fbpx

Ο γυμνασμένος 50αρης προστατεύει κατά 81% την καρδιά του από τα εμφράγματα!

Ο γυμνασμένος 50αρης προστατεύει κατά 81% την καρδιά του από τα εμφράγματα!

Εάν η άσκηση δεν συμπεριλαμβάνεται στη δική σας κοσμοθεωρία, τότε ίσως να χρειαστεί να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας για το καλό της …καρδιά σας. Νέα μελέτη που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Ινστιτούτου του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Στέφανο Τυροβόλα, απέδειξε ότι η μυϊκή μάζα, μπορεί να αποτελέσει δείκτη υγείας για την καρδιά μας όταν συμπληρώσουμε την πέμπτη δεκαετία της ζωή μας και μετά!

Μάλιστα το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Epidemiology and Community Health, είναι ότι η είσοδος στα 50 plus για τους άνδρες με άφθονη μυϊκή μάζα, μειώνει τον επακόλουθο καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και κατά 81% συγκριτικά με εκείνους που έχουν μειωμένη μυϊκή μάζα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν είσαι 50άρης αυτός είναι ο λόγος που σε κάνει να αισθάνεσαι γέρος

 

Το συμπέρασμα και αυτής της έρευνας είναι ότι η διατήρηση της μυϊκής μάζας σε κάθε ηλικία, μέσω ενός δραστήριου τρόπου ζωής και σωματικής άσκησης, είναι το «κλειδί» για την προστασία της καρδιάς στη μέση ηλικία, ιδιαίτερα για τους άνδρες!

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων του Ερευνητικού Ινστιτούτο του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη, με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Στέφανο Τυροβόλα, αποφάσισαν να παρακολουθήσουν την μυϊκή κατάσταση και την υγεία της καρδιάς του πληθυσμού, που οδεύει προς την τρίτη ηλικία.

Βασίστηκαν στην ανάλυση στοιχείων από την ελληνική επιδημιολογική μελέτη υγείας και διατροφής ATTICA το δείγμα της οποίας ήταν άνδρες και γυναίκες 40-45 ετών από την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιαγγειακά νοσήματα όταν εισήλθε στην έρευνα και όλοι υποβλήθηκαν σε πλήρη ιατρικό και καρδιολογικό έλεγχο στην έναρξη της έρευνας. Μια δεκαετία αργότερα, και είχαν μπει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, επέστρεψαν στο εργαστήριο για έναν νέο γύρο καρδιολογικών εξετάσεων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την συνολική μυϊκή μάζα των 1019 συμμετεχόντων και στη συνέχεια εξέτασαν κατά πόσο εκείνοι είχαν αναπτύξει καρδιαγγειακές νόσους την περίοδο του δεύτερου check up, δηλαδή δέκα χρόνια αργότερα.

Αποδείχθηκε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχαν παρουσιάσει καρδιαγγειακά νοσήματα όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου το 27%  των συμμετεχόντων είχαν καρδιαγγειακή νόσο με την συχνότητα να είναι περίπου έξι φορές υψηλότερη στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Επίσης διαπιστώθηκε μια σημαντική αντίστροφη σχέση ανάμεσα στο δείκτη σκελετικής μυϊκής μάζας ενός ατόμου και στην πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο συσχετισμός παρέμεινε ισχυρός και αφότου ελήφθησαν υπόψη οι παράμετροι της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και της εκπαίδευσης, όχι όμως και του φύλου. Η μυϊκή μάζα των γυναικών δεν συσχετίστηκε με μετέπειτα καρδιαγγειακό κίνδυνο κυρίως επειδή πολύ λίγες γυναίκες είχαν νοσήσει από καρδιακά νοσήματα στη φάση του δεύτερου check up. Και αυτό δεν είναι  απροσδόκητο στοιχείο καθώς είναι γνωστό  ότι οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν καρδιαγγειακά προβλήματα  περίπου δέκα χρόνια αργότερα από τους άνδρες, όταν βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Για τους άνδρες όμως, διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη υψηλού ποσοστού μυϊκής μάζας στη μέση ηλικία συσχετιζόταν με μείωση της καρδιαγγειακής νόσου κατά 81%.

Τα αποτελέσματα αυτά πάντως ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα συμπεράσματα των ειδικών ότι η ενίσχυση και διατήρηση του μυϊκού ιστού και της μυϊκής μάζας είναι ουσιώδης παράγοντας για υγιή γήρανση, ενώ παράλληλα διαφαίνεται ότι η επίδραση του εν λόγω παράγοντα είναι διαφορετική για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι στα ευεργετικά μεταβολικά οφέλη του μυϊκού ιστού περιλαμβάνεται η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και η μειωμένη πιθανότητα φλεγμονών του οργανισμού.

Με την πάροδο του χρόνου , το ποσοστό μυϊκής μάζας στο σώμα μας μειώνεται μια διαδικασία που ξεκινά ήδη από την δεκαετία των 30 και επιταχύνεται καθώς οδεύουμε στη μέση ηλικία. Σχεδόν η μισή μάζα του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από σκελετική μυϊκή μάζα. Ο όγκος αυτής της μυϊκής μάζας μπορεί να αρχίσει να μειώνεται ήδη από τα 35, με ρυθμό τουλάχιστον 3% ανά δεκαετία. Η μείωση αυτή σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρδιομεταβολικές διαταραχές και δυσκολίες κινητικότητας. Η σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας (σαρκοπενία) συσχετίζεται με απώλεια της κίνησης άρα απώλεια της αυτονομίας και πρόωρο θάνατο!

Ξεχάστε λοιπόν τον καναπέ και τις παντόφλες! Φορέστε τα αθλητικά παπούτσια και τις φόρμες σας και βγείτε έξω για περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάντε βαράκια και ότι άλλο σας αρέσει ώστε να δυναμώσετε το σώμα σας. Και εάν ακόμα δεν έχετε πειστεί… τότε θυμηθείτε ότι η ακινησία είναι αναπηρία!