fbpx

Σου αρέσουν εκείνες με καμπύλες ή οι αδύνατες; Μάθε τι ανακάλυψε σχετική έρευνα

Σου αρέσουν εκείνες με καμπύλες ή οι αδύνατες; Μάθε τι ανακάλυψε σχετική έρευνα

Είναι γεγονός πως σε άλλους άντρες αρέσουν οι γυναίκες με πλούσιες καμπύλες και άλλοι πάλι, προτιμούν γυναίκες με πολύ αδύνατο σωματότυπο. Τί είναι όμως αυτό που καθορίζει τα… γούστα των ανδρών σε σχέση με το βάρος των γυναικών; Μια νέα έρευνα εντόπισε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Ποιο είναι το ιδανικό γυναικείο σώμα; Την απάντηση αναζήτησαν Βρετανοί ερευνητές, μελετώντας τις προτιμήσεις μίας ομάδας χωρικών σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή της Νικαράγουα, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την τηλεόραση και την επίδραση που έχει στις επιλογές τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί οι περισσότερες γυναίκες όλο και πιο σπάνια κάνουν την πρώτη κίνηση

 

Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι ερευνητές μελέτησαν τις απαντήσεις 299 ανθρώπων – εκ των οποίων 150 γυναίκες – από επτά διαφορετικές φυλές στην απομακρυσμένη περιοχή Pearl Lagoon της Νικαράγουας. Τα ευρήματα έδειξαν πως η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων με ηθοποιούς και μοντέλα, κάνει τους τηλεθεατές να προτιμούν τις πιο αδύνατες γυναίκες, σε αντίθεση με όσους έχουν μηδενική σχεδόν πρόσβαση σε τηλεοπτικούς δέκτες.

Τα μέλη των φυλών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. H πρώτη ομάδα παρακολουθούσε τηλεοπτικά προγράμματα τακτικά, μεταξύ των οποίων σαπουνόπερες, ταινίες δράσης, μουσικά βίντεο, αστυνομικές ταινίες και δελτία ειδήσεων. Η δεύτερη δεν είχε καμία πρόσβαση σε τηλεοράσεις. Χαρακτηριστικά όπως η εθνικότητα, η εκπαίδευση και το εισόδημα ήταν κοινά για το πληθυσμιακό δείγμα.

 

Περισσότερη τηλεόραση, λεπτότερη σιλουέτα

Οι χωρικοί που εκτέθηκαν σε συνεχόμενη προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων έδειξαν προτίμηση για πιο λεπτές σιλουέτες, με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 23, ένα «υγιές» βάρος (φυσιολογικού βάρους θεωρούνται όσοι έχουν ΔΜΣ από 20 έως 25).

Σε αντίθεση, όσοι απείχαν από την παρακολούθηση τηλεόρασης, δήλωσαν πως βρίσκουν θελκτικότερα τα γυναικεία κορμιά με Δείκτη Μάζας Σώματος 27, βαθμίδα που χαρακτηρίζει τους υπέρβαρους ανθρώπους.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως, σύμφωνα με τα ευρήματα, η μετάβαση από τη μηδενική έκθεση σε τηλεοπτικά προϊόντα στις τρεις ώρες παρακολούθησης σε εβδομαδιαία βάση, μετέβαλε την άποψη για τον ιδανικό σωματότυπο κατά μία τουλάχιστον μονάδα BMI, δηλαδή, μικρότερο βάρος κατά τρία κιλά.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντας δεν είχαν πρόσβαση σε περιοδικά ή στο διαδίκτυο και κανένας δεν διέθετε smartphone.

 

Το πρότυπο του λεπτού σώματος

Οι χωρικοί κλήθηκαν να αξιολογήσουν με μια κλίμακα από το ένα (πολύ κακό σώμα) έως το πέντε (πολύ καλό σώμα), μια σειρά από εικόνες ανώνυμων γυναικών, με διαφορετικούς σωματότυπους, ώστε να μελετηθεί η επίδραση της τηλεόρασης στην αντίληψή τους περί ομορφιάς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θορύβησαν τους ερευνητές, κατά τους οποίους η συνεχής προβολή του λεπτού σώματος στα μέσα ενημέρωσης ως ιδανικού, μπορεί να προκαλέσει σε πολλές γυναίκες δυσφορία με το σώμα τους, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών και κατάθλιψης.

 

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr