fbpx

Όλη μέρα μαζί; Δες πως μπορείς να δουλεύεις με τη γυναίκα σου!

Όλη μέρα μαζί; Δες πως μπορείς να δουλεύεις με τη γυναίκα σου!

Πολλά ζευγάρια έχουν καταφέρει να δουλεύουν μαζί αν και οι περισσότεροι δεν ανέχονται στη δουλειά τους να εμπλέκονται μαμάδες, αδέρφια και σύζυγοι! Όσα ζευγάρια δουλεύουν μαζί ξυπνούν μαζί το πρωί… μαζί πάνε στη δουλειά, μαζί δουλεύουν και μαζί ξανά στο σπίτι.

Πώς τα καταφέρνουν όσοι τα καταφέρνουν, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και τι συμβουλές μπορούν να μας δώσουν για να περνάει το 24ωρο ομαλά, ίσως και ευχάριστα;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν δεν είσαι από τους πιστούς άντρες μάθε τι κοινό έχεις με τους άλλους …άπιστους!

 

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα τις οικογενειακές επιχειρήσεις που, στην Ελλάδα τουλάχιστον, αφθονούν. Θυμίζουν λίγο από τις παλιές εποχές, όταν η οικογένεια αποτελούσε μία οικονομική και κοινωνική ομάδα, η οποία λειτουργούσε σαν ένα, θεωρώντας το αδιανόητο να απέχει κάποιος από αυτήν.

Προβλήματα και δυσκολίες υπάρχουν πάντα. Κάποιοι από αυτούς που δουλεύουν μαζί με τους συντρόφους τους λένε π.χ. ότι τους πήρε αρκετούς μήνες να συνηθίσουν αυτή τη νέα, επαγγελματική σχέση. Ότι δημιουργούνταν παρεξηγήσεις επειδή ο ένας ήταν καλός σε ένα πράγμα, ο άλλος σε περισσότερα και δυσκολεύονταν να συμβαδίσουν στις εργασίες τους.

Ακόμα ένιωθαν εξαρτημένοι από την δουλειά. Ήθελαν και οι δύο να κάνουν πολλά, να δείξουν ότι ενδιαφέρονται αλλά πολλές φορές δεν τα κατάφερναν, ίσως γιατί ο ένας ήταν πιο ‘χαλαρός’ από τον άλλο. Δε μπορούσαν, δηλαδή, να καθορίσουν τον ρόλο τους, το τι ακριβώς έπρεπε να κάνει ο καθένας και σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι γάμοι τέτοιων ζευγαριών, ενδεχομένως και η ίδια η δουλειά που έκαναν μαζί, κατέρρευσαν. Υπερίσχυσαν εγωισμοί και -το χειρότερο- ανταγωνισμοί που ίσως να μην προέκυπταν αν έκαναν διαφορετικές δουλειές.

Για έναν αυξανόμενο αριθμό ζευγαριών που δουλεύουν μαζί, όμως, το να διαχειρίζονται μαζί την ίδια δουλειά τους προσφέρει ότι καλύτερο μπορούσαν να φανταστούν: Να κυνηγούν ένα κοινό επαγγελματικό όνειρο με κάποιον που σέβονται και αγαπούν και να καταφέρνουν έτσι να περνούν ακόμα περισσότερο χρόνο μαζί του.

Τα επιτυχημένα αυτά ζευγάρια έχουν καταλήξει σε αυτούς τους χρυσούς κανόνες και έχουν χτίσεις μία πραγματικά ευτυχισμένη και μακροχρόνια σχέση-συνεργασία:

 

Μην διαχωρίζετε την δουλειά από την υπόλοιπη ζωή

Αν δουλεύετε μαζί, η δουλειά πρέπει να αποτελεί μία συνέχεια της καθημερινότητας, κάτι που σαν ζευγάρι μοιράζεστε, σαν να πηγαίνατε μαζί μια βόλτα ή να μαγειρεύατε μαζί.

 

Συνεργαστείτε και με άλλους ανθρώπους

Κάντε τους κοινούς συναδέλφους ή υπαλλήλους φίλους σας. Μιλήστε μαζί τους για την δουλειά, περάστε χρόνο μαζί τους εκτός τους δουλειάς, δεχτείτε τις απόψεις, τις ιδέες αλλά και την ίδια τους την παρέα σαν να είχατε δημιουργήσει μία κοινότητα που πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά.

 

Διατηρήστε τους δεσμούς με φίλους εκτός του πυρήνα της σχέσης

Μία συχνή παγίδα στην οποία πέφτουν τα ζευγάρια που περνούν 24 ώρες το 24ωρο μαζί είναι ότι δεν έχουν τον χρόνο, την τάση ή την αμοιβαία εμπιστοσύνη του να δημιουργήσουν άλλες φιλίες, εκτός δουλειάς. Ένας άνθρωπος, όσο υποστηρικτικός κι αν είναι, δε μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες μας τις ανάγκες. Οι γυναίκες χρειάζονται και άλλες γυναίκες για φίλες και οι άνδρες άλλους άνδρες.

 

Αναζητήστε και διατηρήστε κοινές πεποιθήσεις

Ένα από τα βασικά συνδετικά συστατικά της ανθρωπότητας είναι οι κοινές πεποιθήσεις. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην έννοια της πίστης στον Θεό, αλλά σε κοινά ιδανικά και αξίες, που είναι θεμελιώδη στην ζωή ενός ζευγαριού.

 

Αναπτύξτε τελετουργικά στην σχέση σας

Αυτά είναι πράγματα που κάνετε από κοινή συναίνεση και επίγνωση, όπως π.χ. να συνηθίζετε να αγκαλιάζεστε πριν κοιμηθείτε ή να βγαίνετε έξω για φαγητό μία φορά την εβδομάδα. Καθιερώστε κάποιες μέρες που θα βγαίνετε για περπάτημα και θα μπορείτε τότε να συζητάτε θέματα που προέκυψαν στην δουλειά. Τα «τελετουργικά» αυτά, όσο τυπικά κι αν ακούγονται, στην πραγματικότητα ανανεώνουν την σχέση, δημιουργούν ένα φυλετικό αίσθημα που ενώνει παρά χωρίζει, που δείχνει πίστη και σταθερότητα.

 

Συμφωνείστε στους ρόλους σας

Ποιος μαγειρεύει; Ποιος πηγαίνει σούπερ μάρκετ; Ποιος αναλαμβάνει να πληρώσει λογαριασμούς; Ποιος έρχεται σε επαφή με τους πελάτες στην δουλειά; Οι περισσότερες (επαγγελματικές ή μη) σχέσεις αποτυγχάνουν επειδή δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι ρόλοι από τα μέλη της ή –αν υπάρχουν- επειδή δεν γίνονται κοινώς σεβαστοί. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν δουλεύεις με τον σύντροφό σου, γιατί γίνεσαι δημιουργικός στον δικό σου τομέα και έτσι βοηθάς και τον άλλον χωρίς να μπλέκεσαι στα πόδια του.

 

Να είστε ειλικρινείς και συγκεκριμένοι σχετικά με αυτά που θέλετε από τον άλλον

Μην αφήνετε υπονοούμενα για αυτά που θέλετε και μην αφήνετε και τον άλλον να το κάνει. Μην μπαίνετε στην διαδικασία να εφεύρετε τρόπους που θα παραπλανήσουν τον άλλον για να πετύχετε τον στόχο σας. Ζητάτε ευθέως αυτό που θέλετε και απαιτήστε από τον άλλον να κάνει το ίδιο.