fbpx

Μάθε τα MTB hacks για να μην ξεμείνεις ποτέ ξανά στο μονοπάτι

Μάθε τα MTB hacks για να μην ξεμείνεις ποτέ ξανά στο μονοπάτι

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να οδηγείς χαρούμενος σε ένα μονοπάτι & ξαφνικά να σου σκάσει το λάστιχο ή να κοπεί η ντίζα του ντεραγιέ. Δες τις έξυπνες πατέντες που θα σε γλιτώσουν.

Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε αυτή την θέση, δηλαδή να οδηγούμε ορεξάτοι το mtb μας σε κάποιο μονοπάτι και ξαφνικά κάτι σπάει, σκάει ή απλά χαλάει στο ποδήλατο μας. Σίγουρα υπάρχουν κάποια εργαλεία που κουβαλάς πάνω σου, ωστόσο δεν μπορούν να επισκευαστούν όλες οι ζημιές με αυτά, και θα πρέπει να είσαι πιο δημιουργικός προκειμένου να γυρίσεις εύκολα σπίτι σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Mountain bike: Δες πως προπονείται ο Baptiste Pierron

 

Υπάρχουν πολλές πατέντες για διάφορες επισκευές πάνω στο ποδήλατο, μερικές πολύπλοκες και άλλες απλές, εμείς επιλέξαμε τρεις βασικές πατέντες που θα σου επιτρέψουν να γυρίσεις σπίτι χωρίς ταλαιπωρία. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα.

 

Κάνε μόνος σου επισκευή ελαστικού

Τα ελαστικά tubuless, τα οποία έχουν ένα ειδικό υγρό στο εσωτερικό τους για να σφραγίζει τις τρύπες, έχουν σίγουρα περιορίσει δραματικά την περίπτωση σκασμένου ελαστικού. Δυστυχώς όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου το σκίσιμο ή η τρύπα είναι μεγάλα και το υγρό δεν μπορεί να σταματήσει την διαρροή αέρα ενώ κι αν τοποθετήσεις σαμπρέλα πετάει ένα κομμάτι έξω από το λάστιχο, οπότε και μένεις ακινητοποιημένος.

Σε αυτή την περίπτωση μια συσκευασία από “gelάκι”, ένα πακέτο πατατάκια ή ένα χαρτονόμισμα μπορούν να τοποθετηθούν στο εσωτερικό του ελαστικού προκειμένου να κλείσουν την τρύπα. Απλά τοποθετείς ένα από αυτά στο εσωτερικό του ελαστικού στο σημείο του σκισίματος και αρχίζεις να φουσκώνεις με προσοχή την σαμπρέλα που έχεις τοποθετήσει. Έτσι δεν θα επιτρέψεις στην σαμπρέλα να πεταχτεί έξω και θα έχεις κάνει μια επιτυχημένη επισκευή που θα σου επιτρέψει να γυρίσεις ποδηλατώντας πίσω.

Προσοχή όμως, όπως και οι υπόλοιπες πατέντες αυτού του άρθρου, πρόκειται για εφήμερες και όχι μόνιμες επισκευές που στόχο έχουν σε να βοηθήσουν να γυρίσεις πίσω με προσοχή και όχι να διαρκέσουν για πάντα.

 

Χρησιμοποιώντας βίδες από το ποδήλατο

Μια σπασμένη ή χαμένη βίδα από τα σχαράκια των παπουτσιών σου για spd μπορεί να καταστρέψουν την βόλτα σου, ωστόσο υπάρχει μια εφήμερη πατέντα που μπορεί να σε βγάλει από την δύσκολη θέση με μικρές απώλειες. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζεις ότι οι βίδες που σταθεροποιούν τις δισκόπλακες στα κέντρα συνήθως είναι ίδιες (μέγεθος και σπείρωμα) με αυτές που συγκρατούν τα σχαράκια στα παπούτσια σου και μπορείς εύκολα να κάνεις μια πρόσκαιρη επισκευή.

Απλά βγάζεις μια βίδα -από τις έξι- της δισκόπλακας και την χρησιμοποιείς για το παπούτσι, θα πρέπει να προσέχεις στην επιστροφή καθώς τα φρένα δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με πέντε βίδες, αρκούν όμως για μια συντηρητική οδήγηση.

 

Επιστροφή με κομμένη ντίζα ντεραγιέ

Αν τύχει και κοπεί η ντίζα αλλαγής ταχυτήτων τότε αυτόματα το ντεραγιέ μετακινεί την αλυσίδα στο μικρότερο γρανάζι καθώς δεν υπάρχει αντίσταση για να την συγκρατήσει σε πιο μεγάλα γρανάζια. Εκτός αν είσαι σε πεδινή περιοχή ή έχεις πόδια παγκόσμιου πρωταθλητή XCO είναι σχεδόν αδύνατον να επιστρέψεις στο σπίτι σου ποδηλατώντας με την πιο βαριά ταχύτητα. Υπάρχει όμως μια πατέντα που θα κάνει την ζωή σου ευκολότερη.

Απλά βίδωσε την βίδα ρύθμισης high που βρίσκεται πάνω στο ντεραγιέ σου (συνήθως έχει το γράμμα Η) έως ότου το ντεραγιέ μετακινήσει την αλυσίδα σε πιο μεγάλο γρανάζι. Μετά από αυτό σήκωσε το ποδήλατο σου και κάνε μια πεταλιά ώστε η αλυσίδα να βρεθεί στην θέση της.

Προφανώς δεν θα μπορείς να κάνεις αλλαγές ταχυτήτων, ωστόσο θα έχεις πιο ελαφρύ πάτημα ώστε να μπορέσεις να πεταλάρεις σε ανηφόρες. Μπορεί να μην έχεις βαρύ πάτημα για να χώσεις γκάζια στις κατηφόρες, αλλά θα μπορέσεις να επιστρέψεις από όπου ξεκίνησες.

 

Χρήσιμα πράγματα που μπορείς να έχεις μαζί σου

Εκτός από τα βασικά εργαλεία και ανταλλακτικά που πρέπει να κουβαλάς σου προτείνουμε και μερικά άλλα τα οποία μπορούν να σε βγάλουν από μια δύσκολη κατάσταση.

Μπορείς να έχεις αρκετά εργαλεία στο μικρό σακίδιο πλάτης

Μπορείς να έχεις αρκετά εργαλεία στο μικρό σακίδιο πλάτης

Ζιπάκια (δεματικά): Όσο περισσότερα έχεις τόσο καλύτερα. Μπορείς τα τα χρησιμοποιήσεις για μυριάδες επισκευές ενώ παράλληλα αποθηκεύονται εύκολα μέσα στο σακίδιο σου και δεν είναι βαριά.

Κρίκοι αλυσίδας: Και πιο συγκεκριμένα quick links τα οποία θα σε βοηθήσουν να επισκευάσεις μονομιάς μια κομμένη αλυσίδα, ωστόσο οι περισσότεροι τα ξεχνάνε σπίτι τους.

Μικρούς ιμάντες: Μπορεί να είναι λίγο παλιομοδίτικοι, αλλά μπορεί να είναι είναι πολύ χρήσιμοι καθώς μπορούν να συγκρατήσουν πολλά πάνω στο ποδήλατο.

Μονωτική ταινία: Μπορείς να την αποθηκεύσεις οπουδήποτε και με την χρήση της να συγκρατήσεις διάφορα πράγματα.

Χρήματα: Φρόντισε να έχεις πάντα ένα μικρό ποσό στο σακίδιο σου γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί.

 

ΠΗΓΗ: REDBULL