fbpx

Πως θα βρεις τη δύναμη ψυχής που θα σε κάνει ανθεκτικό άτομο στις προπονήσεις και στη ζωή

Πως θα βρεις τη δύναμη ψυχής που θα σε κάνει ανθεκτικό άτομο στις προπονήσεις και στη ζωή

Η ψυχική ανθεκτικότητα η αλλιώς δύναμη ψυχής, είναι η ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατό μέσα από αυτές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να είσαι χαρούμενος και αισιόδοξος όλη μέρα!

 

Το ψυχικά ανθεκτικό άτομο είναι αυτό που ενώ θα αντιμετωπίσει στρεσογόνες και δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις δεν θα καταρρεύσει και θα βρει τρόπους να ξεπεράσει τις αντιξοότητες. Η Ψυχική Ανθεκτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του αθλητή:

 

Να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες ή στρεσογόνες καταστάσεις

Να επανακάμπτει μετά από αποτυχίες ή τραυματισμούς

Να επιμένει

Να παραμένει ήρεμος και συγκεντρωμένος με αυτοπεποίθηση.

Η αυτοπεποίθηση, η σταθερότητα, ο έλεγχος, η αποφασιστικότητα, η αυτοεκτίμηση, οι θετικές σκέψεις και ο οραματισμός είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ψυχική ανθεκτικότητα.

Αυτά είναι που χρειάζεται να γνωρίζεις για την ανθεκτικότητα

 

Η αποδοχή δεν σε κάνει ανθεκτικό

Στην πραγματικότητα θα σε σπάσει. Εάν έχεις μια πέτρα στο παπούτσι σου κατά το πρώτο χιλιόμετρο ενός μαραθωνίου, το να το αφήσεις χωρίς να κάνεις τίποτα το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σε πληγώσει, και σωματικά αλλά και ψυχικά. Πολύ συχνά, οι αθλητές κάνουν υπομονή σε κάτι που μπορεί να διαρθωθεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Πώς όμως τους βοηθάει αυτό;

 

Μη λες ψέματα στον εαυτό σου

Ας υποθέσουμε ότι συμβαίνει κάτι. Μην κλείνεις τα μάτια σε αυτό που σου συμβαίνει. Η απόλυτη επίγνωση της κατάστασης μπορεί να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις ένα νέο σχέδιο. Η ανθεκτικότητα διαχειρίζεται στρατηγικά το άγχος.

 

Μάθε πώς να πολεμάς και πώς να χορεύεις

Υπήρξε μια μελέτη στο Frontiers in Human Neuroscience όπου οι ποδηλάτες στους οποίους έδειχναν φωτογραφίες ανθρώπων που χαμογελούσαν είχαν πολύ μεγαλύτερη αντίσταση στην κόπωση από εκείνους στους οποίους έδειχναν συνοφρυωμένες φωτογραφίες. Είναι σαν αυτό που είδες όταν ο Eliud Kipchoge έσπασε το δίωρο μαραθώνιο φράγμα με ένα ελαφρύ χαμόγελο στα χείλη του. Ούτε μια φορά δεν φάνηκε να είναι απαισιόδοξος ούτε να νευριάζει με τους άλλους αθλητές – χόρευε σε όλη τη διαδρομή.

 

Οι λόγοι για να συνεχίσεις πρέπει να είναι πάνω από αυτούς να σταματήσεις

Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και το κάνεις για τους σωστούς λόγους, θα συνεχίσεις.