fbpx

Οι μεγάλες διατροφικές παγίδες που παραμονεύουν όταν μένεις σπίτι!

Οι μεγάλες διατροφικές παγίδες που παραμονεύουν όταν μένεις σπίτι!

Μένεις σπίτι και έτσι πρέπει για την υγεία σου, όμως για να βγεις εντελώς αλώβητος από αυτή την περιπέτεια πρέπει να έχεις το νου σου στη διατροφή!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό το μπαχαρικό θα σε βοηθήσει να γίνεις «φέτες»

 

Η παραμονή στο σπίτι είναι βέβαιο ότι παραπέμπει στο …ψυγείο και γενικότερα στη κουζίνα, έτσι για να περάσει η ώρα!

Τι πρέπει όμως να προσέξεις για να μην ξεφύγεις διατροφικά;

 

Προσοχή στο …πλούσιο πρωινό

Υπάρχει η φράση που λέει «Φάε σαν βασιλιάς το πρωί». Γιατί το μυαλό όλων πάει στην ποσότητα, ποτέ δεν το κατάλαβα! Ο βασιλιάς δεν έχει πρόσβαση μόνο στην ποσότητα, αλλά και στην καλύτερη ποιότητα φαγητού. Άρα το «φάε σαν βασιλιάς το πρωί» δεν υποδηλώνει απεριόριστη ποσότητα, αλλά πολύ καλή ποιότητα! Με λίγα λόγια το πρωινό είναι σημαντικό να περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Επιλογές όπως το μέλι, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα αυγά, το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι σίγουρα μέσα στη λίστα τροφίμων με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Θα ήταν καλό λοιπόν να επιλέξουμε κάποιες από αυτές τις τροφές και όχι όλες μαζί! Φυσικά εδώ εξαιρούνται μερικές ομάδες ανθρώπων όπως οι βαριά αθλούμενοι και οι αθλητές!

 

 

Η …απεριόριστη πρωτεΐνη

Αυτή είναι μια παγίδα που δικαιολογημένα θα πέσει κάποιος από τη στιγμή που δεν θα ακούσεις πουθενά εκτός από τον διαιτολόγο σου πώς η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης θα οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους. Καλό θα ήταν η μέση ποσότητα πρωτεΐνης ανά γεύμα να μην ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης σου. Φυσικά το μέγεθος αυτό μικραίνει όταν μιλάμε για πρωτεΐνη που συνοδεύεται από αρκετά λιπαρά όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο μπιφτέκι! Προφανώς και εδώ εξαιρούνται μερικές ομάδες ανθρώπων όπως οι βαριά αθλούμενοι και οι αθλητές!

 

Συνδυασμός τροφίμων

Σ’ αυτή την παγίδα πέφτουν σχεδόν όλοι! Θα ακούσεις ότι κάποια τρόφιμα δεν συνδυάζονται μεταξύ τους, ή ότι ο συνδυασμός τους θα φέρει την καταστροφή στο σώμα σου. Πραγματικά αυτό δεν συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό που θα σε επηρεάσει κάπου. Οι μικρές αλληλεπιδράσεις που μπορεί να γίνονται μεταξύ των θρεπτικών συστατικών μοιάζουν με πυροτέχνημα σε εμπόλεμη ζώνη. Κοινώς, δεν υπάρχει λόγος για παράδειγμα να αποφύγεις να φας την ίδια μέρα αυγό με ψάρι ή να μην φας μαζί πρωτεΐνη με υδατάνθρακα. Σε αντίθεση ο συνδυασμός τροφίμων όπως στην περίπτωση των οσπρίων ή των λαδερών με κάποιο αμυλούχο (ψωμί ολικής, ρύζι, πατάτα κ.α.) μπορεί να σου φέρει φαντασμαγορικά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιοτική αναβάθμιση της πρωτεΐνης!

 

 

Η μαύρη ζάχαρη

Η μαύρη ζάχαρη δεν διαφέρει σε τίποτα θερμιδικά από τη λευκή. Πολλές φορές μάλιστα η μαύρη ζάχαρη είναι λευκή που παντρεύτηκε μαγειρικά με μελάσα! Για να πάρεις αρκετές φυτικές ίνες από μαύρη ζάχαρη πρέπει να καταναλώσεις περίπου 1 κιλό. Thanks but No thanks!

 

Η απουσία γευμάτων

«Μα… εγώ μια φορά την ημέρα τρώω! Πώς γίνεται να παχαίνω;». Το έχετε ζήσει ή το έχετε ακούσει αυτό σε κάποια στιγμή στη ζωή σας! Ας σκεφτούμε την φράση αυτή με διάφορες παραλλαγές: «Μα… εγώ γεμίζω μια φορά τον μήνα με βενζίνη! Πώς γίνεται να έμεινα στη μέση του δρόμου;», ή το καλύτερο «Μα… εγώ για φρούτο έφαγα ένα καρπούζι! Πώς γίνεται να πήρα βάρος;». Αν σας ακούγονται αστείες αυτές οι δυο φράσεις, γιατί με την πρώτη φράση δεν γελάσατε; Όταν μένεις πολλές ώρες νηστικός η πείνα αυξάνεται εκθετικά, με αποτέλεσμα την ώρα του βραδινού να έχεις όρεξη να καταναλώσεις γεύματα που είναι μεγάλα σε ποσότητα, λιπαρά, αλμυρά ή ακόμη και γλυκά. Το αποτέλεσμα είναι το θερμιδικό περιεχόμενο του βραδινού να υπερβαίνει τις ημερήσιες καύσεις σου και τελικά να αυξάνεται το βάρος σου!