fbpx

Πολλά ή λίγα κιλά στη προπόνηση; – Δες πώς να χρησιμοποιείς σωστά τα κιλά!

Πολλά ή λίγα κιλά στη προπόνηση; – Δες πώς να χρησιμοποιείς σωστά τα κιλά!

Αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να σηκώνεις όλο και περισσότερα κιλά, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείς και να αρχίσεις …άρση βαρών, το άθλημα που κερδίζεις όσο περισσότερα κιλά σηκώνεις!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας πεζοναύτης σου αποκαλύπτει 4 tips για να εκτινάξεις την προπόνηση σου!

 

Αν σου είπαν ότι στο γυμναστήριο πρέπει να σηκώνεις «πολλά κιλά και όσο το δυνατό περισσότερα» τότε σίγουρα σε έχουν συμβουλέψει λανθασμένα, αφού τα «πολλά κιλά» είναι κάτι σχετικό που εξαρτάται από την προπόνηση!

Δες λοιπόν τις διαφορές:

 

 

  • Πόσα είναι τα λεγόμενα πολλά κιλά

Είναι η βάση που πρέπει να ξεκινήσουμε τον προσδιορισμό. Όπου βάση, εσύ. Πόσα χρόνια ασχολείσαι; Πόσα κιλά είσαι; Τι άσκηση κάνεις; Που στοχεύεις;

Ένα-ένα λοιπόν. Τα πολλά κιλά για ένα άτομα που είναι 70 κιλά για στήθος είναι το βάρος του. Για δικέφαλα όμως είναι τα 15 κιλά maximum. Πως προκύπτει αυτό το νούμερο;

Η βασική αρχή των πολλών κιλών έχει να κάνει με τις επαναλήψεις. Όταν «χτυπάμε» πολλά κιλά πάμε για 8-10 επαναλήψεις. Όμως δεν σημαίνει πως στη 8η βγαίνει η ψυχή από τα μάτια μας. Παίρνουμε τόσα κιλά, ώστε να μπορούμε plus μια επανάληψη. Βασικός κανόνας: Ποτέ δεν παίρνουμε οριακά κιλά εκτός και αν πάμε για μονή επανάληψη (βλέπε άρσεις, squat και πάγκο στήθος).

Σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση. Πολλά κιλά για εκτάσεις ώμων με αλτήρες είναι τα 15. Ακόμα και τα 10. Για πιέσεις στήθος με αλτήρες είναι τα 28. Οπότε πάλι γυρνάμε στον αριθμό των μέγιστων επαναλήψεων+1.

 

 

  • Πόσα είναι τα λίγα κιλά

Τα λίγα κιλά, είναι τα κιλά που όταν τα εκτελείς στην άσκηση, δεν σε φτάνουν στην κόπωση. Αν κάνεις στο μηχάνημα για τους τετρακέφαλους 10 επαναλήψεις με 20 κιλά, είναι λίγα. Το ίδιο αν κάνεις 10 επαναλήψεις με 5 κιλά για δικέφαλα.

Το βασικό είναι η κόπωση. Μπορείς να φτάσεις στο σημείο της κόπωσης του μυ με 5 κιλά αλλά με 100 επαναλήψεις. Που εδώ μπαίνει ο παράγοντας τι θέλει να πετύχει ο καθένας. Μυϊκό όγκο; Γράμμωση; Ενδυνάμωση;

Εν κατακλείδι, είναι υποκειμενικά τα πολλά και τα λίγα κιλά γιατί σημασία έχει η σωστή εκτέλεση της άσκησης. Αν η τεχνική είναι σωστή το αποτέλεσμα θα είναι σωστό είτε με 10 κιλά, είτε με… 100!

Σημαντικότερο είναι η αποφυγή τραυματισμών, οπότε χρησιμοποιείται τα βάρη με σύνεση!