
Τα ατυχήματα στο σπίτι καραδοκούν για όλους και περισσότερο για τον μόνο εργένη!
Τα συχνότερα ατυχήματα που συμβαίνουν στο περιβάλλον του σπιτιού είναι οι πτώσεις, τα εγκαύματα, οι δηλητηριάσεις, η πνιγμονή, η απώλεια αισθήσεων, τα καρδιακά επεισόδια και η ηλεκτροπληξία.
Τα συγκεκριμένα ατυχήματα αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής θέσης ή γεωγραφικής κατανομής αλλά περισσότερο αφορούν τους εργένηδες που ζούνε μόνοι τους και αν έχουν κάποιο σοβαρό ατύχημα, δεν θα υπάρχει κάποιος να τους δώσει τις πρώτες βοήθειες.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 4 super tips να τακτοποίησες γρήγορα το χάος της ντουλάπας σου σαν καλός εργένης
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να προληφθούν πολύ περισσότερο από ότι άλλες κατηγορίες ατυχημάτων.
Αν είσαι εργένης θα πρέπει να μάθεις να αναγνωρίζεις τους κινδύνους στο περιβάλλον σου ώστε να προστατευτείς όσο αυτό είναι δυνατόν.
Δες τι μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο ατυχήματος:
- Οι …γλύστρες
Τοποθέτησε αντιολισθητικό δίχτυ σε χαλάκια, πατάκια και διαδρόμους, ώστε να μην γλιστράνε.
- Οι σκάλες
Αν υπάρχουν στο σπίτι σκάλες, φρόντισε να έχουν κουπαστή και να φωτίζονται επαρκώς. Σκόπιμο είναι να κολλήσεις σε κάθε σκαλοπάτι ειδική αντιολισθητική ταινία (κυκλοφορεί σε διάφορα φάρδη). Επίσης το ανέβασμα και το κατέβασμα από φορητή σκάλα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
- Το κρεβάτι
Αν το κρεβάτι είναι πολύ ψηλό (και το στρώμα μαλακό) μπορεί, όταν καθίσεις στην άκρη του, να πέσεις – μη γελάς, συμβαίνει συχνά. Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές για την ασφάλειά σου (χαμήλωμα κρεβατιού, προστατευτικό ξύλο γύρω από το στρώμα).
- Έχε καλό φωτισμό
Φρόντισε να υπάρχει παντού επαρκής φωτισμός ώστε να βλέπεις πού πατάς, γιατί καραδοκούν πεσμένα αντικείμενα ή μπερδεμένα καλώδια τηλεφώνων και λοιπών συσκευών. Για να μη βρεθείς μπλεγμένος στον ιστό τους και κάνεις… τα ακροβατικά σου, φρόντισε να τα συμμαζέψεις με ασφαλή τρόπο. Ένα φωτάκι νυκτός είναι απαραίτητο το βράδυ. Επίσης πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στους διακόπτες των φωτιστικών.
- Τραπεζομάντηλα και κουρτίνες
Μπορεί να έχεις μάθει από το σπίτι των γονιών σου τα μεγάλα τραπεζομάντηλα και τις κουρτίνες που …σέρνονται. Ξέχασε τα μακριά τραπεζομάντιλα στα τραπέζια, γιατί μπορεί να μπλέξουν μέσα σε ανύποπτα πόδια, όπως επίσης κουρτίνες που σέρνονται στο πάτωμα κάνοντας ατελείωτες πτυχές.
- Πρόσεχε που αφήνεις τι….
Μην αφήνεις μικροέπιπλα και γλάστρες σε σημεία διέλευσης, γιατί αποτελούν επικίνδυνες παγίδες στον χώρο.
- Μη γυαλίζεις τα πατώματα
Μη γυαλίζεις τα ξύλινα πατώματα με ειδικό κερί επειδή γίνονται πολύ γλιστερά.
- Όταν καθαρίζεις….
