fbpx

Τρία πράματα που πρέπει να αποφύγεις και θα ενισχύσουν το διατροφικό σου πρόγραμμα

Τρία πράματα που πρέπει να αποφύγεις και θα ενισχύσουν το διατροφικό σου πρόγραμμα

Για να κάνεις μια σωστή διατροφή δεν αρκεί μόνο να επιλέγεις προσεκτικά τα όσα τρως, αλλά είναι και ο τρόπος και πως τρως!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως ο ύπνος του σαββατοκύριακου επηρεάζει το σώμα που θες να στρώσεις

 

Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο σκέψου ότι υπάρχουν κάποιες παράμετροι, εκτός από το ίδιο το φαγητό που κάνουν τη διατροφή μας να αποδίδει, δες ποιες είναι αυτές:

 

Προσπάθησε να ορίσεις τα γεύματά σου

Να διατηρήσεις δηλαδή ένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα, μπορείς να καταναλώσεις 3 κύρια γεύματα (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό) και 2 ενδιάμεσα (δεκατιανό- απογευματινό). Έτσι θα αποφύγεις τις συνεχείς επισκέψεις στην κουζίνα που καταλήγουν σε ένα άσκοπο- και συνήθως μη ποιοτικό- τσιμπολόγημα, που δε σε χορταίνει ουσιαστικά, αλλά σε φορτώνει με περιττές θερμίδες και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη λιπαρών και ζάχαρης.

 

Μη μένεις μόνο στις θερμίδες!

Σίγουρα οι θερμίδες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον έλεγχο του ισοζυγίου ενέργειας, που εξετάζει το πόσες θερμίδες προσλαμβάνουμε και πόσες θερμίδες καταναλώνουμε (ή «καίμε» όπως συνηθίζουμε να λέμε) μέσα στην ημέρα και τελικά επηρεάζει την εξέλιξη του σωματικού μας βάρους. Στα τρόφιμα, όμως, δεν αρκεί να κοιτάζεις μόνο τις θερμίδες! Πρέπει να δίνεις έμφαση και στα θρεπτικά συστατικά που σου προσφέρουν! Αν πάρουμε ως παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού, συγκρίνοντας τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού και τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μπορεί θερμιδικά να είναι παρόμοια. Ωστόσο, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που αυξάνουν τον κορεσμό και συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, αλλά και σε πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο σίδηρος! Βλέπεις, λοιπόν, τη διαφορά;

 

Απόφυγε τα γεύματα μπροστά στην τηλεόραση

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, όταν τρώμε ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση, είναι πιο εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο της ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε. Αν πάλι δεν μπορείς να το αποφύγεις, μπορείς να ετοιμάσεις μικρά και θρεπτικά snacks με περιορισμένες θερμίδες, όπως ένα μικρό μπολ με δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, λίγες σταφίδες και αμύγδαλα ή μια mini-φρουτοσαλάτα με 1-2 φρούτα εποχής.