fbpx

Να γιατί τα συμπληρώματα δεν κάνουν …θαύματα από …μόνα τους!

Να γιατί τα συμπληρώματα δεν κάνουν …θαύματα από …μόνα τους!

Xάπια, ταμπλέτες, κάψουλες, σκόνες που διαλύονται στο νερό, πόσιμες αμπούλες, αναβράζοντα δισκία, μπάρες είναι οι μορφές που θα βρει κάθε καταναλωτής στα γυμναστήρια, τα φαρμακεία και στα είδη αθλητικών. Η διατροφολόγος Ελπίδα Παπαδάκη εξηγεί ποια πρέπει να είναι η χρήση των συμπληρωμάτων και αν υπάρχει επικινδυνότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 λάθη αχρηστεύουν τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνεις

 

Πολλά συμπληρώματα υπόσχονται ενέργεια, γράμμωση, τόνωση του οργανισμού, καύση του σωματικού λίπους και χιλιάδες άλλα.

Στη Ελλάδα η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει, πολλοί άντρες και γυναίκες θεωρούν τα συμπληρώματα διατροφής ότι μπορούν να αντικαταστήσουν το κανονικό γεύμα.

Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν θρεπτικά συστατικά, είναι προϊόντα τα οποία λαμβάνονται παράλληλα με το σύνηθες καθημερινό γεύμα, δεν γίνεται να επιβιώσει κάποιος μόνο με αυτά, δήλωσε στο Activeman.gr, η διατροφολόγος, Ελπίδα Παπαδάκη.

Ο βασικότερος λόγος για να πάρει κάποιος συμπληρώματα διατροφής είναι για καλή υγεία, ευεξία και σωματική δύναμη, τονίζει η διατροφολόγος. Προσθέτοντας, ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτεί όποιος θέλει να πάρει συμπληρώματα τον γιατρό του.

«Τα συμπληρώματα διατροφής απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως ηλικίας, δεν είναι μόνο για τους αθλητές, ωστόσο θα πρέπει να μην γίνεται αλόγιστη χρήση, διότι αυτό θα επιφέρει τα αντίθετα αποτέλεσμα» τονίζει η Ελπίδα Παπαδάκη.

 

Μπορούν όμως να γίνουν επικίνδυνα τα συμπληρώματα διατροφής;

«Εάν η χρήση τους είναι αλόγιστη τότε ναι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει σε συμπληρώματα που δίνονται με ιατρική συνταγή σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν. Εάν μεγάλες ποσότητες αυτών των προϊόντων ληφθούν από μικρά παιδιά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.»

Γενικότερα, συμπληρώματα που παίρνουμε μονοί μας όταν νοσούμε μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία μας, εάν δεν συμβουλευτούμε κάποιο γιατρό, συμφώνα με την διατροφολόγο.

Να σημειωθεί, τα συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρασκευάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα παρασκευής των τροφίμων ή των φαρμακευτικών προϊόντων. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα συστατικά των προϊόντων είναι ασφαλή για κατανάλωση, ότι τα πρόσθετα που επηρεάζουν την καθαρότητα των προϊόντων υπάρχουν στα χαμηλότερα επίπεδα και ότι τα προϊόντα περιέχουν τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία.