fbpx

Να γιατί λέμε τη Θεσσαλονίκη «ερωτική πόλη»

Να γιατί λέμε τη Θεσσαλονίκη «ερωτική πόλη»

Όταν ένας Θεσσαλονικιός ακούει τα περί… ερωτικής πόλης, γελάει! Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο χαρακτηρισμός «Θεσσαλονίκη – Ερωτική πόλη» δεν βγήκε τυχαία και έχει ρίζες ανά τους αιώνες. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με περίπου 2.400 χρόνια ιστορίας και αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι των Βαλκανίων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 4 σοβαροί λόγοι για να της πας πρωινό στο κρεβάτι!

 

Ναι η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη πόλη, κυρίως στη παραλία της, όπου ειδικά τις καλοκαιρινές νύκτες εκπέμπεται πολύς ερωτισμός. Όμως η ιστορία της ερωτικής Θεσσαλονίκης αρχίζει από πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια πριν, από το Βυζάντιο, αφού η συμβουλεύουσα ήταν σταυροδρόμι εμπόρων και στρατευμάτων και φυσικά μεγάλο λιμάνι, με την πορνεία να έχει τη θέση της στα τότε ήθη της εποχής.

 

 

Θέση που έγινε πιο έντονη στα Οθωμανικά χρόνια, όταν «πόρνες υψίστης γοητείας» γέμισαν τα μπορντέλα, μετατρέποντας το λιμάνι σε κόμβο ηδονής…

 

 

Κι ύστερα, ήρθαν τα χαμάμ, φέρνοντας μαζί τους τα χασισοποτεία και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, τα δυτικά σύνορα της πόλης, ο Βαρδάρης, τα Λαδάδικα, οι συνοικίες γύρω από το σταθμό του τρένου διαμόρφωσαν ασυνείδητα, με τον απόηχο που έχουν αφήσει μέχρι σήμερα, τον «ανεξήγητο ερωτισμό» που σου ξυπνάει η Θεσσαλονίκη με το που πατάς το πόδι σου…

Αλλά, ας μην πάμε τόσο πίσω στην ιστορία: Αν υπήρχαν τα Γκίνες το ’40, η Μπάρα, η περίφημη συνοικία με τα κόκκινα φώτα, θα κατείχε το ρεκόρ με τα περισσότερα μπορντέλα τη Ευρώπης! Η οδός Ειρήνης έγινε το «Κολωνάκι των μπορντέλων», με πολυτελέστατους οίκους ανοχής, αλλά όλο το παιχνίδι, στο ένα τρίτο της τιμής κιόλας, γινόταν στην Αφροδίτης, τη Βακχών και την Οδυσσέως. Η μαντάμ Ζιζέλ, η μαντάμ Κλεοπάτρα κι η μαντάμ άφησαν εποχή.

 

 

Και μετά ήρθε και το τραγούδι του αείμνηστου Μητροπάνου για τη Ρόζα. Τα Λαδάδικα τότε δεν ήταν όπως σήμερα, εκεί που υπήρχε το γνωστό ξενοδοχείο με τα «κουνελάκια» τις όμορφες αιθέριες υπάρξεις…

Στη νεώτερη εποχή, στα σύγχρονα χρόνια, η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε ουσιαστικά ερωτική πόλη. Η πόλη συνεχίζει να είναι εμπορικό σταυροδρόμι, όμως έγινε και εκπαιδευτικό με περισσότερους από 100.000 φοιτητές στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

 

Είναι και οι Θεσσαλονικιές και οι Θεσσαλονικείς που είναι πράγματι ερωτικοί και ας μην το γνωρίζουν. Είναι ο τρόπος που ντύνονται, ο τρόπος που συμπεριφέρονται στη πόλη τους η οποία σε όποιο σημείο και αν βρεθείς αποπνέει ερωτισμό. Δεν είναι μόνο η παραλία που το κάνει. Είναι τα κάστρα, η Καλαμαριά, το Πανόραμα και πολλές άλλες περιοχές της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη πόλη με όμορφους κατοίκους που ενσυνείδητα εντάσσονται μέσα στο ερωτικό τοπίο.