fbpx

Μαρία Μουρατίδου: Η πρωταθλήτρια στίβου εξηγεί γιατί τη συναρπάζει ο διαχρονικός αθλητισμός

Μαρία Μουρατίδου: Η πρωταθλήτρια στίβου εξηγεί γιατί τη συναρπάζει ο διαχρονικός αθλητισμός

Η Μαρία Μουρατίδου μικροδείχνει. Αν χωρίς να πει την ηλικία της αραδιάσει τα κύπελλα και γενικά τις διακρίσεις που έχει πάρει στην αθλητικής καριέρα δεν θα βγαίνει η ηλικία για την οποία την υπολογίζουν όσοι τη δούνε πρώτη φορά!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε ποιος είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς 

 

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Επειδή η Μαρία Μουρατίδου είναι μια διαχρονική αθλήτρια και συνεχίζει να κερδίζει μετά από την κλασσική ηλικία που αποχωρούν οι περισσότεροι αθλητές.

 

 

Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, εθνικός κριτής Ενόργανης Αγωνιστικής Γυμναστικής και  Στίβου, τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου και μέλος οργανωτικής επιτροπής Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων Λυκείων Κλασσικού Αθλητισμού 2017-2018 Ελλάδας και Κύπρου.

 

 

Ακόμα  είναι προπονήτρια κ ιδρυτικό μέλος του Α.Π.Σ ΟΡΦΕΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ από το 1980-1988

Η Μαρία άρχισε την αθλητική της καριέρα στην ενόργανη γυμναστική. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία με πολλές διακρίσεις μεταπήδησε στον στίβο ενώ πέρασε και από την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης όπου πέτυχε μία πρώτη νίκη ως πλήρωμα.

Όμως την Μαρία την κέρδισε η στίβος και μάλιστα οι ταχύτητες μετ εμποδίων. Στον στίβο ως αθλήτρια του ΠΑΟΚ συνεχίζει να αγωνίζεται κερδίζοντας πολλές διεθνείς διακρίσεις με πρώτες και δεύτερες θέσεις, με κορυφαία την έβδομη παγκόσμια νίκη στα 60μ εμπόδια W50, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.

Η Μαρία Μουρατίδου είναι γεννημένη το 1967!

 

Τι σημαίνει διαχρονικός αθλητισμός ή πρωταθλητισμός;

Διαχρονικός αθλητισμός είναι μια αξία διαχρονική αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Οι αρχαίοι Έλληνες εμπεριέχουν πολύ σοφά αυτή την αξία  στο ρητό “νους υγιής εν σώματι υγιή” το σώμα μας λοιπόν είναι ο ναός της ψυχής μας. Οφείλουμε λοιπόν να το φροντίζουμε διαχρονικά. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι μέσα στη ζωή μας με οποιαδήποτε μορφή μας εκφράζει.

 

 

Πως αποφάσισες να συνεχίσεις τον πρωταθλητισμό ενώ οι περισσότεροι αθλητές σταματούν σε μια ηλικία το πολύ 35 ετών;

Εκτός από διαχρονική αθλήτρια είμαι και εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής. Όπως προείπα ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, είναι μέσα στη φύση μου. Και επειδή από τη φύση μου είμαι ανταγωνιστική και θέτω στόχους, έτσι συνεχίζω να κάνω πρωταθλητισμό, για να ζω και να πράττω με ένταση και να παίρνω όλες τις ομορφιές και τις αξίες του αθλητισμού. Μέσα λοιπόν από το ζωντανό δικό μου παράδειγμα θεωρώ ότι γίνομαι ίσως πρότυπο (εύχομαι καλό) στους μαθητές μαθήτριες μου. Είναι υπέροχο το συναίσθημα που εισπράττω από αυτούς ίσως και μεγαλύτερο από ένα μετάλλιο.

 

Τι μπορεί να προσφέρει ο διαχρονικός αθλητισμός σε έναν αθλητή;

Ο αθλητισμός αποτελεί διαχρονικάμια δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο όλων μας. Από την αρχαιότητα έως σήμερα η αξία του είναι αναλλοίωτη. Στόχος του είναι η σωματική και πνευματική ανάπτυξη αλλά και η κοινωνικοποίηση των ανθρώπων. Οφέλη πολύπλευρα. Οφέλη που εισπράττεις χωρίς όριο ηλικίας χωρίς τερματισμό. Σωματική και ψυχική ευεξία, ζωντάνια υγεία και ενεργητικότητα, τόνωση αυτοπεποίθησης, θετική εικόνα, αισιόδοξη στάση ζωής.

 

 

Μήπως η συνέχιση του πρωταθλητισμού μετά από κάποια ηλικία έχει επιπτώσεις στην υγεία;

“Παν μέτρον άριστον” άλλο ένα αρχαίο ρητό που μπορεί να είναι γνώμονας στον αθλητισμό. Θέλει “σοφία” να νιώσεις να αφουγκραστείς να καταλάβεις το σώμα σου. Αν γίνει αυτό όμως ο σεβασμός προς το σώμα οδηγεί μονόδρομα  στην καλή χρήση του στο πέρασμα των χρόνων. Οπότε ο πρωταθλητισμός με αυτή την έννοια μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Όπως σε όλα τα αθλήματα διεξάγονται παγκόσμιοι αγώνες. Οι διαχρονικοί αθλητές δεν έχουν να ζηλέψουν τους νεότερους σε τίποτα. Οι επιδόσεις τους είναι αντάξιες με κανένα κόστος στην υγεία κ στο σώμα τους

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου.

Μετά από μια χρονιά με επιτυχίες κ εννοώ κυρίως ότι κέρδισα το προσωπικό μου στοίχημα να ξεπεράσω τα όρια που έθεσα, και αυτά να μου φέρουν τους καρπούς τους με την 7η παγκόσμια θέση στον κλειστό στίβο στα εμπόδια,3 Βαλκανικά ρεκόρ κ 5 Πανελλήνια ρεκόρ. Δεν μπορεί παρά να βάλω τον πήχη λίγο πιο ψηλά. Στόχος λοιπόν το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που θα λάβει χώρα στην Πορτογαλία τον Μάρτιο με στόχο να μπω στον τελικό του αγωνίσματος μου και από εκεί κ πέρα ότι καλύτερο καλοδεχούμενο. Στο πίσω μέρος όμως του μυαλού μου έχω τοποθετήσει την ιδέα να ασχοληθώ με τα σύνθετα (έπταθλο) . Είμαι ένας άνθρωπος που εξερευνώ τις δυνατότητες μου αλλά και τις προκαλώ. Γεροί να είμαστε χαμόγελο στα χείλη, δουλειά σκληρή και όλα θα γίνουν.