fbpx

Μάθε τι μπορείς να πάθεις αν τρως συχνά επεξεργασμένες τροφές!

Μάθε τι μπορείς να πάθεις αν τρως συχνά επεξεργασμένες τροφές!

Σχεδόν όλοι μας κάποια στιγμή θα προτιμήσουμε να φάμε ένα κρουασάν παρά ένα φρούτο, εάν όμως αυτή η αντικατάσταση γίνει συνήθεια, τότε ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου!

 

Χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, υψηλά σε θερμίδες και εύκολα διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή που θα μας πιάσει μια λιγούρα. Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των επεξεργασμένων και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, που όλοι καταναλώνουμε κι από λίγο, εάν όμως το παρακάνουμε, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και μπορούν μέχρι και να κλέψουν χρόνια από τη ζωή μας.

 

Αυξάνουν το βάρος

Με μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υπέρμετρη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με πρόσληψη βάρους. Μάλιστα, μια διατροφή που περιέχει αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγεί στην κατανάλωση έως και 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως σύμφωνα με έρευνα στο ​Cell Metabolism, ενώ αντίστοιχα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας σύμφωνα με έρευνα στο Current Obesity Reports​.

 

Μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής

Αν και δεν υπάρχει προφανής συσχέτιση μεταξύ κάποιου συστατικού ή τρόφιμου που αποδεδειγμένα ενισχύει την εμφάνιση του καρκίνου, μια διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συνδεθεί με τον συνολικό αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μελέτη στο ​BMJ​​, η οποία ανέλυσε τη διατροφή 20.000 ενηλίκων σε διάστημα 5 ετών, με κύρια αιτία θανάτου τον καρκίνο.

 

Θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά

Ακόμα μια μελέτη στο ​BMJ​  ανέδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως αλμυρά σνακ, αναψυκτικά και επεξεργασμένα κρέατα, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα είναι και ο ένοχος για την υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου

Οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τη σύσταση του μικροβιώματος του εντέρου, με τις φυτικές ίνες και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση να προάγουν την υγεία του εντέρου. Τουναντίον, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο ​Nutrients​, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αλλοίωσαν τα βακτήρια του εντέρου σε άτομα που κανονικά δεν τα κατανάλωναν.

 

Επηρεάζουν και την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου

Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας διατρέχουν όσοι καταναλώνουν συστηματικά επεξεργασμένα κρέατα, σύμφωνα μελέτη στο ​The American Journal of Clinical Nutrition. Επιπροσθέτως, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ενισχύει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, συνήθεις ύποπτοι για τη μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και επιδείνωση διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί στην πρόληψη διάφορων προβλημάτων υγείας και ασθενειών, επομένως μπορείτε να τα καταναλώνετε με σύνεση.