fbpx

Να γιατί πρέπει να αναπτύσσεις συνεχώς τη δύναμη σου!

Να γιατί πρέπει να αναπτύσσεις συνεχώς τη δύναμη σου!

Καλό το six-pack όμως η αύξηση στη δύναμή σου μπορεί να έχει πολλές περισσότερα οφέλη και σίγουρα θα σου χαρίσει και τους κοιλιακούς που θέλεις.

Όμως το να είσαι πιο δυνατός θα σε βοηθήσεις σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς σου. Είτε κάνεις κάποια απαιτητική χειρωνακτική εργασία είτε ασχολείσαι με ένα δύσκολο-“σκληρό” χόμπι στον ελεύθερό σου χρόνο, η δύναμη απαιτεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι που δεν πρέπει να κάνεις πριν την προπόνηση αν θες να χτίσεις σώμα!

 

Επιπλέον, όπως έχουν δείξει και αρκετές έρευνες γύρω από τις προπονήσεις δύναμης, αυτές φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά προς τον οργανισμό του εκάστοτε αθλούμενου, αφού σε μακροπρόθεσμη βάση υποστηρίζεται ότι ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες εμφάνισης διάφορων κινητικών ή καρδιακών παθήσεων.

Πέρα λοιπόν από ένα καλλίγραμμο κορμί η γυμναστική μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις και τη δύναμή σου.

 

Τι σημαίνει όμως πραγματικά η έκφραση «χτίζω δύναμη»;

Η αύξηση της δύναμής σου δεν θα έρθει μέσα από την απλή εκτέλεση ασκήσεων με περισσότερα βάρη ούτε προϋποθέτει την αντίστοιχη αύξηση του όγκου στο σώμα σου. Η δύναμη έρχεται σε όλα τα “μεγέθη” και ευτυχώς για εσένα (αλλά και για όλους μας) υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες προκειμένου να την αποκτήσεις.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το χτίσιμο της δύναμής σου;

Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι πολύ απλή και έγκειται στο γεγονός πως αυτή υποβόσκει σε κάθε πτυχή των προπονήσεών σου. Είτε προπονείσαι στην ταχύτητα-εκρηκτικότητα, είτε στην αντοχή, είτε στον τομέα της κινητικότητας, η δύναμη εμπλέκεται εξίσου. Πάρε ως παράδειγμα μία κλασική προπόνηση αντοχής, η οποία εμπεριέχει το τρέξιμο μίας απόστασης 10 χιλιομέτρων. Αυτά τα 10 χιλιόμετρα τρέξιμο δεν είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από 1000 επαναλήψεις άλματος από το ένα πόδι προς το άλλο. Και για κάθε άλμα που επιχειρείς τι χρειάζεται; Ναι, σωστά, δύναμη!

 

Πως γίνεται η προπόνηση δύναμης;

Μία σωστή προπόνηση δύναμης-ενδυνάμωσης θα πρέπει να εμπεριέχει σύνθετες πολυαρθρικές ασκήσεις (εμπεριέχουν κίνηση πολλαπλών μυών και φέρουν μεγάλη διαδρομή). Οι συγκεκριμένες ασκήσεις δεν θα σε βοηθήσουν απλά να “χτίσεις” δύναμη, αλλά παράλληλα θα σε βοηθήσουν να χάσεις λίπος και να διατηρήσεις τις αρθρώσεις σου υγιείς.

Ως προς τη συχνότητα της σωματικής σου άσκησης, καλό θα ήταν να μην το παρακάνεις, μένοντας στις τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα με μία μέρα ξεκούραση στο ενδιάμεσο (2 προπονήσεις για το πάνω και 2 για το κάτω μέρος του σώματος). Ως προς τις προπονήσεις του κάτω μέρους καλό θα ήταν να εντάξεις τα καθίσματα και τις άρσεις θανάτου (μία για κάθε μέρα) μαζί με τις υπόλοιπες ασκήσεις για τα πόδια σου. Επίσης, καλό θα ήταν να εντάξεις στο ασκησιολόγιό σου ασκήσεις που αφορούν κάθε πόδι ξεχωριστά.

Για το άνω μέρος η μία μέρα μπορεί να εμπεριέχει έλξεις στο μονόζυγο, και γενικότερα ασκήσεις με το σώμα σου να βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση, ενώ η δεύτερη ασκήσεις με το σώμα σε οριζόντια θέση. Η σταδιακή αύξηση των κιλών στα σετ των ασκήσεών σου θα λειτουργήσεις θετικά τόσο στον τομέα της δύναμης όσο και σε αυτόν του μεταβολισμού.