fbpx

Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί η outdoor προπόνηση σου για να είναι πραγματικά αποδοτική;

Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί η outdoor προπόνηση σου για να είναι πραγματικά αποδοτική;

Για τη διάρκεια της προπόνησης πολλά λέγονται και πολλές θεωρίες υπάρχουν κυρίως για την outdoorπροπόνηση, δηλαδή κυρίως την αεροβική, την οποία πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι η καλύτερη μορφή άσκησης,

Στο μυαλό των περισσοτέρων όμως έχει συνδυαστεί με προσπάθεια και πολύ ιδρώτα, όμως πόση ώρα πρέπει να διαρκεί μια προπόνηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα προκαλέσεις τους μυς σου να δώσουν δύναμη και να χτίσεις τέλειο σώμα

 

Η διάρκεια της προπόνησης καθορίζεται κυρίως από το για ποιο λόγο την κάνεις. Οι επαγγελματίες αθλητές διαφόρων αθλημάτων μπορούν να φτάσουν και τις τέσσερις ώρες ημερησίως μοιρασμένες σε πρωινή και απογευματινή προπόνηση στις περιόδους προετοιμασίας.

Αντίθετα στην αγωνιστική περίοδο η διάρκεια των προπονήσεων περιορίζεται στο μισό ή και λιγότερο!

Εσύ όμως δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να καταπονείς τον εαυτό σου. Σύμφωνα με έρευνες αρκούν 30 με 45 λεπτά cardio άσκησης, όπως αλλιώς λέγεται η αερόβια, την ημέρα σε δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, το κολύμπι ή ακόμη και το γρήγορο περπάτημα, για να αποκομίσεις τα μέγιστα οφέλη για το σώμα και το μυαλό σου.

Τέτοιες δραστηριότητες που αυξάνουν τους παλμούς σου και σε κάνουν να κινείσαι και να ιδρώνεις με τρόπο που οφελεί τους μύες αλλά και τη διάθεσή σου φαίνεται τα καταφέρνουν καλύτερα στο να σε κρατάνε υγειή από είδη άσκησης που επικεντρώνονται στην άρση βαρών και στο stretching. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν το είδος της άσκησης που επιλέγουμε αυξάνει τους καρδιακούς μας παλμούς και μας κάνει να ιδρώνουμε για μία περιορισμένη χρονική διάρκεια, μαγικά πράγματα συμβαίνουν στο σώμα και το μυαλό. Σκεφτόμαστε πιο καθαρά, αισθανόμαστε καλύτερα και προστατεύουμε τον εγκέφαλό μας από την πνευματική παρακμή που επέρχεται με την ηλικία.

Η αερόβια άσκηση έχει τη μοναδική ικανότητα να μας χαλαρώνει, να προσφέρει γαλήνη, να αντιμετωπίζει την κατάθλιψη και να εξαλείφει το στρες. Σε συνδυασμό με τα πνευματικά οφέλη, οι μύες μας τονώνονται, οι καρδιά μας ενδυναμώνεται και προστατεύεται από ασθένειες ενώ μπορούμε να γίνουμε και πιο ευλύγιστοι, ανάλογα με το είδος άσκησης.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει με σιγουριά στην αιτία που η cardio γυμναστική ενισχύει τόσο το μυαλό και το σώμα μας, αλλά κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με την αυξημένη ροή του αίματος που παρέχει στο σώμα μας ενέργεια και οξυγόνο. Ένας άλλος λόγος σχετίζεται με την ικανότητα της cardio γυμναστικής να μειώσει τις ορμόνες του στρες στο σώμα, όπως είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα στο Journal of Physical Therapy Science.

Αυτό που χρειάζεται για να αρχίσεις να βλέπεις τα οφέλη της cardio άσκησης είναι περίπου 30 λεπτά, σύμφωνα με αρκετές έρευνες. Μία πρόσφατη μελέτη εστίασε στις συνήθειες άσκησης εκατοντάδων επιζώντων από καρκίνου του μαστού που βίωναν συμπτώματα όπως το “chemo brain,” που περιλαμβάνει απώλεια μνήμης και δυσκολίες συγκέντρωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, όπως το περπάτημα, ήταν αρκετά για να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε τεστ πνευματικών ικανοτήτων.

Μία άλλη έρευνα στο British Medical Journal αποκάλυψε ότι ενήλικες άνω των 50 ετών παρουσιάζουν τα καλύτερα αποτελέσματα στην εγκεφαλική τους λειτουργία όταν συνδυάζουν τις αερόβιες ασκήσεις με προπόνηση αντιστάσεων (πχ σανίδα και push-ups) για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προπονείσαι με τις ώρες για να μπορέσεις να νιώσεις τα οφέλη της άσκησης.

Συνολικά μαζί με ζέσταμα, διατάσεις και ασκήσεις κυκλικής ή HITTη προπόνηση μπορεί να φτάσει χωρίς πρόβλημα και τα 60 λεπτά!