fbpx

Πως θα ζητήσεις αύξηση στις δύσκολη αυτή εποχή; Μάθε την τακτική!

Πως θα ζητήσεις αύξηση στις δύσκολη αυτή εποχή; Μάθε την τακτική!

Αν είσαι τυχερός και δουλεύεις σε μια εταιρεία χωρίς οικονομικά προβλήματα, που αναπτύσσεται και άρα μπορείς να ελπίζεις σε αύξηση ή σε προαγωγή, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρέπει όμως να τη ζητήσεις εσύ ο ίδιος, δεν θα στην προσφέρουν!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα βελτιώσεις το γράψιμο και θα γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου

 

Οι διαπραγματεύσεις για το μισθό σου μπορεί να είναι περίπλοκη υπόθεση. Δε θέλεις να ζητήσεις τόσο πολλά που να βγεις από το παιχνίδι, αλλά συνήθως επιθυμείς περισσότερα από όσα σου προσφέρουν.

Πώς θα το χειριστείς σωστά; Ο Lee και η Jessica Miller, συγγραφείς του βιβλίου A Woman’s Guide to Successful Negotiating, αποκαλύπτουν τις στρατηγικές για επιτυχημένη διαπραγμάτευση μισθού ή αύξησης.

 

Μη φοβάσαι να ζητήσεις

Ένα από τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη διαπραγμάτευσης είναι ότι οι άνθρωποι δε ζητούν. Είτε πρόκειται για αύξηση, είτε για προαγωγή, είτε για πρόσληψη, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόσο αξίζεις και να διεκδικήσεις τα δέοντα.

 

Ζήτα, μην απαιτείς

Έχε επιχειρήματα που να στηρίζουν το ποσό που θέλεις και μη φοβάσαι να θέσεις το θέμα. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείς πως οι απαιτήσεις σου δε θα σε βγάλουν εκτός είναι να αποφύγεις να πεις νούμερο και να περιμένεις την οικονομική προσφορά της εταιρείας. Κατόπιν, ανάφερε τη δική σου θέση.

 

Ανάλαβε περισσότερες ευθύνες

«Η καλύτερη συμβουλή μου για γρήγορη ανέλιξη είναι να ντυθείς για τη δουλειά που θέλεις – και για τη δουλειά που ήδη έχεις», συνιστά η Jenna Tanenbaum, η ιδρυτής της υπηρεσίας παράδοσης smoothie, GreenBlender. «Πρώτα, εκτέλεσε σωστά τα καθήκοντα και τις ευθύνες που έχεις στη σημερινή σου θέση στην εταιρεία και στη συνέχεια, ξεκίνα να επιλύεις τα προβλήματα πάνω στα οποία θα έπρεπε να δουλεύει ο μελλοντικός εαυτός σου. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρεις αυτό είναι μέσω της σωστής διαχείρισης του χρόνου σου. Πρέπει επίσης να κατανοήσεις σε βάθος τη βασική στρατηγική της εταιρείας που δουλεύεις, να κάνεις πολλές σκληρές ερωτήσεις και να ευθυγραμμίσεις τις προτεραιότητές σου με εκείνες της δουλειάς. Θα πάρεις καλύτερη θέση μέσα χρόνο dt», συνεχίζει.

 

Δείξε τα επιτεύγματά σου και εξήγησε την αξία τους

Δείξε την αξία σου. «Πρέπει να μπορείς να δείχνεις ότι έχεις αναλάβει πρόσθετες ευθύνες, καθώς και να παρέχεις συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα όσα έχεις πετύχει μέχρι σήμερα. Μοιράσου παραδείγματα εργασιών που έχεις ολοκληρώσει και πώς αυτά επηρέασαν θετικά την επιχείρηση. Υπήρξε αύξηση των εσόδων; Εξασφάλισες έναν νέο πελάτη; Αν έχεις λάβει θετικά σχόλια από συναδέλφους ή άλλους ανώτερους σχετικά με την εργασία σου, ετοιμάσου να το μοιραστείς και με τον διευθυντή σου», συνιστά ο Kim Mullaney, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος HR στο Monster. Όπως λέει, «Το να κάνεις καλή δουλειά και να δουλεύεις πολλές ώρες δεν αρκεί για να δικαιολογηθεί μια προαγωγή ή μια αύξηση. Πρέπει να δείξεις πώς έχεις εξελιχθεί, πώς προσθέτεις αξία στην ομάδα και στον οργανισμό σας». Και οι αριθμοί είναι πολύ πειστικοί. Δείξε τα στοιχεία που χρειάζονται να αποδείξεις πώς έχεις φέρει χρήματα στην εταιρεία μέσω των πωλήσεων για παράδειγμα.

 

Εστίασε στο γιατί την αξίζεις, όχι γιατί τη χρειάζεσαι

Προτού μπορέσεις να πείσεις το αφεντικό σου ότι αξίζεις αύξηση, πρέπει να πιστεύεις κι εσύ ο ίδιος ότι το έχεις κερδίσει. «Η καλύτερη προσέγγιση για να ζητήσεις αύξηση είναι να εστιάσεις περισσότερο στο ότι την αξίζεις παρά στο ότι τη χρειάζεσαι. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η αύξηση είναι σημαντική λόγω των βιοτικών αναγκών τους, ωστόσο, ένας εργοδότης δίνει αυξήσεις στους ανθρώπους με βάση την απόδοση τους», λέει ο Beth Monaghan, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων, InkHouse. Όλοι θα ήθελαν να βγάλουν περισσότερα λεφτά, αλλά δεν θα το καταφέρει κανείς εξηγώντας προσωπικούς λόγους, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση του ενοικίου σου. Εστίασε αποκλειστικά στην απόδοση και στο πόσο σημαντικοί είστε για την εταιρεία.