Μην αφήνεις ποτέ νερά, λάδια ή υγρά σαπούνια ασφουγγάριστα στο δάπεδο. Επίσης τα υγρά πλακάκια δεν αστειεύονται και θέλουν παπούτσια με ειδική αντιολισθητική σόλα.
- Στο ντουζ
Όταν κάνεις ντους, καλό είναι να πατάς επάνω σε αντιολισθητικό (και από τις δύο όψεις) πλαστικό χαλάκι. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και έξω από την μπανιέρα ή ντουζιέρα, για να πατάς με ασφάλεια, όταν βγαίνεις. Τοποθέτησε επίσης στον τοίχο χειρολαβές, όπου χρειάζεται, για να στηρίζεσαι καλύτερα.
- Πρόσεχε την αποχέτευση του πλυντηρίου
Κάθε φορά που θέτεις σε λειτουργία το πλυντήριο, να ελέγχεις αν είναι στη θέση του ο σωλήνας που διοχετεύει τα νερά στην αποχέτευση. Η ξαφνική νεροπλημμύρα είναι επικίνδυνη για πτώσεις.
- Η κουζίνα… το πατάρι και οι …γωνίες.
Από την κουζίνα ως το πατάρι κάποιες κινήσεις θέλουν προσοχή. Αν τις προβλέψεις, γλυτώνεις τα δυσάρεστα επακόλουθα. Για να μη συμβούν:
- Βάλε προστατευτικές γωνιές από μαλακό πλαστικό, σιλικόνη ή άλλο υλικό στα αιχμηρά σημεία των χαμηλών τραπεζιών.
- Τοποθέτησε σφήνες στις πόρτες για να μην χτυπήσουν απότομα από τον αέρα τραυματίζοντάς σε.
- Αν το καθαριστικό των τζαμιών κάνει… αόρατες τις μπαλκονόπορτες, βάλε ένα προστατευτικό κόκκινο αυτοκόλλητο στο ύψος των ματιών.
- Κόβε τα τρόφιμα προσεκτικά και αργά. Μη χρησιμοποιείς επικίνδυνα ή άβολα εργαλεία, που δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλή. Το κάθε εργαλείο θέλει τον τρόπο του (π.χ. μη γδέρνεις τα καρότα κατευθύνοντας το μαχαίρι προς εσένα αλλά αντίθετα).
- Πρόσεξε πού αφήνεις ψαλίδια, ξυράφια, καρφίτσες, βελόνες, πινέζες και γενικά τα αιχμηρά αντικείμενα – προφυλάξου αποθηκεύοντάς τα μέσα σε ασφαλή κουτιά. Όχι χύμα επάνω σε τραπέζι φαγητού, κρεβάτι, καρέκλα, όχι σε σημεία όπου έχουν πρόσβαση μικρά παιδιά.
- Όταν ανεβαίνεις στο πατάρι, να προσέχεις μη χτυπήσεις το κεφάλι σου. Υπολόγισε σωστά το ύψος του παταριού και μην ανεβοκατεβάζεις βαριά αντικείμενα με τη σκάλα χωρίς βοήθεια.
- Να διαλέγεις κουρτινόξυλα που στερεώνονται με ασφάλεια, ώστε να μην πέσουν στο κεφάλι σου από ένα απότομο τράβηγμα της κουρτίνας.
- Όταν μεταφέρεις σακούλα σκουπιδιών που περιέχει σπασμένα γυαλιά, να είσαι πολύ προσεκτικός. Οι μυτερές αιχμές μπορεί να τρυπήσουν τη σακούλα και να σου σκίσουν το πόδι, οπότε καλύτερα να συσκευάσεις πρώτα τα γυαλιά μέσα σε ένα ασφαλές κουτί.
