fbpx

Να γιατί η υπομονή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να χάσεις τα κιλά που θέλεις

Να γιατί η υπομονή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να χάσεις τα κιλά που θέλεις

Mάλλον δεν υπάρχει ένας αποκλειστικός τρόπος να προβλέψουμε με ακρίβεια πόσο καιρό θα χρειαστεί για να χάσουμε βάρος.

Αλλά είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους.  Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί η απώλεια βάρους και γιατί η απόρριψη περιοριστικών διαιτών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείτε τα αποτελέσματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί πρέπει να αφήνεις το φως του ήλιου να μπαίνει σπίτι σου!

 

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ένα υγιές ποσοστό απώλειας βάρους είναι μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα. Σύμφωνα με το CDC, τα άτομα που χάνουν κιλά σε αυτό τον ρυθμό, μπορούν να διατηρήσουν την απώλεια μακροπρόθεσμα. Και ενώ πολλοί θα ήθελαν να χάσουν βάρος γρηγορότερα, ακόμη και η μέτρια απώλεια έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε οφέλη για την υγεία, όπως βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη στο αίμα.

Γιατί μερικοί άνθρωποι χάνουν βάρος πιο γρήγορα; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα απώλειας βάρους. Ο πρώτος παράγοντας είναι απλώς το πόσο βάρος πρέπει να χάσετε. Με απλά  λόγια, τα άτομα που είναι παχύσαρκα μπορούν να χάσουν τα πρώτα κιλά πιο γρήγορα. Αλλά καθώς χάνετε βάρος, το έλλειμμα μειώνεται, και αυτός είναι ο λόγος που το ποσοστό απώλειας βάρους μειώνεται όσο πλησιάζετε στον στόχο σας, ανεξάρτητα από το πού ξεκινήσατε.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί πως εάν μπείτε στον πειρασμό να τρώτε όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες, μην το κάνετε. Η μεγάλη μείωση των θερμίδων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απώλεια βάρους – επειδή το σώμα σας μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία επιβίωσης, να διατηρεί δηλαδή τις θερμίδες και να αντισταθεί στην απώλεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τρώτε πολύ λιγότερες θερμίδες από ό, τι χρειάζεται για να υποστηρίξετε ένα υγιές βάρος.

Η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα γραμμική. Είναι φυσιολογικό το σωματικό σας βάρος να αλλάζει από μέρα σε μέρα, ακόμη και από ώρα σε ώρα. Όταν ανεβαίνετε σε μια ζυγαριά, αυτό που βλέπετε αφορά τα πάντα  – όχι μόνο τους μύες, τα οστά και το σωματικό λίπος σας, αλλά και τον όγκο του νερού (που μπορεί να αλλάξει γρήγορα) και τα άπεπτα τρόφιμα. Εάν για παράδειγμα έχετε κατακράτηση νερού λόγω της εμμήνου ρύσεως ή επειδή φάγατε ένα αλμυρό γεύμα, το βάρος σας θα είναι υψηλότερο, ακόμα και αν έχετε χάσει ταυτόχρονα σωματικό λίπος.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι τα προσωπικά σας σχέδια. Μην ανησυχείτε για τις προσωρινές ή προβλέψιμες διακυμάνσεις. Από την άλλη πλευρά, εάν παρατηρήσετε σταθερή αύξηση του βάρους σας ή εάν τα ρούχα σας γίνονται πιο σφιχτά, εξετάστε τις διατροφικές σας συνήθειες. Παραγγέλνετε φαγητό πιο συχνά (που μπορεί να σημαίνει επιπλέον κρυμμένες θερμίδες) ή τσιμπολογάτε συχνά λόγω στρες; Εάν ναι, πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα και στη συνέχεια να συνεχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.

Η απώλεια βάρους είναι περίπλοκη και κανείς δεν μπορεί ρεαλιστικά να προβλέψει ακριβώς πόσα κιλά θα χάσετε εντός ενός δεδομένου χρονικού πλαισίου. Η αλήθεια είναι ότι η εστίαση σε υγιείς, ισορροπημένες συνήθειες τις οποίες μπορείτε να διατηρήσετε, είναι πολύ πιο σημαντική. Υπάρχουν πάρα πολλοί που χάνουν κιλά ακολουθώντας αυστηρές δίαιτα και στο τέλος καταλήγουν με τα ίδια και περισσότερα κιλά από πριν.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρους, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στην ευρύτερη εικόνα, να είστε συνεπείς ακολουθώντας υγιείς συνήθειες (αυτό δεν σημαίνει ότι είστε τέλειοι) και να παραμείνετε υπομονετικοί. Και ακόμη και αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσετε στον στόχο σας, είναι πολύ πιο πιθανό να διατηρήσετε το βάρος μακροπρόθεσμα και να αισθανθείτε πολύ πιο ευτυχισμένοι και υγιείς στην πορεία.