fbpx

Να γιατί είναι καιρός να σταματήσουμε από τώρα να αγοράζουμε Nike

Να γιατί είναι καιρός να σταματήσουμε από τώρα να αγοράζουμε Nike

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά λέει η παροιμία που όπως φαίνεται ισχύει στην περίπτωση της εταιρίας αθλητικών ειδών Nike -το όνομα της οποίας είναι η δική μας λέξη «Νίκη» στα αγγλικά-. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, ελεύθερη αγορά έχουμε και ο καθένας αποφασίζει να πουλάει όπου θέλει. Το θέμα είναι αν εμείς οι Έλληνες συνεχίζουμε μετά από αυτές τις αποκαλύψεις να αγοράζουμε προϊόντα της εταιρίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι χειρότεροι φόβοι όλων των ανθρώπων είναι μόλις …δύο!

 

Τι ακριβώς συνέβη; Γιατί ξαφνικά η Nike επέλεξε να χάσει τις όποιες πωλήσεις έχει στη χώρα μας;

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1964 ως Blue Ribbon Sports, από τους Μπιλ Μπάουερμαν και Φιλ Νάιτ και μετονομάστηκε σε Nike στις 30 Μαΐου του 1971. Η εταιρεία πήρε την επωνυμία της από τη Νίκη, τη θεά της νίκης στην ελληνική μυθολογία από τους ιδρυτές της, όμως πλέον έχει βάλει μπλόκο σε 91 ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών ενώ σκοπεύει να κλείσει και αρκετά από τα δικά της καταστήματα, όπως αποκαλύπτει η «Ημερησία», ενώ μέχρι σήμερα η εταιρία δεν έχει διαψεύσει.

Και το θέμα δεν είναι αν η Nike αποφάσισε ότι δεν της συμφέρει η ελληνική αγορά, αλλά το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί σε αναπτυξιακό βραχίονα της Τουρκίας!

Η Nike έχει σημαντική οικονομική παρουσία στη  Τουρκία εκτός από τις χορηγίες στις εθνικές ομάδες και γενικότερα τον αθλητισμό της γείτονος! Από το 2017 η εταιρεία είχε πάνω από 105 καταστήματα στην Τουρκία. Η Nike διαθέτει επίσης πέντε εργοστάσια στη βορειοδυτική Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σημαντικό ρόλο στην τουρκική οικονομία.

Αυτός ο διευρυμένος οικονομικός ρόλος σημαίνει ότι η Nike βοηθά στη στήριξη του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά και στην προπαγάνδα του που γίνεται ακόμα και μέσω του αθλητισμού.

Πρόσφατα μάλιστα σε δημοσια ομιλία του, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Nike θα ανοίξει ακόμα ένα εργοστάσιο στην επαρχία Ağrı. Ισχυρίστηκε ότι το εργοστάσιο θα απασχολούσε πάνω από 5.000 άτομα. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή της Nike στην τουρκική οικονομία και πως χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας για το καθεστώς.

 

Το τελεσίγραφο της Nike στις ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, το ευρωπαϊκό τμήμα της εταιρείας αθλητικών ειδών Nike (NIKE EUROPEAN OPERATION NETHERLANDS – NEON) αναφέρει στην επιστολή που έστειλε  σε 91 ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών: «Υστερα από αναλυτική εξέταση της στρατηγικής διανομής της ΝΕΟΝ, η ΝΕΟΝ αποφάσισε ότι η στρατηγική της επιχείρησής σας δεν ταιριάζει πλέον με τα στρατηγικά σχέδια και τις ανάγκες της ΝΕΟΝ».

«Στα πλαίσια αυτά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ΝΕΟΝ έχει αποφασίσει να διακόψει την επιχειρηματική συνεργασία με εσάς / την εταιρεία σας από το τέλος της σεζόν SU22 και ως εκ τούτου η επιχειρηματική σχέση θα λήξει αυτόματα στις 31 Μαΐου 2022 χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον προειδοποίηση» προστίθεται στην ανακοίνωση, τονίζοντας πως «η τελευταία σεζόν που θα σας παραδοθεί θα είναι η SU22 (καλοκαίρι 2022)».

Αυτό κατά την εταιρεία σημαίνει πως «για την τελευταία σεζόν παραγγελιών SU22 εσείς/η εταιρεία σας δεν θα μπορείτε να υποβάλλετε καμία παραγγελία μετά την 20η Μαΐου 2022» και προστίθεται ως διευκρίνιση πως «σύμφωνα με το σύστημα Μελλοντικών Παραγγελιών της ΝΕΟΝ, στο οποίο οι παραγγελίες τίθενται αρκετούς μήνες πριν από τις παραδόσεις, εσείς / η εταιρεία σας δεν θα μπορείτε να υποβάλλετε Μελλοντικές Παραγγελίες Προϊόντων Nike μετά τις 27 Οκτωβρίου 2021».

Έτσι, με αυτή την επιστολή που δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης το ευρωπαϊκό παράρτημα της Nike δίνει περιθώριο 17 μηνών ήτοι έξι σεζόν, σε 91 ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν τρόπο να αναπληρώσουν το «χαμένο» εμπόρευμα, μιας εταιρείας, της οποίας οι πωλήσεις των προϊόντων μπορούν να αντιστοιχούν ακόμη και στο 80% του τζίρου κάποιων εξ αυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ημερησία.

Οι Έλληνες έμποροι καταγγέλλουν την πολυεθνική για μονοπωλιακές πρακτικές και αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Nike σκοπεύει να κλείσει τα φυσικά καταστήματα της Καλλιθέας, του Περιστερίου, ένα από τα δύο της Γλυφάδας, της Λάρισας, της Κομοτηνής, της Πάτρας και ίσως και το κατάστημα της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Αν ισχύουν όλα αυτά -μέχρι στιγμής η Nike δεν τα έχει διαψεύσει- τότε είναι καλό να σταματήσουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας. Ευτυχώς η αγορά είναι γεμάτη καλά η και καλύτερα προϊόντα άλλων εταιριών που μπορούμε να προμηθευτούμε!