- Προσοχή στα εγκαύματα
Μπορεί να προκληθεί από πυρκαγιά αλλά και από επαφή με μια καυτή επιφάνεια (στερεά ή υγρή). Πάρε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, που θα σε απομακρύνουν από κινδύνους:
- Μην αφήνεις το θερμοσίφωνο να ξεπερνά τους 50 βαθμούς. Πρώτα να ελέγχεις τη θερμοκρασία του νερού και μετά να πλένεσαι. Πολλοί έχουν πάθει έγκαυμα, γιατί δεν είχαν υπολογίσει πόσο καυτό ήταν το νερό.
- Μην αφήνεις το φαγητό να μαγειρεύεται στην τύχη του – κυρίως αν χρησιμοποιείς γκάζι. Μια πυρκαγιά δεν είναι απίθανο να συμβεί. Ιδιαίτερα το τηγάνισμα χρειάζεται αυξημένη προσοχή, γιατί το καυτό λάδι προκαλεί ζημιά. Επίσης, πριν φύγεις από την κουζίνα, έλεγξε αν έχεις κλείσει όλα τα μάτια της συσκευής. Μόλις τελειώσεις το μαγείρεμα, βάλε ένα κατσαρολάκι με νερό επάνω στο καυτό μάτι, για να μην ακουμπήσει κάποιος κατά λάθος τα χέρια του και καεί.
- Μη ζεσταίνεις νερό μέσα σε μικρό ελαφρύ μπρίκι, που δεν πατάει καλά επάνω στο μάτι ή το γκαζάκι. Υπάρχει ο κίνδυνος να αναποδογυρίσει και να πέσει καυτό νερό στο χέρι σου.
- Το υγραέριο έχει τους δικούς του κανόνες και είναι πολύ αυστηροί. Ακόμα και το απλό γκαζάκι πρέπει να το ανάβεις με προσοχή, μακριά από εύφλεκτες επιφάνειες.
- Φθαρμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να αντικαθίστανται αμέσως. Τυχόν σπινθήρας μπορεί να προκαλέσει φωτιά με όλα τα επακόλουθα.
- Όταν ανάβεις κεριά, να τα επιτηρείς συνέχεια, να τα τοποθετείς μακριά από εύφλεκτα αντικείμενα και υφάσματα (π.χ. πλαστικά, κουρτίνες) και οπωσδήποτε να τα σβήνεις πριν κοιμηθείς. Παρομοίως και για τις ηλεκτρικές θερμάστρες (τον χειμώνα): Μην τις αφήνεις χωρίς επιτήρηση και κοντά σε εύφλεκτα είδη.
- Μην ψεκάζεις εντομοκτόνα και λακ κοντά σε φλόγα ή αναμμένο φούρνο, γιατί αναφλέγονται αμέσως δημιουργώντας ένα πραγματικό σύννεφο φωτιάς.
- Καλό είναι να διαθέτεις πυροσβεστήρα και να γνωρίζεις τη σωστή χρήση του – και ας είναι αχρείαστος.
- Προσοχή στο ρεύμα
Ο ηλεκτρισμός μπορεί να είναι αόρατος, αλλά υπάρχει. Και θυμήσου, τα πάει πολύ καλά με το νερό – αρκεί να μη βρίσκεσαι εσύ ανάμεσά τους. Για να μη συμβεί:
- Κλείνε πάντα το θερμοσίφωνο πριν μπεις να κάνεις το μπάνιο σου και προτού ξεκινήσεις να πλένεις τα πιάτα. Μπορεί να μη σου έχει συμβεί ποτέ τίποτα, όμως μια φορά να πάει κάτι στραβά με το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι αρκετή – και μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία.
- Βγάζε πρώτα από την πρίζα την ηλεκτρική συσκευή που θέλεις να καθαρίσεις (κουζίνα, ψυγείο κ.ά) και μετά ασχολήσου με την καθαριότητα.
