fbpx

Μάθε τι ακριβώς συμβαίνει και ξυπνάς κάθε πρωί με τον …μικρούλη σου …κάγκελο!

Μάθε τι ακριβώς συμβαίνει και ξυπνάς κάθε πρωί με τον …μικρούλη σου …κάγκελο!

Δεν είναι η πρώτη φορά σίγουρα αλλά ούτε και η τελευταία που ξυπνάς με στύση, με τον μικρούλη σου δηλαδή σκληρό και δυνατό έτοιμο για τα …πάντα!

Μπορεί να βρίσκεσαι σε πλήρη στύση ακόμα και αν το όνειρο που είδες δεν είχε κάποια σχέση με το σεξ και τη σεξουαλική επαφή.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό πρέπει να είναι το μέγεθος του «μικρούλη» σου σε στύση!

 

Η επιστήμη όμως έχει εξήγηση για κάθε τι που συμβαίνει στον οργανισμό μας και το ίδιο ισχύει και με το φαινόμενο της στύσης κατά τον ύπνο και όταν ξυπνάει ο άνδρας το πρωί.

Η φυσιολογική αυτή αντίδραση συμβαίνει όταν οι άνδρες κοιμούνται βαθιά. Η νυχτερινή στύση, όπως ακριβώς και ο κλειτοριδικός ερεθισμός στις γυναίκες, έχει συσχετιστεί με την κατάσταση ύπνου που χαρακτηρίζεται από την ταχεία κίνηση των ματιών (Rapid Eye Movement – REM). Κατά το στάδιο αυτό, ο εγκέφαλος διακόπτει τη λειτουργία κάποιων νευροδιαβιβαστών, σε μια προσπάθεια να ρυθμίσει το σώμα και να σας εμποδίσει από το να κινείστε και να αντιδράτε σε αυτά που βλέπετε στα όνειρά σας.

Ένας από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές είναι και η νορεπινεφρίνη, η οποία εμπλέκεται στον έλεγχο των στύσεων. Συγκεκριμένα προκαλεί αγγειοσύσπαση των αγγείων του πέους και εμποδίζει τη στύση. Αλλά καθώς ο οργανισμός πέφτει σε κατάσταση REM ύπνου, μειώνεται η λειτουργία της νορεπινεφρίνης και οι φυσικές αντιδράσεις του οργανισμού στην αύξηση της τεστοστερόνης μπορούν πλέον να εκδηλωθούν ανεμπόδιστα.

Αυτό οδηγεί σε αγγειοδιαστολή, αυξημένη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, προκαλώντας τελικά στύση. Κατά τη διάρκεια του κύκλου του ύπνου, το επιπλέον αίμα αυξάνει την οξυγόνωση -δεδομένου ότι χρησιμεύει ως ένα σύστημα “επισκευής” του οργανισμού- και βοηθάει στη διατήρηση της λειτουργικότητας. Έτσι, η πρωινή στύση δεν είναι παρά μία “παρενέργεια” του REM ύπνου, ο οποίος είναι ο λόγος που οι άνδρες ξυπνούν πολλές φορές με πλήρη στύση του μορίου τους.

 

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η πρωινή στύση

Μία από τις προτεινόμενες θεωρίες αναφέρει ότι η πρωινή στύση αποτελεί μηχανισμό που «προειδοποιεί» τον άνδρα ότι έχει γεμίσει η ουροδόχος κύστη του και επομένως είναι ώρα να ξυπνήσει για να επισκεφθεί την τουαλέτα. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η αυξημένη ροή οξυγόνου –μέσω του αίματος– στα γεννητικά όργανα είναι ευεργετική για τους μυϊκούς ιστούς που αποτελούν το ανδρικό μόριο.

 

Τι σημαίνει αν ο άνδρας δεν έχει πρωινή στύση

Η απώλεια στύσης, είτε το πρωί είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας, αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις ένδειξη για παθήσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Για παράδειγμα, σε διαβητικούς άνδρες συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία λόγω μειωμένης ροής νευρικών σημάτων ή αίματος προς τα γεννητικά όργανα.

Επίσης, οι στύσεις αποτελούν χρήσιμο δείκτη αξιολόγησης της βιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας, αφού θεωρούνται ανεξάρτητες από ψυχολογικούς παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζουν την ικανότητα επίτευξης της στύσης όσο ο άνδρας είναι ξύπνιος. Μελέτες υποδεικνύουν, ωστόσο, ότι ψυχικά νοσήματα όπως η κλινική κατάθλιψη επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία ακόμη και τις ώρες του ύπνου. Η απουσία στύσης δεν αποτελεί απαραιτήτως ένδειξη ασθένειας ή διαταραχής. Βέβαια, δεδομένου ότι η ικανότητα στύσης εν γένει θεωρείται ένδειξη καλής καρδιαγγειακής υγείας, αποτελεί θετικό σημάδι όποτε κι αν εμφανίζεται!