fbpx

Ο φόβος για τα προσωπικά δεδομένα αλλάζει τις online συνήθειες !

Ο φόβος για τα προσωπικά δεδομένα αλλάζει τις online συνήθειες !

Η ανησυχία για τα προσωπικά δεδομένα αλλά και η αίσθηση ότι εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ψηφιακές συσκευές τους οδηγεί όλο και περισσότερους χρήστες στην απόφαση να αλλάξουν τις online συνήθειες τους και να περιορίσουν την καθημερινή χρήση των gadgets τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Whats App: Έτσι θα αποφύγεις το χακάρισμα των συνομιλιών σου

 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα της Kaspersky, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 4 στους 10 χρήστες σχεδιάζουν να αλλάξουν τον τρόπο χρήσης των ψηφιακών συσκευών τους μέσα στο 2020.

Βασική αλλαγή είναι ο περιορισμός της καθημερινής ενασχόλησης με τις ψηφιακές συσκευές τους.

Σύμφωνα με την Kaspersky, ένας βασικός λόγος είναι η ανησυχία που υπάρχει για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων μας. Η ρωσική εταιρεία, εκ των κορυφαίων παγκοσμίως σε θέματα κυβερνοασφάλειας, εκτιμά ότι το 2019 οι κλοπές κωδικών πρόσβασης ήταν μέχρι και 60% περισσότερες σε σχέση με το 2018.

Επιπλέον, οι καταχρήσεις στοιχείων σύνδεσης ήταν επίσης σε άνοδο, ενώ ταυτόχρονα εκείνες για online πορνό και ιστοσελίδες ενηλίκων αυξήθηκαν περισσότερο από 100%.

Το αποτέλεσμα είναι πάνω από τους μισούς χρήστες του Διαδικτύου (56%) πιστεύουν ότι μια πλήρης ιδιωτικότητα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο είναι αδύνατη. Επιπλέον, σε έναν στους τρεις (32,3%) έχει δημιουργηθεί μία αβεβαιότητα για το πώς μπορούν να προστατεύσουν πλήρως την ιδιωτικότητα τους στο διαδίκτυο.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη ότι το 42,3% των περίπου 12 χιλιάδων συμμετεχόντων σε έρευνα του Kaspersky Consumer Lab σε 21 χώρες απάντησαν ότι στόχος τους για το 2020 είναι να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ψηφιακή καθημερινότητα τους.

Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Ένα σημαντικό ποσοστό (29,1%) δήλωσε ότι θα επιδιώκει να μειώσει το χρόνο που περνά μπροστά στην οθόνη. Επίσης, το 18,3% σκοπεύει να σταματήσει να κοιμάται με το smartphone τους δίπλα στο μαξιλάρι τους σε μία διαδικασία ψηφιακής αποτοξίνωσης.

Όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (25%) επέλεξε να δημιουργεί περισσότερα αντίγραφα ασφαλείας και να καθαρίζει την επιφάνεια εργασίας του σε τακτική βάση, ενώ το 11,2% θέλει να διαγράψει από το Facebook φίλους με τους οποίους δεν έχει συναντηθεί ποτέ από κοντά. Στοιχεία που, σύμφωνα με την Kaspersky, δείχνουν πως μία ανερχόμενη τάση για το 2020 είναι η επένδυση στη γνώση για τον κυβερνοχώρο.

Για όσους θέλουν πάντως να προστατεύσουν δεδομένα και αρχεία, υπάρχουν ορισμένα απλά βήματα που μπορούν να κάνουν όπως είναι:

  • Ασφαλίστε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για ηλεκτρονικές συναλλαγές – τραπεζικές, αγορές, κοινωνικοποίηση – εφαρμόζοντας ενημερώσεις κώδικα και ασφάλειας στο διαδίκτυο εγκαίρως.
  • Χρησιμοποιήστε έναν μοναδικό, σύνθετο κωδικό πρόσβασης για κάθε έναν από τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς σας.
  • Εξετάστε προσεκτικά τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας και περιορίστε ό,τι μπορεί να εντοπιστεί και να μοιραστεί.
  • Απενεργοποιήστε εφαρμογές και λειτουργίες, εκτός αν τις χρησιμοποιείτε.
  • Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες παρακολούθησης και τις υπηρεσίες τοποθεσίας και καθαρίστε τακτικά τα cookies.
  • Ελέγξτε το email σας με τη βοήθεια υπηρεσιών όπως το «Have I Been Pawned» για να δείτε αν έχει παραβιαστεί κάποιος από τους ψηφιακούς σας λογαριασμούς.

 

ΠΗΓΗ: CNN