fbpx

Χωρισμένος πατέρας με παιδί: 5 σημαντικά μυστικά για το μεγαλώσεις!

Χωρισμένος πατέρας με παιδί: 5 σημαντικά μυστικά για το μεγαλώσεις!

Είναι δύσκολη «δουλειά» να είσαι μπαμπάς και ακόμα δυσκολότερη αν είσαι χωρισμένος. Αλλά αφού αυτή έφυγε και σου άφησε το παιδί σας εσύ ως μάγκας άντρας πρέπει να καλύψεις ένα κενό,  αυτό τη μητέρας που ομολογουμένως δεν καλύπτεται.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι sexy μπαμπάδες «μαγνητίζουν» οι κυρίως τα …σαββατοκύριακα!

 

Όμως εσύ επειδή είσαι μαχητής και επειδή αγαπάς το βλαστάρι σου το παλεύεις για να μειώσεις την απώλεια από τη φυγή της μάνας

Δες πέντε 5 συμβουλές για χωρισμένους μπαμπάδες και πώς να διαχειριστείς τη σχέση σου με το παιδί ή τα παιδιά σου:

 

  1. Να είσαι παράδειγμα

Τα παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο αλλάζουν συνήθειες. Αυτό είναι λογικό να τους δημιουργεί αναστάτωση. Για να διδάξεις όσα θέλεις κάνε το με το παράδειγμα και όχι με τον λόγο, τα καλοπιάσματα, τους εκβιασμούς, τις υποσχέσεις, τα δώρα και τα ανταλλάγματα. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω παραδείγματος, οπότε είναι καλύτερο να κάνετε αυτά που θα θέλατε να κάνουν και τα παιδιά σας. Δείξε με το παράδειγμά πόσο οργανωμένος και υπεύθυνοι είσαι. Ανάπτυξε μια ρουτίνα και ακολουθήστε την. Τα παιδιά θα αισθάνονται ασφαλή γνωρίζοντας ακριβώς τι να περιμένουν. Κράτησε το σπίτι οργανωμένο, τρώτε υγιεινά γεύματα, σχεδίασε μια οικογενειακή περιπέτεια μαζί τους.

 

  1. Κράτα ψυχραιμία

Μπες για λίγο στη θέση του παιδιού σου και φαντάσου πώς μπορεί να είναι, κάθε Σαββατοκύριακο να είναι αναγκασμένο να ξεσπιτώνεται, να προσαρμόζεται για μία μέρα, δύο μέρες, μερικές ώρες, να αλλάζει σπίτι, δωμάτιο, κρεβάτι, συνήθειες, ατμόσφαιρα, φαγητό, ρυθμούς και αγκαλιά. Όλο αυτό σαφώς και δημιουργεί αναστάτωση στα παιδιά, απόσταση και ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται να θυμώνεις γι’ αυτό. Όταν το παιδί σε βλέπει να αντιδράς με θυμό, είναι λιγότερο πιθανό να κατανοήσουν αυτό που λες και να έρθουν πιο κοντά σου. Εξήγησε με τρόπο παιδικό που μπορεί να κατανοήσει τις οδηγίες.

 

  1. Μη προκαλείς ενοχές στο παιδί

Εσείς χωρίσατε αλλά το παιδί αγαπάει και τους δύο γονείς του (αυτό ισχύει σχεδόν πάντα, ακόμη και αν οι σχέσεις με τον πατέρα ήταν πολύ κακές). Μη βάζετε στις διαφωνίες σας τα παιδιά στη μέση προσπαθώντας να βρείτε σύμμαχο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του δημιουργήσετε ενοχές βάζοντας το στην άσχημη θέση να αναρωτιέται ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι.

 

  1. Διασκεδάστε

Η διασκέδαση είναι ότι θέλουν τα παιδιά περισσότερο. Όταν δεν έχουν με κάτι να παίξουν και να ασχοληθούν, περπατούν γύρω γύρω στο σπίτι με τα κεφάλια κάτω, γκρινιάζοντας για το πόσο βαρετά είναι. Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς είναι να κάνετε διασκεδαστικά πράγματα μαζί. Οργανώστε παιχνίδια στο σπίτι ή στην παιδική χαρά και απολαύστε το! Από την άλλη πλευρά, προσπαθήστε να δημιουργήστε μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε σε δραστηριότητες για ενηλίκους.

 

  1. Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια

Αν και σε μόνους και χωρισμένους μπαμπάδες αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, σχεδόν κανείς δεν θέλει να ζητήσει βοήθεια από κανέναν, παραδεχτείτε: είμαστε άνθρωποι και κανείς δεν μπορεί να σταθεί με επιτυχία μόνος του. Αυτό είναι σημαντικό για όσους μπαμπάδες μεγαλώνουν παιδιά μόνοι τους και σίγουρα θα υπάρξει μέρα που θα χρειαστεί κάποιος να τα πάει σχολείο όταν το αυτοκίνητο δεν ξεκινά. Αφήστε το εγώ και ζητήστε βοήθεια, φιλική ή επαγγελματική. Ένας ψυχολόγος-οικογενειακός σύμβουλος θα σας βοηθήσει δίνοντάς σας τις κατάλληλες συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τις καταστάσεις.