fbpx

Να γιατί δεν φτάνει μόνο η κρεατίνη για να χτίσεις ή διατηρήσεις μυς!

Να γιατί δεν φτάνει μόνο η κρεατίνη για να χτίσεις ή διατηρήσεις μυς!

Κάποιοι θέλουν να χτίσουν μυς. Κάποιοι άλλοι να τους διατηρήσουν. Όπως και να έχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι εύκολη υπόθεση.

Εκείνοι που θέλουν να χτίσουν μυς πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό απαιτεί χρόνο. Χρειάζεσαι σχέδιο, πρόγραμμα, υπομονή και μερικά άλλα στοιχεία που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό το διατροφικό πρόγραμμα θα σου χαρίσει το μυώδες κορμί που θες

 

Οι άλλοι που θέλουν να τους διατηρήσουν, πρέπει επίσης να φροντίσουν με επιμονή γι αυτό το σκοπό!

Κοινό χαρακτηριστικό είναι η κρεατίνη που όμως και στις δύο περιπτώσεις δεν αρκεί από μόνη της!

Η κρεατίνη είναι ένα από αυτά που υπόσχεται αύξηση στον μυικό όγκο. Πρόκειται για ένα αμινοξύ όπου βρίσκεται κυρίως στους σκελετικούς μυς (95%) αλλά και στονεγκέφαλο (5%) σε πολύ μικρότερες ποσότητες και παράγεται φυσικά στο σώμα σου. Παρέχει ενέργεια στους μυς και άλλους ιστούς. Ωστόσο, η λήψη της ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε κρεατίνη των μυών έως και 40% πέρα ​​από τα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό επηρεάζει τα μυϊκά σου κύτταρα και την απόδοση της άσκησης, ενισχύοντας την αύξηση της μυικής μάζας. Μάλιστα, ένας μεγάλος αριθμός ερευνών δείχνει ότι η κρεατίνη βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη.

Η κρεατίνη μπορεί επίσης να αυξήσει την περιεκτικότητα σε νερό στα μυϊκά σου κύτταρα. Αυτό τα αναγκάζει να διογκωθούν ελαφρώς και να παράγουν σήματα για την ανάπτυξη των μυών. Επιπλέον, ένα συμπλήρωμα κρεατίνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των μυών, όπως το IGF-1.

Ορισμένες έρευνες δείχουν ότι η πρόσληψή της μπορεί να βελτιώσει τις προσαρμογές στην προπόνηση, την γρήγορη αποκατάσταση μετά την άσκηση και την πρόληψη των τραυματισμών.

Συνολικά, πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει τα συμπληρώματα κρεατίνης και ένα πράγμα είναι σαφές: μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας ενώ επειδή έχει μελετηθεί εκτενώς έχει και εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας.

Όμως δεν αρκεί μόνο η κρεατίνη. Δες τι άλλο πρέπει να κάνεις:

 

Να κοιμάσαι καλά

Όταν οι μύες δεν ξεκουράζονται επαρκώς αναστέλλεται η ανάπτυξή τους. Γι αυτό χρειάζεσαι ξεκούραση και ύπνο. Το σώμα σου τη νύχτα εκκρίνει αυξητική ορμόνη, η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών. Μπορείς επίσης να απελευθερώσεις αναβολικές ορμόνες κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες εμποδίζουν τη διάσπαση των μυϊκών πρωτεϊνών και σε βοηθούν να διατηρήσεις το μυϊκό σου όγκο.

 

Να τρως αρκετά και σωστά

Όχι χωρίς αύριο αλλά με πρόγραμμα. Στόχος σου είναι να πάρεις βάρος σε μυς, όχι λίπος. Θα χρειαστεί να απευθυνθείς σε έναν διαιτολόγο, ο οποίος θα σου φτιάξει το δικό σου πρόγραμμα, βασισμένο στις δικές σου ανάγκες. Η κρεατίνη βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, το χοιρινό, τα πουλερικά και τα ψάρια. Υπάρχει επίσης σε πολύ μικρότερες ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα οστρακοειδή.

 

Να κάνεις στοχευμένη προπόνηση αντίστασης

Επίλεξε σωστά τις ασκήσεις για κάθε μυική ομάδα, δουλεύοντας όλες τις γωνίες, χωρίς να χάνεις χρόνο και ενέργεια σε ασκήσεις με παρόμοια προπονητικά ερεθίσματα. Παύσεις μεταξύ των επαναλήψεων (rest – pause), αλλαγές στην πυκνότητα (διάλειμμα) της προπόνησης, επιπρόσθετα σετ με μείωση των αντιστάσεων (drop set), συνδυασμός ανταγωνιστών μυών ή συνδυασμός ασκήσεων (superset), όπως και διάφορα άλλα συστήματα προπόνησης αναγκάζουν τους μυς να ξεπεράσουν τις συνήθεις παραμέτρους και τα όρια αντοχής – ανοχής τους. Έτσι γίνονται μεγαλύτεροι και δυνατότεροι.