- Μην ακουμπάς ηλεκτρικές συσκευές ενώ τα πόδια σου είναι μέσα σε νερό. Μην αγγίζεις ηλεκτρικές συσκευές και διακόπτες με βρεγμένα χέρια. Πρόσεξε μη σου πέσει κάποια ηλεκτρική συσκευή μέσα σε νερό, ενώ είναι στην πρίζα. Πιστολάκι για τα μαλλιά και ηλεκτρική θερμάστρα δεν έχουν θέση μέσα σε μπάνια με νερά και υδρατμούς.
- Κλείνε τον γενικό διακόπτη ηλεκτροδότησης πριν αλλάξεις κάποια λάμπα φροντίζοντας τα χέρια σου να είναι στεγνά και να φοράς παπούτσια με λαστιχένια σόλα.
- Έλεγξε τις ηλεκτρικές πρίζες. Αν κάποια δεν είναι καλά βιδωμένη στη θέση της, καλό θα είναι να στερεωθεί σωστά στον τοίχο. Βασικό είναι να αντικαταστήσεις όσες πρίζες είναι παλαιού τύπου (χωρίς γείωση) με αντίστοιχες τύπου σούκο. Μη χρησιμοποιείς ποτέ φθαρμένα καλώδια και προεκτάσεις (μπαλαντέζες).
- Προσοχή στις δηλητηριάσεις
Μπορεί να προέλθει από στερεά, υγρά και αέρια. Δηλαδή από κατανάλωση τροφής και υγρού ή εισπνοή δηλητηριώδους αερίου (συνήθως μονοξειδίου του άνθρακα). Για να μη συμβεί:
- Η σωστή συντήρηση των τροφίμων ακολουθεί κάποιους κανόνες. Διάβασε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης τους και φρόντισε τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να διαβάσουν τις ετικέτες, γιατί πολλές φορές καταναλώνουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται τροφές που έχουν αλλοιωθεί.
- Να ελέγχεις συστηματικά τα φάρμακα που διατηρείς στο φαρμακείο του σπιτιού (κυρίως για τις ημερομηνίες λήξης τους). Ο χώρος όπου τα αποθηκεύεις πρέπει να είναι σκοτεινός, απομονωμένος, σε φυσική θερμοκρασία. Η ανάμιξη πολλών διαφορετικών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή οδηγεί σε δηλητηρίαση.\
- Μην αναμιγνύεις χλωρίνη με άλλα καθαριστικά. Οι αναθυμιάσεις που προκαλούνται είναι δηλητηριώδεις για τους πνεύμονες. Γενικά απόφευγε να εισπνέεις χημικές μυρωδιές. Προτίμησε να χρησιμοποιείς φυσικά καθαριστικά (σόδα, αλάτι, ξίδι κ.ά.).
- Τοξικά είναι και τα χημικά αρωματικά (σπρέι, υγρά, ταμπλέτες) χώρου, οπότε, αν τα χρησιμοποιείς, φρόντιζε να αερίζεται καλά ο χώρος.
- Αν υπάρχει κάποια γλάστρα μέσα στο σπίτι, προσοχή στα λιπάσματα, τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα.
- Φρόντισε ώστε ο χώρος όπου κάνεις τις μαστοριές σου να είναι ευάερος, ώστε να φεύγουν τυχόν αναθυμιάσεις από τοξικά υγρά (διαλυτικά κλπ.).
- Αν ανάβεις κεριά, επιβάλλεται να έχεις ανοιχτό κάποιο παράθυρο, γιατί καθώς καίγονται καταναλώνουν όλο το οξυγόνο του χώρου (χωρίς εσύ να το καταλάβεις).
- Το φυσικό αέριο θέλει τακτικό έλεγχο και αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
- Συσκευές οικιακής θέρμανσης (μαγκάλι, τζάκι, ξυλόσομπα, σόμπα υγραερίου) απαιτούν χώρους που αερίζονται επαρκώς, αλλιώς είναι άκρως επικίνδυνες για πρόκληση δηλητηρίασης από το ύπουλο μονοξείδιο του άνθρακα.