fbpx

Πλήρες ή άπαχο γάλα; Δεν ποιο είναι καλύτερο να καταναλώνεις

Πλήρες ή άπαχο γάλα; Δεν ποιο είναι καλύτερο να καταναλώνεις

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το πλήρες γάλα είναι καλύτερο επειδή το άπαχο γάλα είναι γεμάτο με ζάχαρη.

Καταρχάς το γάλα (άπαχο 1.00%,  2% και πλήρες) έχει 12 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης ανά φλιτζάνι. Και  ναι ζάχαρη φυσική. Αυτή η ζάχαρη που ονομάζεται λακτόζη δεν προσθέτει ζάχαρη κάτι που οι ειδικοί συνιστούν να περιορίσεις.

Μόνο το επίπεδο λίπους στο γάλα αλλάζει τις συνολικές θερμίδες. Ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα έχει περίπου 90 θερμίδες και 0 γραμμάρια λίπους. Ένα φλιτζάνι πλήρους γάλακτος έχει περίπου 145 θερμίδες και 8 γραμμάρια λίπους.

Όλα τα άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά , ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη D και τα υπόλοιπα – είναι τα ίδια.

Ναι το λίπος γαλακτοπαραγωγής είναι κυρίως κορεσμένο αλλά μια μελέτη του Μαΐου του 2015 στο Advances in Nutrition εξέτασε τα πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά και την καρδιαγγειακή υγεία. Ενώ ο βέλτιστος συνδυασμός των μακροθρεπτικών ουσιών δεν καθορίστηκε οι συγγραφείς σημείωσαν τη σημασία του τι θρεπτικά συστατικά αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έκθεση του 2015 για τις διαιτητικές κατευθυντήριες οδηγίες εξαλείφει την ανησυχία για το συνολικό λίπος στη διατροφή.

Δεν είναι τόσο απλό να πεις ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Επειδή αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές θερμίδες ανεβαίνουν. Εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και πίνει τακτικά πλήρες γάλα θα στραφεί σε μια επιλογή χαμηλότερου λίπους. Η εξοικονόμηση αυτών των θερμίδων θα ήταν χρήσιμη. Από την άλλη πλευρά αν κάποιος δεν ψάχνει απώλεια λίπους αλλά μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόδοση ή όπως λέμε να ανέβει επίπεδο ας φάει και ολόκληρο το γαλακτοκομείο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα – η διατροφή δεν είναι μαύρη ή άσπρη ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους. Ο καθένας έχει τους δικούς του στόχους και ανάγκες.