fbpx

Τι συμβαίνει πραγματικά με τα ψάρια; Αυτά που πρέπει να προσέχεις !

Τι συμβαίνει πραγματικά με τα ψάρια; Αυτά που πρέπει να προσέχεις !

Το ψάρι, όπως ήδη ξέρουμε, κάνει πολύ καλό στην υγεία μας. Είναι από τις πιο υγιεινές τροφές και συνίσταται σε πολλές δίαιτες. Η διατροφική αξία του ψαριού είναι μεγάλη και συστήνεται να καταναλώνεται σε εβδομαδιαία βάση, κατά προτίμηση από 1-3 φορές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Λευκά ή καφέ αυγά είναι τα καλύτερα για τη διατροφή σου; Μάθε την απάντηση

 

Το ψάρι αποτελεί μια χαμηλή σε θερμίδες, αλλά υψηλή σε πρωτεΐνη τροφή που είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (γνωστά ως ωμέγα 3) που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο.

Ωστόσο η κατανάλωση ψαριού δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ο διατροφικός θησαυρός που πολλοί πιστεύουν ότι είναι.

Για αυτό καλό είναι να αναθεωρήσουμε ορισμένες διαδεδομένες απόψεις και να είμαστε προσεκτικότεροι και με την ποσότητα και με το είδος ψαριών που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.

 

«Ελεύθερα» ή ιχθυοτροφείου;

Σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως, θεωρούμε τα ελεύθερα ψάρια από τις λίμνες, τις θάλασσες και τα ποτάμια πολύ καλύτερα από ό,τι τα ψάρια ιχθυοτροφείου. Να όμως τελικά που δεν έχουμε και τόσο δίκιο. Φυσικά συντρέχουν λόγοι περιβαλλοντικοί, για να μειώσουμε την κατανάλωση των ελεύθερων ψαριών.

Για παράδειγμα η υπεραλίευση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των αλιευμάτων ενώ παράλληλα μολύνει τα ύδατα με την επικίνδυνη χημική ουσία PCB.

Εκτός βέβαια από τους οικολογικούς παράγοντες συντρέχουν κι αρκετοί ακόμα λόγοι, που καθιστούν προβληματική την επιλογή των ελεύθερων ψαριών.

Για το λόγο αυτό ας είμαστε προσεκτικοί με την επιλογή του είδους των ψαριών που προτιμάμε για το γεύμα μας, αλλά και ενήμεροι για την «προέλευσή» τους.

 

Τα υπερβολικά φρέσκα ψάρια

Κατά γενική παραδοχή τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα, σχεδόν αμέσως μετά την ψαριά τους!

Κι όμως οι ειδικοί μας ανατρέπουν τα δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι τα ψάρια -τουλάχιστον μερικές κατηγορίες- πρέπει να καταναλώνονται, αφού έχουν παραμείνει για λίγες μέρες στην κατάψυξη. Το λεγόμενο διάστημα της «νεκρικής ακαμψίας» κατά τη διάρκεια ψύξης, συμβάλλει στο να αποκτήσει η σάρκα του ψαριού την ιδανική υφή.

Οπότε να το θυμάστε κάθε φορά που κάποιος φίλος σας, διηγείται ιστορίες με τραπέζια γεμάτα ολόφρεσκα ψάρια και μην παρασυρθείτε για μια ακόμη φορά στην «παγίδα» των σχεδόν ζωντανών ψαριών.

 

Κατανάλωση με μέτρο

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ψαριού είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Τα πάντα όμως πρέπει να έχουν ένα μέτρο. Μια διατροφή η οποία στηρίζεται κατά βάση ή αποκλειστικά στο ψάρι, μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνα για την υγεία μας.

Αρκετά ψάρια, περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου, η οποία με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, να βλάψει το νευρικό μας σύστημα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα μειονεκτήματα από την υπερβολική κατανάλωση ψαριού, ξεπερνούν τα οφέλη. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν η κατανάλωση ψαριού να γίνεται με συχνότητα μια, με δύο φορές την εβδομάδα.

 

Κεφάλαιο σούσι

Είστε λάτρεις του σούσι; Συχνά μάλιστα καυχιέστε ότι στο εστιατόριο που συχνάζετε τρώτε σούσι από τα πιο φρέσκα ψάρια; Μάλλον αγνοείτε ότι τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του σούσι, δεν είναι και πολύ φρέσκα.

Για λόγους υγιεινής και απομάκρυνσης όλων των βακτηριδίων, τα ψάρια πριν φτάνουν στο πιάτο μας ως σούσι, παραμένουν στην κατάψυξη για περισσότερες από επτά μέρες. Ο κανόνας έχει μόνο μια εξαίρεση τον τόνο, αλλά που και πάλι για λόγους αποθήκευσης ή και ανάγκης για μεταφορά μπορεί να καταψυχθε