνε πακέτο. Και αν έχεις αναβαθμίσει πρόσφατα την προπόνησή σου, πιθανώς με ένα νέο πρόγραμμα διατροφής και συμπληρώματα, μπορεί να αναρωτιέσαι εάν η ενυδάτωση μέσω συμπληρωμάτων είναι αναγκαία. Είναι αρκετό ένα μπουκάλι νερό; Ή θα μπορούσες να επωφεληθείς από ένα συμπλήρωμα ενυδάτωσης;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η υπερβολική ζέστη απειλεί το πιο σημαντικό όργανο του οργανισμού μας!

 

Τα συμπληρώματα ενυδάτωσης, οι γνωστοί σε όλους μας ηλεκτρολύτες, προστίθενται στο νερό για να διευκολύνουν ή να ενισχύσουν τη φυσική ικανότητα του σώματός σου να απορροφά γρήγορα το νερό και να μειώνει τις πιθανές επιπτώσεις της αφυδάτωσης. Ενισχύουν τα επίπεδα ορισμένων ηλεκτρολυτών, όπως νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο, που βοηθούν τα κύτταρα του σώματος να διατηρήσουν σε ισορροπία τα υγρά. Τα συμπληρώματα διατίθενται σε μορφή μείγματος ποτών, ταμπλέτες, σκόνη ή δισκίων. Μπορείς να τα πάρεις πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση.

 

Λειτουργούν οι ηλεκτρολύτες;

Ενώ τα υγρά που πίνεις ενυδατώνουν το σώμα σου, τα συμπληρώματα με ηλεκτρολύτες λειτουργούν διαφορετικά, προσφέροντας βιταμίνες και μέταλλα στον οργανισμό σου. Τα συμπληρώματα με ηλεκτρολύτες αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες που χάνεις, όπως νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χλώριο, κατά τη διάρκεια μιας καυτής μέρας το καλοκαίρι και έντονης άσκησης. Για παράδειγμα οι μέσες απώλειες νατρίου είναι 1000mg ανά ώρα! Αυτό είναι σχεδόν μισό κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

 

Το νερό δεν αρκεί για να με ενυδατώσει;

Μερικές φορές ναι, αλλά όχι πάντα. Το νερό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων υγρών του σώματος να παραμείνουν σταθερά, αλλά αυτό είναι μόνο ένα στοιχείο ενυδάτωσης. Χρειάζεσαι επίσης ηλεκτρολύτες. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τη χρήση συμπληρωμάτων. Υπάρχουν πολλές τροφές, πλούσιες σε διάφορους ηλεκτρολύτες. Συνήθως, το απλό αλάτι βοηθά στην αντιμετώπιση ελαφριάς αφυδάτωσης. Μπορείς να προσθέσεις μια πρέζα θαλασσινό αλάτι στο μπουκάλι του νερού σου, για να αυξήσεις την κατανάλωση σε νάτριο.

 

Εάν κάνεις έντονη προπόνηση, ειδικά το καλοκαίρι, τα συμπληρώματα με ηλεκτρολύτες θα σε βοηθήσουν και στην αποκατάσταση και στην αθλητική απόδοση.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ένας πολύ πιο γρήγορος τρόπος για την αναπλήρωση ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες μπορούν να βοηθήσουν το υγρό να απορροφηθεί πιο γρήγορα ενώ βοηθούν τον οργανισμό να στέλνει και να λαμβάνει οδηγίες για τη σύσπαση και την απελευθέρωση των μυών, και έτσι μειώνουν τις κράμπες στους κουρασμένους μυς. (Η έρευνα ωστόσο είναι περιορισμένη, οπότε απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να συμπεράνουμε ότι οι ηλεκτρολύτες μπορούν να βοηθήσουν στις κράμπες.)

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των οργάνων σε όλο το σώμα. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και διατηρεί τη λίπανση των αρθρώσεων ενώ σε προστατεύει από αφυδάτωση.

Όταν ιδρώνουμε, οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του νερού εντός και εκτός των κυττάρων, έτσι ώστε οι μύες και τα όργανα να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά. Οι βασικοί ηλεκτρολύτες είναι:

Το νάτριο: Χάνουμε ηλεκτρολύτες, ειδικά νάτριο, κατά την εφίδρωση, γι ‘αυτό ο ιδρώτας έχει αλμυρή γεύση. Η έντονη εφίδρωση, όταν κάνεις προπόνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή έντονη άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, συμπεριλαμβανομένου ενός ελλείμματος σημαντικών ηλεκτρολυτών.

Το κάλιο: Είναι σημαντικό για τη λειτουργία και τη δύναμη των μυών. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και αδυναμία.

Το μαγνήσιο: Βοηθά το σώμα να διατηρήσει το κάλιο. Τα νεφρά βοηθούν στη ρύθμιση της συγκέντρωσης μαγνησίου ανάλογα με τα τρέχοντα επίπεδα του σώματος.

Η λήψη ηλεκτρολυτών ως μέρος της επανυδάτωσής σου θα σε βοηθήσει να αντικαταστήσεις τα χαμένα μέταλλα. Οι ηλεκτρολύτες θα κάνουν επίσης την πρόσληψη νερού πιο αποτελεσματική, καθώς το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα υγρά και να διατηρήσεις την υγιή ισορροπία υγρών στο σώμα σου.

Τέλος να θυμάσαι πώς αν γυμνάζεσαι για λιγότερο από 60 λεπτά, δε θα χρειαστείς αντικατάσταση ηλεκτρολυτών, επιπλέον ζάχαρη ή υδατάνθρακες για να τροφοδοτήσεις τους μυς σου. Μπορείς να πιεις νερό για να αντικαταστήσεις τα χαμένα υγρά και να αντικαταστήσεις τους ηλεκτρολύτες στο γεύμα σου. Να θυμάσαι ωστόσο να πίνεις αρκετά υγρά για να παραμείνεις ενυδατωμένος!