fbpx

Να γιατί ο κορωνοϊός χτυπάει περισσότερο τους άντρες

Να γιατί ο κορωνοϊός χτυπάει περισσότερο τους άντρες

Νέα στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 προσβάλλει σοβαρότερα τους άνδρες απ’ ό,τι τις γυναίκες φέρνει στο φως έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε σε ποια σημεία κρύβεται ο κορωνοϊός στον ανδρικό οργανισμό εν αντιθέσει με τον γυναικείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 βότανα που μπορούν να σου κάνουν καλό τις μέρες της καραντίνας

 

Στην ιστοσελίδα MedRxiv του αμερικανικού Εργαστηρίου Cold Spring Harbor, ομάδα ειδικών από το Σύστημα Υγείας Montefiore Health System και το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein στις ΗΠΑ ανέρτησαν κλινικά δεδομένα που φαίνεται να λύνουν το ιατρικό «μυστήριο» του γιατί η νόσος COVID-19 «προτιμά» περισσότερο τους άνδρες. Και γιατί, όταν νοσούν, έχουν σοβαρότερα συμπτώματα και είναι πιθανότερο να πεθάνουν, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Οι Αμερικανοί ερευνητές συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Kasturba στη Μομπάη της Ινδίας και διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός εκκαθάρισης του ιού από τον οργανισμό των ανδρών είναι βραδύτερος από αυτό των γυναικών. Κι αυτό αποδίδεται στη λεγόμενη «αποθήκη» που έχει ανδρικός οργανισμός και αποθηκεύεται εκεί ο νέος κορωνοϊός.

«Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία ως προς την εκκαθάριση του ιού από τον οργανισμό τους και αυτό εξηγεί γιατί έχουν και περισσότερα σοβαρά προβλήματα υγείας όταν νοσούν», γράφει η Δρ. Aditi Shastri, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

 

Η βιολογική διαφοροποίηση ανδρών και γυναικών

Η έρευνα έγινε σε 68 άτομα (48 άνδρες και 20 γυναίκες) με συμπτώματα COVID-19 που είχαν εισαχθεί στο Νοσοκομείο Kasturba. Αφού ελήφθησαν ρινικά επιχρίσματα και διαγνώστηκε η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό, συνέχισαν να επανεξετάζονται με μοριακά τεστ οι πάσχοντες μέχρι να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, δηλαδή ότι απέβαλαν τον ιό από τον οργανισμό τους.

Οι γυναίκες εκκαθάρισαν τον κορωνοϊό ταχύτερα από τον οργανισμό τους απ’ ό,τι οι άνδρες: κατά μέσο όρο σε τέσσερις ημέρες, ενώ οι άνδρες σε έξι ημέρες.

Εν συνεχεία οι επιστήμονες εντόπισαν τρεις οικογένειες από τη Μομπάη, όπου άνδρες και γυναίκες είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Και πάλι, και στις τρεις οικογένειες, οι γυναίκες εκκαθάρισαν τον SARS-CoV-2 ταχύτερα από τους άνδρες-μέλη της οικογένειάς τους.

Αναζητώντας μια επιστημονική αιτιολογία για τη διαφοροποιήση αυτή, οι ερευνητές εστίασαν στο πώς συμβαίνει η λοίμωξη στον οργανισμό του ανθρώπου. Για να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα οι κορωνοϊοί πρέπει πρώτα να γατζωθούν πάνω στους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Οι υποδοχείς αυτοί μοιάζουν με κεραίες και προεξέχουν στην κυτταρική επιφάνεια. Τα κύτταρα που εκφράζουν υψηλά επίπεδα ACE2 στις επιφάνειες τους θεωρητικά είναι πιο επιρρεπή στη λοίμωξη.

Οι ερευνητές μελέτησαν τρεις ανεξάρτητες επιστημονικές βάσεις δεδομένων για την έκφραση του ACE2 σε διάφορους ιστούς. Και παρατήρησαν ότι οι όρχεις μαζί με τους πνεύμονες και τους νεφρούς είναι μεταξύ των σημείων του σώματος με την υψηλότερη έκφραση του ACE2. Αντιθέτως, δεν ανιχνεύεται στον ωοθηκικό ιστό.

Σύμφωνα με την Δρ. Shastri, ο νέος κορωνοϊός έχει την ικανότητα να μολύνει και να πολλαπλασιάζεται στον ιστό των όρχεων αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω έρευνες. Όμως η ίδια δεν φαίνεται να εκπλήσσεται από την διαπίστωση αυτή.

Μια πρόσφατη μελέτη στην Κίνα που συνέκρινε τα επίπεδα και την αναλογία των ορμονών του φύλου σε άνδρες με ασθενείς με νόσο COVID-19 και σε υγιείς συνομιλήκους τους έδειξε ότι οι πάσχοντες είχαν εξασθενημένη ορχική λειτουργικότητα. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι όρχεις μπορεί να επηρεάζονται σοβαρότερα από την COVID-19.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγάλου εύρους κλινικές μελέτες, καθώς έχει σοβαρές ιατρικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

 

ΠΗΓΗ: Protothema.gr