fbpx

Ο δεκάλογος του σωστού μηχανόβιου δεν είναι συμβατικός!

Ο δεκάλογος του σωστού μηχανόβιου δεν είναι συμβατικός!

Πολλά λένε για τους μηχανόβιους, άλλοι καλά, άλλοι κακά! Συνήθως όμως λένε τα κακά, ορμώμενοι όχι μόνο από κάποιες ταινίες του Χόλιγουντ αλλά και από τις συμπεριφορές κάποιων μηχανόβιων, που θεωρούν εαυτούς υπεράνω ανθρώπων και νόμων. Ορμώμενοι κάποιοι ίσως από ζήλια, καρφωμένοι στο μποτιλιάρισμα… αναθεματίζοντας τους πάντες που καβαλούν δίκυκλο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό που σε …τραβάει να κάνεις σούζα και αυτό που δεν σκέφτεσαι!

 

Για πολλούς, κυρίως οδηγούς αυτοκινήτων ή μη, που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να καβαλάς μηχανή, ο μηχανόβιος είναι ένας που οδηγάει σαν τρελός με σούζες και σφήνες, είναι θρασύς και η μηχανή του κάνει τόσο θόρυβο, τόσο που ξυπνά και …πεθαμένους.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και τέτοιοι μηχανόβιοι, ασυνείδητοι, όπως άλλωστε υπάρχουν και ασυνείδητοί οδηγοί αυτοκινήτων που κυκλοφορούν και εκείνοι με τα αυτοκίνητα τους σαν τρελοί, κάνοντας σφήνες και με τέτοιο θόρυβο που δεν κάνουν ούτε τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Όμως για του μηχανόβιους η κριτική είναι σκληρή!

Τι σημαίνει όμως να είναι κάποιος πραγματικά σωστός μηχανόβιος;

 

  1. Πάντα με το κράνος αλλά με μια εξαίρεση

Δεν καβαλάει ποτέ χωρίς κράνος, ειδικά στις μεγάλες διαδρομές. Καβαλάει χωρίς κράνος μόνο όταν πάρει τη καλή του, τυχαία από κάπου και εκείνη δεν έχει κράνος. Τότε της δίνει το δικό του! Σε αυτή την περίπτωση οδηγάει δεξιά, χαλαρά και πολύ ήρεμα! Ο λόγος είναι απλός: Σε ενδεχόμενο πέσιμο ο επιβάτης εκσφενδονίζεται άτσαλα από τη μηχανή σε αντίθεση με τον οδηγό.

 

 

  1. Κάνει σφήνες αλλά…

Δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος που θα καθίσει στην ούρα του μποτιλιαρίσματος ενώ το όχημα που οδηγάει και εν προκειμένω η μηχανή περνάει ανάμεσα από τα αυτοκίνητα. Η διαφορά του σωστού και του λάθους είναι ότι οδηγεί με πολύ χαμηλή ταχύτητα και προσεκτικά σε αντίθεση με τη λανθασμένη οδήγηση που κάνουν κάποιοι οδηγώντας γρήγορα και απρόσεκτα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα.

 

 

  1. Δεν τρέχει αλλά…

Δεν είναι από αυτούς που πάει με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Τρέχει αλλά λελογισμένα και εκεί που μπορεί αν το κάνει. Γνωρίζει τα όρια του δρόμου ή της κίνησης και προσαρμόζεται.

 

 

  1. Προβλέπει…

Έχει δυνατότητες …μάντη ώστε να προβλέψει τους επικίνδυνους ελιγμούς των επικίνδυνων οδηγών αυτοκινήτων.

 

 

  1. Παρκάρει σε πεζοδρόμιο, αλλά…

Αναγκαστικά παρκάρει σε πεζοδρόμιο, αφού είτε δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης μηχανών, είτε είναι ελάχιστες. Όμως δεν εκμεταλλεύεται την αναγκαιότητα. Παρκάρει εκεί που δεν εμποδίζει τους πεζούς και φυσικά ουδέποτε σε ράμπες αναπήρων.

 

 

  1. Δεν κάνει φασαρία

Γνωρίζει καλά ότι ακόμα και στις πίστες υπάρχουν όρια ηχορύπανσης και δεν το κάνει ούτε στον δρόμο. Φροντίζει η μηχανή να εκπέμπει τους εργοστασιακούς ήχους γιατί δεν θέλει ούτε ο ίδιος να πετάγεται από τον ύπνο επειδή κάποιος ασυνείδητος έχει τροποποιήσει τις εξατμίσεις της μηχανής του.

 

  1. Βοηθάει σε κατάσταση κινδύνου

Γνωρίζει ότι η μηχανή σταματάει πιο εύκολα και χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα στο δρόμο όταν υπάρχει ατύχημα και σταματάει να βοηθήσει μέχρι να φτάσουν οι αρχές.

 

 

  1. Ξεδίνει μόνος του…

Η μηχανή είναι πρόκληση, ας μην γελιόμαστε. Μία σούζα είναι εκτονωτική, αλλά ποτέ δεν την κάνει εν μέσω κίνησης. Ο σωστός μηχανόβιος ξεδίνει σε άδειο δρόμο!

 

 

  1. Δεν κάνει επίδειξη

Το γεγονός ότι έχει μηχανή δεν σημαίνει ότι πρέπει να το δείχνει έντονα. Άλλωστε φαίνεται από τη μηχανή που καβαλάει.

 

  1. Προειδοποιεί

Βγάζει φλας έγκαιρα και προειδοποιεί ακόμα και με το χέρι σε αλλαγή πορείας, πρώτιστα για τη δική του ασφάλεια και έπειτα για τους άλλους οδηγούς.

Οι μηχανόβιοι γνωρίζουν καλά τη φιλοσοφία της μηχανής. Μηχανή σημαίνει ελευθερία και μηχανόβιος σημαίνει ελεύθερο πνεύμα. Ο σωστός μηχανόβιος γνωρίζει που σταματάει η δική του ελευθερία και που αρχίζει των άλλων και επειδή είναι ελεύθερο άτομο δίνει συχνά «τόπο στην οργή».