fbpx

Να γιατί ο πόνος στη προπόνηση δεν είναι σημάδι ότι μεγαλώνουν οι μυς

Να γιατί ο πόνος στη προπόνηση δεν είναι σημάδι ότι μεγαλώνουν οι μυς

Πολλοί νομίζουν ότι ο πόνος μετά από μια προπόνηση είναι ένδειξη ότι οι μύες μεγαλώνουν και πως όσο πιο πολύ πονάς, τόσο πιο γρήγορα θα έχεις αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν ισχύει.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα ανακουφίσεις γρήγορα τους πονεμένους σου μυς

 

Στην πραγματικότητα ο πόνος στους μυς θα πρέπει να σου χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου καθώς κάτι δεν γίνεται σωστά και το σώμα σε προειδοποιεί. Η μοναδική περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει είναι όταν προσπαθείς μετά από καιρό απραξίας να ενεργοποιήσεις του μυς σου. Τότε είναι φυσιολογικό να υπάρχει πόνος!

Αν πονάς όταν γυμνάζεσαι πρέπει να ακούς το σώμα σου. Προσπαθεί κάτι να σου πει:

Για παράδειγμα ένας πόνος στους τετρακέφαλους ή τους γλουτούς είναι λιγότερο ανησυχητικός από έναν οξύ πόνο στο γόνατο ή τον αστράγαλο σου. Προσπάθησε να ξεχωρίσεις τον πόνο από τον πόνο του πιασίματος. Εάν νιώθεις οξύ πόνο ή εάν τον εντοπίζεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να συνεχίσεις με ξεκούραση και αποκατάσταση. Εάν νιώθεις απλώς ένα πιάσιμο μπορείς να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι για να νιώσεις καλύτερα με την κίνηση.

Δες τι μπορεί να συμβαίνει ανάλογα με το που νιώθεις τον πόνο:

 

  • Στα πλευρά

Εάν αντιμετωπίζεις έναν ξαφνικό πόνο στα πλευρά σου σαν σουβλιά κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, αυτό είναι συνήθως κάτι προσωρινό. Συνήθως οι σουβλιές στα πλευρά οφείλονται σε αντίδραση του διαφράγματός λόγω της απότομης αύξησης του ρυθμού της αναπνοής σου. Ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι η αποχή από την άσκηση, οι αδύναμοι κοιλιακοί, η χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, η παράλειψη της προθέρμανσης καθώς και η λήψη τροφής και υγρών λίγη ώρα πριν την άσκηση. Έχε υπόψη σου ότι το διάφραγμα είναι ένας μυς που βοηθά να διευρύνεις τους πνεύμονές σου, οπότε όταν γυμνάζεσαι πιο έντονα, γυμνάζεις και αυτόν τον μυ. Για να μειώσεις τον πόνο, επιβράδυνε και τέντωσε το χέρι σου πάνω από την πλευρά της κράμπας και προς την αντίθετη πλευρά.

 

  • Κάψιμο στους μυς

Μερικές φορές μπορεί να αισθανθείς ότι οι μύες σου καίγονται πριν τελειώσει η προπόνησή σου, ενώ άλλες φορές μπορεί να εμφανιστεί αυτό που λέγεται καθυστερημένος μυϊκός πόνος (ΚΕΜΑ). Εμφανίζεται συνήθως μια με δύο μέρες μετά το τέλος της προπόνησης και παρατηρείται μειωμένη δύναμη και απόδοση των μυών καθώς και μειωμένο εύρος κίνησης των αρθρώσεων (είναι λιγότερο ευλύγιστες). Μάλιστα η πτώση της δύναμης φτάνει το 50% το πρώτο μετασκησιακό 24ωρο. Εμφανίζεται κυρίως σε αγύμναστα άτομα, τα οποία δεν είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Η ένταση του πόνου εξαρτάται από τρεις βασικούς παραμέτρους: την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και το είδος της μυϊκής συστολής. Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να σε προκαλέσει να παρατήσεις την προπόνηση σου, συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Πρόκειται για την ανταπόκριση των μυών μετά από βλάβη των μυϊκών ινών, η οποία αποτελεί μέρος της διαδικασίας δημιουργίας μυών.

 

  • Στα πόδια ή τις αρθρώσεις

Εάν γυμνάζεσαι τακτικά και νιώσεις πόνο στα πόδια, ίσως είναι καιρός να αντικαταστήσεις τα παπούτσια σου. Οι φθαρμένες σόλες μπορούν να κάνουν την άσκηση με μεγάλη επιβάρυνση ακόμα πιο δύσκολη για το σώμα σου. Τα παπούτσια φθείρονται πολύ πιο γρήγορα από ότι νομίζουμε. Εάν μάλιστα είσαι σοβαρός δρομέας χρειάζεται να αλλάζεις τα παπούτσια σου τουλάχιστον 3 – 4 φορές το χρόνο. Για να αποφύγεις βλάβες στις αρθρώσεις φρόντισε να φοράς τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια ανάλογα με το είδος της άσκησης που κάνεις, ευλύγιστα, με τη σωστή καμπύλη στο πέλμα και υποστήριξη.

Αν βλάψεις τους μυς ή τους τένοντες μιλάμε για τραυματισμό, και αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο από εκείνο τον απότομο, εντοπισμένο πόνο. Αν είναι αρκετά σοβαρό, ίσως χρειαστεί να περιμένεις πριν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι. Εάν είναι πιάσιμο, μπορεί να βελτιωθεί καθώς κάνεις κάποιες κινήσεις και το σώμα σου ζεσταίνεται.