fbpx

Να γιατί η πολλή δουλειά τελικά …τρώει τον αφέντη

Να γιατί η πολλή δουλειά τελικά …τρώει τον αφέντη

Ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που οι πολλές ώρες δουλειάς, το άγχος και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας χαρακτηρίζουν την ημέρα τους; Μάθετε γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Η τεχνολογία υποτίθεται ότι ήρθε να μας ελευθερώσει από μεγάλο μέρος της καθημερινής μας κούραση αλλά μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα. Ενώ το 2002 λιγότεροι από το 10% των εργαζομένων έβλεπαν  το e-mail τους εκτός δουλειάς, σήμερα χάρη στα tablet και τα smartphones, οι μισοί το ελέγχουν πριν καλά καλά σηκωθούν από το κρεβάτι. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, οι εργαζόμενοι πλέον δε σταματούν καθόλου αλλά –σαν τα κινητά τους- μπαίνουν σε μια κατάσταση stand-by κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 συνήθειες που θα κάνουν υγιεινή την επιβίωση στο γραφείο

 

Οι συνέπειες όμως αυτού του τρόπου ζωής δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν: το μακροχρόνιο στρες, το άγχος και η παρατεταμένη ακινησία έχουν ενοχοποιηθεί ως πιθανοί δολοφόνοι. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia παρακολούθησαν 8.000 εργαζόμενους ηλικίας άνω των 45 ετών και τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι έμεναν καθιστοί για 12,3 ώρες την ημέρα, ενώ εκείνοι που κάθονταν στο γραφείο τους περισσότερο από 13 ώρες την ημέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, από ότι αυτοί που κάθονταν για 11,5 ώρες. Οι συντάκτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δουλειά σε ένα γραφείο για πολλές ώρες έχει για την υγεία παρόμοια επίδραση με το κάπνισμα.

 

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου εξέτασαν 85.000 εργαζόμενους, κυρίως μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, και διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής εργασίας και καρδιαγγειακών προβλημάτων, ιδίως ακανόνιστου καρδιακού παλμού ή κολπικής μαρμαρυγής, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου κατά πέντε φορές.

 

Υπάρχει υγιές και αποδεκτό ωράριο εργασίας;

Μια έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας διαπίστωσε πρόσφατα ότι οποιαδήποτε εργασία πάνω από 39 ώρες την εβδομάδα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, ενώ σύμφωνα με τον αμερικανό ερευνητής Alex Soojung-Kim Pang, οι σύγχρονοι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί για περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το ωράριο εργασίας θα μπορούσε εύκολα να διαμορφωθεί αναλόγως χωρίς να υπονομεύσει το βιοτικό επίπεδο.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν αυτή την παρατήρηση. Η σουηδική κυβέρνηση, για παράδειγμα, χρηματοδότησε ένα πείραμα στο οποίο οι νοσηλευτές γηροκομείων εργάστηκαν έξι ώρες και εξακολουθούσαν να λαμβάνουν μισθό οκτώ ωρών. Το αποτέλεσμα? Μειωμένη άδεια ασθενείας, λιγότερη πίεση και άνοδος στην παραγωγικότητα.