fbpx

Τα παρεξηγημένα σπόρια που είναι θρεπτικά και βοηθούν στο χάσιμο κιλών

Τα παρεξηγημένα σπόρια που είναι θρεπτικά και βοηθούν στο χάσιμο κιλών

Είναι δημοφιλή και πολύ νόστιμα. Αποτελούν όχι μόνο ιδανικό σνακ για… τσιμπολόγημα αλλά και δυνητικό «σύμμαχο» στην απώλεια βάρους.

Ποιοι είναι; Τα σπόρια! Το σνακ που είναι γεμάτο θερμίδες και όμως μειώνει κατά 16% τον κίνδυνο να παχύνουμε.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές οι τροφές έχουν την περισσότερη πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

 

Μια ιδανική προσθήκη σε οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι ηλιόσποροι.

Είναι ένα πολύ υγιεινό και απολαυστικό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί μόνο του, με την… παρέα άλλων ξηρών καρπών, σε μορφή βουτύρου ή και ως θρεπτικό συμπλήρωμα σε σαλάτες και άλλα πιάτα.

Και μολονότι δεν τους λείπουν οι θερμίδες, οι ηλιόσποροι κάνουν καλό στην υγεία, μας γεμίζουν και έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν με διάφορους τρόπους και στο αδυνάτισμα -με μόνη προϋπόθεση το μέτρο. Ας δούμε πώς.

 

Εξαιρετικά θρεπτικοί

Οι ηλιόσποροι είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πρωτεΐνες, ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.

Είκοσι οκτώ 28 γραμμάρια ή περίπου 1/4 του φλιτζανιού ηλιόσποροι περιέχουν: 165 θερμίδες, 14 γραμμάρια συνολικά λιπαρά, 3 γραμμάρια μονοακόρεαστα λιπαρά, 9 γραμμάρια πολυακόρεστα λιπαρά, 1,5 γραμμάριο κορεσμένα λιπαρά, 7 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, 5,5 γραμμάρια πρωτεΐνη.

Οι ηλιόσποροι παρέχουν επίσης 21 βασικές βιταμίνες και μέταλλα και είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και σελήνιο.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Όμως, το είδος των λιπαρών που περιέχουν -δηλαδή ακόρεστα λιπαρά– μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καρδιά.

 

Πιθανοί σύμμαχοι στην απώλεια βάρους

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τους ηλιόσπορους και την απώλεια βάρους, τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα δημοφιλή σποράκια έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της αύξησης του αισθήματος πληρότητας και διατήρησης της μυϊκής μάζας, αλλά και βοηθώντας μας να μείνουμε για περισσότερο καιρό πιστοί σε ένα πλάνο δίαιτας, σύμφωνα με το Healthline.

Η κατανάλωση σνακ μειώνει την πείνα και έτσι μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής σε μεταγενέστερο γεύμα, όπως έχουν καταδείξει έρευνες σχετικά με ανάλογα σνακ όπως τα καρύδια.

Επιπλέον, τα κύρια θρεπτικά συστατικά στους ηλιόσπορους -συγκεκριμένα τα λιπαρά, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες- έχει αποδειχθεί πως μας γεμίζουν ιδιαίτερα.

Παράλληλα, έρευνες έχουν καταδείξει ότι άτομα με αυξημένη μυϊκή μάζα καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν ξεκουράζονται.

Στις δίαιτες χαμηλών θερμίδων, μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 35% της απώλειας βάρους μπορεί να προέρχεται από τον μυ. Και για τον περιορισμό της απώλειας μυϊκής μάζας συστήνεται η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης (την οποία και διαθέτει ο ηλιόσπορος) μαζί με ασκήσεις αντίστασης.

Ένας πολύ καλός και νόστιμος τρόπος για να ενισχύσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των σνακ και των γευμάτων σας θα ήταν για παράδειγμα να βυθίσετε φέτες μήλου σε βούτυρο ηλιόσπορου ή να πασπαλίσετε ηλιόσπορους στη σαλάτα σας.

 

Και, εν τέλει, ένα επιτυχημένο πρόγραμμα δίαιτας είναι αυτό που μπορείτε να ακολουθήσετε

Φυτικές ίνες -όπως αυτές που περιέχουν οι ηλιόσποροι- μπορεί να βοηθήσουν. Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν στις γυναίκες να καταναλώνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως και στους άνδρες 38.

Μελέτη διάρκειας έξι μηνών σε δείγμα 345 ατόμων που ακολουθούσαν πολύ αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα χαμηλών θερμίδων κατέδειξε πως όσοι κατανάλωναν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών ήταν πιο πιθανό να συμμορφωθούν με τη δίαιτα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών προέκυψε ότι έχασαν και περισσότερο βάρος.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ακόμη ότι οι άνθρωποι είναι πιο εύκολο να συμμορφωθούν σε ένα ευέλικτο πρόγραμμα δίαιτας που είναι προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις τους. Υπό αυτό το πρίσμα, αν αγαπάτε τους ηλιόσπορους τότε και εκείνοι μπορούν να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μία διατροφή μακροπρόθεσμα.